Näin poliisi on varautunut al-Holin leiriltä palaaviin: "Kaikista tehdään selvitys – yhteisenä tavoitteena on turvata lasten etu ja yksityisyys"

16:23
Video

Poliisihallitus kertoo varautuneensa Syyrian al-Holin leiriltä mahdollisesti palaaviin suomalaisiin. Poliisihallituksen tiedossa ei ole, että henkilöihin liittyisi "akuuttia turvallisuusuhkaa".

Poliisihallitus kertoo tiedotteessaan, että palaamisasian tiimoilta tehdään tiivistä yhteistyötä eri viranomaisten välillä. Tarkemmin asiaa ei kuitenkaan avata "turvallisuussyistä". 

Poliisin mukaan sillä ei ole tiedossa mahdollisiin palaajiin liittyvää akuuttia turvallisuusuhkaa. Poliisin mukaan palaajien kotiuttaminen tulee vaatimaan silti työtä.

– Mikäli henkilöitä palaa Suomeen, asia tulee vaatimaan vuosien pitkäjänteistä ja suunnitelmallista moniviranomaisyhteistyötä riittävillä viranomaisten resursseilla, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Sami Ryhänen kertoo poliisin tiedotteessa.

Poliisi kertoo tekevänsä yhteistyötä muun muassa sosiaali- ja terveysviranomaisten, koulu- ja nuorisotoimen, varhaiskasvatuksen sekä uskonnollisten yhteisöjen kanssa.

Yksittäisten perheiden asioista ei puhuta

Poliisin mukaan yksittäisten perheiden tai mahdollisten palaajien asioita ei voida avata julkisuudessa. Poliisihallitus mainitsee tiedotteessaan erikseen, ettei se aio kertoa, minne palaajia mahdollisesti sijoitetaan.

– Viranomaisten yhteisenä tavoitteena on tässä tilanteessa turvata lasten etu ja yksityisyys, jotta he voivat sopeutua elämään Suomessa, poliisin tiedotteessa lukee.

Poliisi korostaa, ettei se tee palautusasioihin liittyen päätöksiä, vaan huolehtii yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta Suomessa sekä tekee esitutkintalain mukaisen esiselvityksen palaajista.

Selvityksessä kartoitetaan, onko palaajia esimerkiksi syytä epäillä rikoksesta tai pitää jonkin tapahtuneen rikoksen asianomistajina tai todistajana.

Viranomaiset valmistelevat kotiuttamista

Ulkoministeriö vahvistaa iltapäivällä julkaisemassaan tiedotteessa mediassa olleet tiedot, joiden mukaan viranomaiset valmistelevat kahden suomalaisen lapsen kotiuttamista al-Holin vakileiriltä.

Ulkoministeriön mukaan asiasta tiedotetaan lisää, kun kotiutettavat ovat turvassa ja Suomen viranomaisten hallussa. 

Ministeriö korostaa, ettei lasten yksityisyyden suojaamiseksi heistä ei kerrota tietoja julkisuuteen. Myöskään kotiuttamiseen tai ulkomaalaisten viranomaisten toimintaan liittyviä yksityiskohtia ei tulla paljastamaan etukäteen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja