Ulkoministeri Pekka Haavisto edelleen salamyhkäisenä Al-Holin leiriltä haettujen orpolasten tilanteesta – kertoo lasten olevat turvassa: "Tällä hetkellä tiedotuslinja on se, että..."

3:19
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi al-Holin orpolasten evakuoimisoperaatioon liittyviä väitteitä MTV Uutisten suorassa uutislähetyksessä keskiviikkona 18.12.2019.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että al-Holin leiriltä haetut suomalaiset orpolapset ovat nyt kurdiviranomaisten hallussa, eikä lapsilla ole hätää.

Haavisto ei voi vahvistaa sitä, milloin lapset tuodaan Suomeen. Kun suomalaiset viranomaiset saavat lapset haltuun, tulevat eteen terveyskysymykset eli esimerkiksi se, minkälaista välitöntä apua lapset tarvitsevat ja kestävätkö lapset siirron ja lentämisen Suomeen, Haavisto kertoo.

Hänen mukaansa lasten terveystilanteen kanssa on ollut jo tähän mennessä ongelmia. Haavisto sanoo, että suomalaiset viranomaiset ammattitaidollaan katsovat, milloin lapset voidaan tuoda Suomeen.

Ei ota kantaa kotiutettavien lasten lukumäärään

Haavisto ei ota kantaa siihen, ollaanko leiriltä tuomassa Suomeen muita orpolapsia.

– Tällä hetkellä tiedotuslinja on se, että vasta kun lapset ovat suomalaisen viranomaisen hallussa ja turvassa sitten kerrotaan lisää, Haavisto sanoo.

Haavisto ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, miksi evakuointi näiden kahden orpolapsen osalta lähti käyntiin juuri nyt.

– Me emme aina voi tietää kurdiviranomaisten suunnitelmista ja kun on sellainen tilanne, että kaksi orpolasta on erotettu perheestä, joka heitä huoltaa, niin totta kai meidän täytyy Suomena reagoida siihen, Haavisto sanoo.

Haavisto ei voi ottaa kantaa siihen, onko leirillä muita orpoja suomalaisia lapsia.

– En voi oikeastaan ottaa kantaa lasten perhesuhteisiin. Ne ovat osa selvitystä, jota teemme leiriä hallinnoivan kurdiviranomaisen kanssa.

Haaviston mukaan kaikista lapsista pyritään saamaan asianmukaiset tiedot ja selvittämään myös se, että he ovat Suomen kansalaisia.

Kun Haavistolta kysyttiin, onko Suomella yhteys kaikkiin leirillä oleviin suomalaisiin, hän vastasi, että yhteys on kurdihallintoon.

19.12.2019 kello 18.13: Lisätty Pekka Haaviston kommentit ja päivitetty otsikkoa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja