Ulkoministeriö vahvistaa: Viranomaiset valmistelevat kahden suomalaislapsen kotiuttamista al-Holin vankileiriltä

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan viranomaiset valmistelevat kahden suomalaisen lapsen kotiuttamista al-Holin vakileiriltä. Ministeriö kertoo tiedottavansa asiasta sitten, kun kotiutettavat lapset ovat turvassa ja Suomen viranomaisten hallussa. 

Ministeriö korostaa, ettei lasten yksityisyyden suojaamiseksi heistä ei kerrota tietoja julkisuuteen. Myöskään kotiuttamiseen tai ulkomaalaisten viranomaisten toimintaan liittyviä yksityiskohtia ei tulla paljastamaan etukäteen.

Lue myös: 

Lasten kohtalosta on liikkunut monenlaisia tietoja

Ulkoministeriön tiedotteessa ei sinällään ole uutta aiemmin medioiden saamiin tietoihin nähden, vaikkakin ministeriö vahvisti tiedotteessaan kotiutettavien lasten lukumäärän. 

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tänään, että kurdien korkean tason turvallisuuslähteet ovat vahvistaneet tiedon siitä, että kaksi ”Isis-lasta” on luovutettu Suomen viranomaisten haltuun.

Samoin Helsingin Sanomat sai jo keskiviikkona käsiinsä tietoja, joiden mukaan kahden orpolapsen evakuoimisoperaatio on hyvää vauhtia käynnissä.

Lehden tietojen mukaan lapset kuljetettiin eilen Irakin puolelle autolla, ja sieltä heidät on tarkoitus lennättää Suomeen.

Haavisto ei ole vahvistanut väitteitä

Ulkoministeri Pekka Haavisto ei kuitenkaan vielä eilen illalla pystynyt vahvistamaan lehtien saamia tietoja paikkansapitäviksi.

– He eivät ole vielä suomalaisten viranomaisten hallussa. Puhuin oman erityisedustajani kanssa muutama minuutti sitten, ja heidän tietojensa mukaan leiriviranomaiset ovat ottaneet lapset haltuunsa, mutta vaihtoa ei ole vielä tapahtunut, Haavisto kertoi eilisessä uutislähetyksessä.

Lasten kotiuttamisesta ollaan vaitonaisia

Lasten kotiuttamisen suhteen ollaan edelleen hyvin vaitonaisia. Esimerkiksi Pekka Haavisto eilen ottanut kantaa siihen, missä aikataulussa suomalaislasten evakuoiminen tai kotiuttaminen Suomeen tapahtuu.

Ulkoministeriöstä luvataan informoida lasten kotiuttamisoperaatiosta, kun se on mahdollista.

– Palaajien tilanne, tarvittavat tukitoimet ja turvallisuusnäkökohdat arvioidaan yksilöllisesti. Etusijalla on se, että lapset saavat tarvitsemansa välittömän avun ja pitempiaikaisen tuen, ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Näin byrokratia toimii kotiuttamisen osalta

Al-Holiin liittyvät toimenpiteet ovat herättäneet kuluneen syksyn aikana paljon hämmennystä, eikä monikaan täysin tiedä, kenen vastuulla al-Holin pakolaisleirin suomalaisnaisten ja -lasten kohtalo on.

Ulkoministeriö on taho, joka vastaa toimista, jotka liittyvät kotiutettavien suomalaisten avustamiseen Syyriassa sekä toimista, joilla kotiutettavia autetaan takaisin kotimaahansa.

Sisäministeriö taas vastaa toimenpiteiden koordinoinnista Suomen päässä. Sen vastuulla on huolehtia viranomaisten tuki- ja turvallisuustoimia yhdessä poliisin kanssa.

Suomeen palaavat lapset ohjataan terveystarkastuksen kautta lastensuojelun piiriin. Näistä toimenpiteistä vetovastuu on sosiaali- ja terveysministeriöllä, joka vastaa lastensuojelun sekä terveydenhuollon lainsäädännöstä.

Kun vyyhtiä puretaan pienempiin osiin, vastuuta jaetaan myös Suomen kunnille, jotka vastaavat kotiutettavien lapsia koskevista lastensuojelun tukitoimista ja päätöksenteosta sekä terveydenhuollosta.

– Tavoitteena on, että nämä lapset ja mahdolliset muut palaajat kotoutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan. Sitä varten viranomaiset toimivat tiiviissä yhteistyössä, sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi kuvaa ulkoministeriön tiedotteessa.

19.12.2019 kello 16.17: Uutista päivitetty kahden viimeisen kappaleen osalta ulkoministeriön tiedotteen pohjalta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja