Unicef MTV:lle: Valtioiden on pelastettava lapsia ja äitejä kotimaihinsa al-Holista – "Olosuhteet ovat lapsille traumaattiset"

Lastenjärjestö Unicef vetoaa valtioihin, että ne kotiuttaisivat aktiivisesti al-Holin leirillä Syyriassa olevia lapsia ja äitejä takaisin kotimaihinsa.

Syyrian koillisosasta on kotiutettu eri maihin vuosina 2017–2020 yhteensä noin 800 lasta (YK:n raportti huhtikuussa). Tämän lisäksi on kotiutettu äitejä.

Suomeen saapui sunnuntaina kolme leiriltä paennutta suomalaisperhettä kaupallisilla reittilennoilla, joissa ei ollut mukana viranomaisia. Tiettävästi leirillä on vielä noin 20 suomalaislasta ja noin 10 suomalaisaikuista.

Suomi ei ole kannustanut perheitä pakenemaan leiriltä, koska se katsotaan liian vaaralliseksi. MTV Uutiset Liven haastattelema Unicef Syyrian viestintäjohtaja Salam Al-Janabi vetoaa valtioihin, että kotiuttamistoiminta olisi tätä aktiivisempaa. 

– Al-Hol on vaikea ympäristö lapsille, koska leiri on keskellä aavikkoa. Talvet ovat erityisen kylmiä ja kesät kuumia. Lapsen perustarpeet eivät täyty, ja olosuhteet ovat traumaattiset. 

"Maiden tulisi kantaa vastuunsa"

Leiriä pidetään erityisen vaarallisena lapsille, sillä osalla ihmisistä on kytköksiä jihadistiliike Isisiin. 

– Leiriltä kotiutettujen määrä on kaukana siitä, mitä sen pitäisi olla. Valtioilla on kotiuttamistoimintaa aivan liian vähän. Maiden tulisi kantaa vastuunsa, sanoo Unicefin viestintäjohtaja Salam Al-Janabi.

Al-holin leirillä on Unicefin arvion mukaan tällä hetkellä noin 66 000  ihmistä, joista valtaosa on lapsia ja naisia. Leirillä on ihmisiä noin 60 kansallisuudesta, joista suurin osa on irakilaisia ja syyrialaisia. 

Katso Unicef Syyrian viestintäjohtajan haastattelu ylläolevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja