Jihadismitutkija MTV:lle: Isis-kytkökset voivat vaikeuttaa al-Holista saapuneiden suomalaisnaisten sopeutumista yhteiskuntaan – "He muodostavat selvän turvallisuusriskin"

6:21
Katso videolta, miten terrorismin ja jihadismin tutkija Atte Kaleva kommentoi suomalaisnaisten paluuta al-Holin leiriltä suomalaiseen yhteiskuntaan MTV Uutiset Livessä.

Al-Holin leiriltä palanneiden suomalaisnaisten kotouttaminen yhteiskuntaamme voi olla tutkija Atte Kalevan mukaan hankalaa. Ratkaisevaa on ihmisen oma halu muuttua.

MTV Uutiset Liven haastatteleman jihadismin ja terrorismin tutkija Atte Kalevan mukaan haastavaksi kotouttamisen tekee se, että Al-holin leirillä on kytköksiä väkivaltaiseen jihadistiliike Isisiin.

– On näitä, jotka ovat jääneet kalifaatin romahtamiseen asti. Nämä naiset ovat nyt al-Holin leirillä. Jos ihminen haluaa elää ääri-islamistisen kalifaatin alaisuudessa – puhtaasti sharia-lain pohjalta rakennetun yhteisön alaisuudessa – on vaikea nähdä hänen sopeutuvan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kalevan mielestä ääriajatteluun tottunut voi kyllä päällisin puolin sopeutua.

– Hän voi ehkä sietää suomalaista yhteiskuntaa, kun muutakaan vaihtoehtoa ei ole, mutta varsinainen sopeutuminen ja kotoutuminen vaatii yksilöltä omaa halukkuutta. 

Mallia maailmalta onnistuneista kotouttamisohjelmista?

Tutkija Atte Kalevan mukaan Suomen kannattaisi ottaa mallia kansainvälisistä kotouttamisohjelmista, joita on tehty onnistuneesti muun muassa  Saudi-Arabiassa, Malesiassa ja Indonesiassa. Naisten erilaiset taustat tulisi myös ottaa huomioon kotouttamisessa.

– Osa naisista on kantasuomalaisia, käännynnäisiä. Osa taas on ei-kantasuomalaisia, jolloin jos heitä ruvetaan sopeuttamaan yhteiskuntaan ikään kuin suomalaisessa kulttuuripiirissä kasvaneita, sopeutus ei johda hyvään lopputulokseen.

Kalevan mukaan joka tapauksessa Suomeen nyt palanneet naiset muodostavat "selvän turvallisuusriskin".

Pakenivat leiriltä eri aikoina

Kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä saapui sunnuntaina Suomeen. Suomeen tuli kaupallisilla reittilennoilla kolme naista ja yhdeksän lasta. Leiriltä poistuneet perheet ovat paenneet eri aikoina keväällä.

Suomi ei ulkoministeriön mukaan kannustanut perheitä pakenemaan, eikä lennoillakaan ollut suomalaisviranomaisia mukana.

Atte Kaleva tuli itse tunnetuksi jouduttuaan panttivangiksi Jemenissä vaimonsa Leila Kalevan kanssa vuonna 2012. Sieppauksen takana oli terroristijärjestö al-Qaida. 

Katso terrorismin ja jihadismin tutkija Atte Kalevan haastattelu kokonaisuudessan ylläolevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja