18 suomalaista lennätetty pois Kabulista – Haavisto: "Evakuointityötä jatketaan, kunnes kaikki Suomeen matkalla olevat on saatu turvaan"

Seuraa suorana: Pekka Haavisto tiedottaa Afganistanin tilanteesta 32:23

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto piti tiedotustilaisuuden Afganistanin tilanteesta kello 14.15 jälkeen maanantaina.

MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta suorana tässä artikkelissa.

Haavisto kertoo, että ulkoministeriöön on vielä tämän päivän aikana ottanut yhteyttä yksittäisiä konsuliavun tarpeessa olevia suomen kansalaisia, jotka ovat jumissa Afganistanissa. Avun lähettäminen Kabulin lentokentälle on tällä hetkellä vaikeaa.

– 18 Suomen kansalaista on lennätetty Kabulista Dohaan Yhdysvaltojen koneella, mukana Suomen suurlähetystön työntekijät.

Kaikkien Dohaan lennätettyjen suomalaisten kerrotaan voivan hyvin, vaikka evakuointiprosessi onkin ollut kaoottinen.

– Evakuointityötä jatketaan, kunnes kaikki Suomeen matkalla olevat on saatu turvaan. Suoria keinoja evakuoitaiven turvallisuuden takaamiseksi on vähän.

YK:n turvaneuvosto kokoontuu tänään

Haavisto kertoo YK:n turvaneuvoston kokoontuvan tänään keskustelemaan Afganistanin tilanteesta.

Haavisto toivoo Talebanin suostuvan vetoomukseen siitä, että Afganistanista pois pyrkivät saisivat vapaasti poistua maasta.

– Olen iloinen siitä, että punainen risti ja muut järjestöt ovat päättäneet jäädä maahan jatkamaan humanitaarista työtä.

Haavisto kertoo olevansa huolissaan Talebanin vallan vaikutuksista maan ihmisoikeuksiin. Samalla hän tunnustaa, että Afganistanin hallituksen kaatuminen tapahtui odotettua nopeammin.

– Toivon, ettei Afganistanista tule maata, joka tarjoaa suojapaikkoja terroristeille.

Lue myös:

    Uusimmat