Pekka Haavisto orpolasten kotiuttamisesta Ylellä: "Lapset eivät ole Suomen viranomaisten hallussa"

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tänään, että Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet suomalaisten evakuoinnin al-Holin pakolaisleiriltä. Pekka Haavisto ei kuitenkaan vahvista lehden saamia tietoja Ylen uutislähetyksessä.

HS:n saamien tietojen mukaan viranomaiset ovat hakeneet tiistaina leiriltä kaksi orpolasta, jotka siirrettiin Qamishlin kaupunkiin Pohjois-Syyriassa. Lehden tietojen mukaan orpolapset on tarkoitus tuoda Suomeen Irakin Erbilin kautta.

Ylen uutislähetyksessä vieraillut ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Helsingin Sanomien uutinen pitää paikkansa siinä mielessä, että Suomi pyrkii auttamaan vankileirillä olevia suomalaislapsia.

Ulkoministerin mukaan lapsia ei ole luovutettu suomalaisille viranomaisille, vaan kaikki lapset ovat edelleen Syyrian puolella. 

– Olemme vedonneet kurdihallintoon, että orpolapset ovat sellainen ryhmä, joka ensimmäisenä tarvitsisi apua. Tällä hetkellä lapset eivät ole Suomen viranomaisten hallussa, eli siellä on ilmeisesti joitakin toimintoja kurdihallinnon puolelta tehty, ulkoministeri kommentoi Ylen uutislähetyksessä.

Haavisto kuitenkin myöntää, että suomalaisia viranomaisia on liikkeellä alueella, ja jotkut viranomaiset ovat vielä matkalla auttamaan al-Holin vankileirillä olevia lapsia, joiden lukumäärään hän ei ota kantaa.

Tarkentaa lausuntojaan A-studiossa

Ulkoministeri vahvisti toistamiseen Ylen A-studiossa, että tämähetkisten tietojen mukaan suomalaislapset ovat edelleen Syyriassa ja ovat tällä hetkellä kurdiviranomaisten hallussa.

– Meidän tietomme mukaan Koillis-Syyrian kurdihallinto mahdollisesti haluaisi aloittaa näiden orpolasten evakuoinnin, Haavisto tarkentaa. 

Haavisto ei kuitenkaan ota kantaa siihen, millaisella aikataululla lasten kotiuttaminen tapahtuu, sillä esimerkiksi lasten terveydentila voi mahdollisesti vaikuttaa tapaan, jolla heidät kotiutetaan Suomeen. 

Lasten kohtalosta tiedotetaan myöhemmin

Pian uutislähetyksen jälkeen ulkoministeriö lähetti tiedotteen, jossa ulkoministeriö kertoo jatkavansa valmisteluja al-Holin leirillä olevien suomalaisten lasten avustamiseksi.

Ministeriön mukaan suomalaislasten tilanteesta tiedotetaan turvallisuusyistä vasta sitten, kun he ovat Suomen viranomaisten hallussa. 

– Turvallisuustilanne Koillis-Syyriassa ja al-Holin leirillä on epävarma. Erityisesti leirillä olevien lasten humanitaarinen tilanne on kestämätön. Viranomaistoiminta perustuu oikeusvaltioperiaatteeseen, Suomen perustuslakiin, lainsäädäntöön ja Suomen kansainvälisiin velvoitteisiin, tiedotteessa kerrotaan.

"Harkinnassa otetaan huomioon turvallisuus Suomessa"

Ulkoministeriö on on nimittänyt erityisedustajan, joka tekee ratkaisut mahdollisesta kotiuttamisesta Suomen lainsäädännön huomioon ottaen. 

– Nämä viranomaisen ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen, yksilölliseen harkintaan. Tässä harkinnassa otetaan huomioon turvallisuus Suomessa, tiedotteessa huomautetaan. 

Hallitus linjasi lasten evakuoinnista maanantaina

Hallitus linjasi aiemmin tällä viikolla, että suomalaislapset tulee kotiuttaa leiriltä mahdollisimman pian. Aikuisten auttamiseen ei sen sijaan ole hallituksen mukaan velvollisuutta.

Leirillä on mediatietojen mukaan 40 suomalaista ja heistä noin 30 on alaikäisiä lapsia.

18.12.2019 kello 21.02: Uutista päivitetty ulkoministeriön tiedotteella sekä korjattu Pekka Haaviston lausuntoa. Aiemmin tekstistä sai kuvan, että Haavisto kiistää kotiutusoperaation, vaikka Haaviston mukaan operaatio lasten evakuoimiseksi on käynnissä. 

Kello 21.30: Lisätty Pekka Haaviston A-studiossa mainitsemat tarkennukset. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja