Pekka Haavisto: Osa suomalaisista lähti al-Holista jo kuukausia sitten – "Se on ollut hyvin vaarallinen matka"

12:22
Pekka Haavisto: Osa suomalaisista lähti al-Holista jo kuukausia sitten – "Se on ollut hyvin vaarallinen matka".

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei tiedä, kuinka al-Holin leiristä paenneet suomalaiset hankkiutuivat Turkin Ankaraan.

Tietoja al-Holin leiristä poistuneista suomalaisista on tullut Suomeen ulkoministerin mukaan jo useita viikkoja tai jopa kuukausia sitten.

– Totta kai näitä tietoja, että leiristä on lähtenyt suomalaisia, on tullut joitakin viikkoja, joidenkin kohdalla jo kuukausia aiemmin, Haavisto sanoi ennen hallituksen iltakoulua.

Tällä hetkellä ei tiedetä, kuinka Syyriassa sijaitsevasta leiristä on tarkalleen ottaen hankkiuduttu Turkin Ankaraan, josta palaajat lensivät sunnuntaina Suomeen.

– Siitä minulla ei ole tarkkaa tietoa. Siellä on ilmeisesti ollut erilaisia keinoja, Haavisto kommentoi.

– Se on ollut hyvin vaarallinen matka ilmeisesti, Haavisto arvioi.

Perheet liikkuneet eri reittejä

Ulkoministeri kertoo informoineensa esimerkiksi tasavallan presidenttiä viime torstaina siitä, että suomalaisia on pyrkimässä Syyrian ja Turkin välisen rajan yli.

Perjantai-iltana Haavisto sai tiedon rajanylityksen onnistumisesta.

– Olen saanut tiedon perjantaina 21.28 illalla, että viimeisetkin lapset ovat pystyneet poistumaan sotatoimialueelta ja päässeet Turkin rajan yli.

Yhteensä 12 eilen Suomeen saapunutta leiriltä paennutta eivät ole hankkiutunut leiriltä Ankaraan yhdessä. Eri perheet ovat hyödyntäneet eri reittejä.

Leirillä jäljellä noin 30 suomalaista

Ministeri Haavisto sanoi viime torstaina Ilta-Sanomien haastattelussa, ettei leiriläisiä voida auttaa nopeassa aikataulussa. Hän ei tuolloin kertonut mitään siitä, että Suomeen olisi mahdollisesti saapumassa al-Holilta paenneita henkilöitä.

Varmistus siitä, että viimeinen liikkeellä ollut suomalaisryhmä pääsi rajan yli Turkkiin, tuli vasta perjantai-iltana, muistutti Haavisto nyt.

– Ei ole [ollut] mitään mahdollisuutta tätä viranomaistoimintaa ministerinä kuvata tai ennakoida, kun lasten turvallisuus on kyseessä, Haavisto selitti.

Noin 70 000 asukkaan leiristä on Haaviston tietojen mukaan päässyt lähtemään myös muiden maiden kansalaisia. Haavisto ei kuitenkaan usko, että leiri olisi spontaanisti purkautumassa.

Leirillä on nyt ministerin mukaan jäljellä noin 10 suomalaista aikuista ja 20 lasta.

– Tietysti tulemme tekemään parhaamme, että myös näille lapsille saataisiin apua, Haavisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja