Mainos

Ulkoministeri Haavisto: Isis-leirillä voi olla tiedettyä enemmän suomalaisia – jopa murrosikäiset lapset saattaneet osallistua terroristiseen toimintaan

9:31

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Syyriassa Isis-leirillä olevien lasten ja heidän huoltajiensa tilanne tulee katsoa erikseen, pitäisikö heidät tuoda Suomeen.

Aamun Huomenta Suomessa vierailleen Haaviston mukaan Suomi on pyrkinyt toistaiseksi auttamaan leirillä olevia suomalaisia paikan päällä.

– Täytyy katsoa jokaisen perheen tilanne erikseen, mikä on lasten ja huoltajien tilanne. Ei ole mitään pakettiratkaisua.

– Siellä on myöskin joitakin varmaan murrosikäisiä lapsia, jotka ovat saattaneet osallistua erilaiseen toimintaan. Nämä täytyy katsoa.

Kaikki suomalaiset eivät ole tiedossa

Haavisto muistuttaa, että Suomi ei ole Syyriassa toimivaltainen viranomainen eikä lapsia voida hakea ilman huoltajien suostumusta.

– Jotkut ovat ehdottaneet, että otetaan vain ne lapset, mutta se on edelleen huoltajan päätettävissä oleva asia.

Haaviston mukaan al-Holin leirillä voi olla enemmän suomalaisia kuin tällä hetkellä tiedetään. Yle kertoi toukokuussa, että syyrialaisleirillä on 11 suomalaista naista ja 33 lasta.

– Lasten osalta tilanne voi olla sellainen, että on siellä alueella syntyneitä lapsia, jotka kaikki eivät ole rekisteröityneitä Suomessa.

"Toivon, että löytyisi EU-tasoinen ratkaisu"

Haaviston mukaan Suomi ei ole lähettänyt tai lähettämässä ryhmää Syyriaan, vaan Suomen viranomaiset nojaavat kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

– Toivon, että löytyisi ihan EU-tasoinen ratkaisu, miten yhdessä toimitaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja