IS: Kaksi suomalaista Isis-lasta on luovutettu Suomen viranomaisille al-Holin pakolaisleiriltä

Ilta-Sanomien kurdilähteiden mukaan kaksi al-Holin pakolaisleirillä ollutta suomalaislasta "Isis-lasta" on luovutettu Suomen viranomaisten haltuun.

Lehden mukaan lapset on siiretty Irakin puolelle. Tieto kahden orpolapsen luovutuksesta on vahvistettu kurdien korkean tason turvallisuuslähteiden kautta. 

Lasten evakuoinnista ristiriitaista tietoa

Kahdesta suomalaisesta orpolasta uutisoitiin eilen useaan otteeseen, sillä heidän tilanteestaan liikkui hyvin ristiriitaista tietoa.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen illalla, että Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet kahden suomalaisen orpolapsen evakuoinnin al-Holin pakolaisleiriltä.

Lehden tietojen mukaan viranomaiset olivat hakeneet kaksi orpolasta al-Holin leiriltä jo tiistaina, jolloin lapset siirrettiin Qamishlin kaupunkiin Pohjois-Syyriassa. HS:n tietojen mukaan lapset kuljetettiin eilen Irakin puolelle autolla, ja sieltä heidät oli määrä lennättää Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei kuitenkaan pystynyt täysin vahvistamaan edellä mainittuja tietoja. Haavisto vieraili suorassa MTV Uutiset lähetyksessä eilen illalla. Hänen silloisten tietojensa mukaan orpolapset olivat edelleen Syyrian puolella kurdiviranomaisten hallussa.

– He eivät ole vielä suomalaisten viranomaisten hallussa. Puhuin oman erityisedustajani kanssa muutama minuutti sitten, ja heidän tietojensa mukaan leiriviranomaiset ovat ottaneet lapset haltuunsa, mutta vaihtoa ei ole vielä tapahtunut, Haavisto kertoi eilisessä uutislähetyksessä.

Haavisto ei ottanut eilen kantaa siihen, kuinka monta lasta al-Holin pakolaisleiriltä oli otettu kurdiviranomaisten haltuun. Hän ei myöskään ottanut kantaa siihen, missä aikataulussa suomalaislasten evakuoiminen tai kotiuttaminen Suomeen tapahtuu.

Ulkoministeriö tiedottaa lasten tilanteesta myöhemmin

Ulkoministeriö lähetti eilen tiedotteen, jossa se kertoi jatkavansa valmisteluja al-Holin leirillä olevien suomalaisten lasten avustamiseksi.

Ministeriön mukaan suomalaislasten tilanteesta tiedotetaan turvallisuusyistä vasta sitten, kun he ovat Suomen viranomaisten hallussa. 

– Turvallisuustilanne Koillis-Syyriassa ja al-Holin leirillä on epävarma. Erityisesti leirillä olevien lasten humanitaarinen tilanne on kestämätön. Viranomaistoiminta perustuu oikeusvaltioperiaatteeseen, Suomen perustuslakiin, lainsäädäntöön ja Suomen kansainvälisiin velvoitteisiin, tiedotteessa kerrottiin.

"Harkinnassa otetaan huomioon turvallisuus Suomessa"

Ulkoministeriö on nimittänyt erityisedustajan, joka tekee ratkaisut mahdollisesta kotiuttamisesta Suomen lainsäädännön huomioon ottaen. 

– Nämä viranomaisen ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen, yksilölliseen harkintaan. Tässä harkinnassa otetaan huomioon turvallisuus Suomessa, tiedotteessa huomautetaan. 

Hallitus linjasi lasten evakuoinnista maanantaina

Hallitus linjasi aiemmin tällä viikolla, että suomalaislapset tulee kotiuttaa leiriltä mahdollisimman pian. Aikuisten auttamiseen ei sen sijaan ole hallituksen mukaan velvollisuutta.

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä on tiettävästi noin 40 suomalaista. Unicefin tietojen mukaan suomalaistaustaisia äitejä on 11 ja lapsia 33. Yhteensä al-Holin leirillä on noin 70 000 ihmistä, joista 50 000 on lapsia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja