Al-Holin leiriltä tuodaan lapsia Suomeen – ulkoministeri Haavisto huolissaan lasten turvallisuudesta: "Meidän täytyy toivoa, etteivät he joudu ihmiskaupan kohteeksi"

3:19
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi al-Holin orpolasten evakuoimisoperaatioon liittyviä väitteitä.

Al-Holin leiriltä aiotaan tuoda Suomeen lapsia, ulkoministeri Pekka Haavisto vahvistaa MTV Uutisille.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tänään, että Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet kahden suomalaisen orpolapsen evakuoinnin al-Holin pakolaisleiriltä.

HS:n tietojen mukaan viranomaiset ovat hakeneet tiistaina leiriltä kaksi orpolasta, jotka siirrettiin Qamishlin kaupunkiin Pohjois-Syyriassa. Lehden tietojen mukaan heidät kuljetettiin tänään Irakin puolelle autolla, ja sieltä heidät on tarkoitus lennättää Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei pysty vahvistamaan kaikkia lehden väitteitä. 

Haavisto kertoo MTV Uutisten suorassa televisiolähetyksessä, että HS on ollut edellä tapahtumia, sillä lapset ovat Haaviston tietojen mukaan edelleen Syyrian puolella.

– He eivät ole vielä suomalaisten viranomaisten hallussa. Puhuin oman erityisedustajani kanssa muutama minuutti sitten, ja heidän tietojensa mukaan leiriviranomaiset ovat ottaneet lapset haltuunsa, mutta vaihtoa ei ole vielä tapahtunut, Haavisto kertoo.

Haaviston mukaan suomalaisia lapsia tullaan auttamaan niin nopeasti kuin se vain on mahdollista. Toistaiseksi kotiuttamisen aikataulusta ei ole tietoa.

– Tässä on myöskin tämmöisiä terveyteen liittyviä asioita. Me tarvitsemme lääkintätiimin paikalle: Lasten kunto voi olla huono ja näin poispäin. Mennään lasten ehdoilla, Haavisto sanoi.

Tilanne on edelleen huolestuttava

Haaviston mukaan lapset ovat tällä hetkellä kurdiviranomaisten hallussa, mutta tilanne on silti huolestuttava.

– Meidän täytyy toivoa, etteivät he joudu ihmiskaupan kohteeksi. Voimme olla varmoja vasta sitten, kun he ovat suomalaisten viranomaisten hallussa.

Huoli on ollut myös orpolasten omaisilta. Haavisto ei ota kantaa orpolasten sukulaissuhteisiin, mutta toteaa, että lasten suomalaiset omaiset, kuten isovanhemmat, ovat olleet huolissaan pienokaisten tilanteesta al-Holin vankileirillä.

– He ovat olleet tämän koko ajan huolissaan lasten tilanteista, ja on varmasti paras mahdollinen joululahja, kun lapset tulevat kotiin, jos tämä onnistuu, Haavisto sanoo selvästi herkistyneenä.

Lasten kohtalosta tiedotetaan myöhemmin

Ulkoministeriö lähetti aiemmin tänään tiedotteen, jossa se kertoo jatkavansa valmisteluja al-Holin leirillä olevien suomalaisten lasten avustamiseksi.

Ministeriön mukaan suomalaislasten tilanteesta tiedotetaan turvallisuusyistä vasta sitten, kun he ovat Suomen viranomaisten hallussa. 

– Turvallisuustilanne Koillis-Syyriassa ja al-Holin leirillä on epävarma. Erityisesti leirillä olevien lasten humanitaarinen tilanne on kestämätön. Viranomaistoiminta perustuu oikeusvaltioperiaatteeseen, Suomen perustuslakiin, lainsäädäntöön ja Suomen kansainvälisiin velvoitteisiin, tiedotteessa kerrotaan.

"Harkinnassa otetaan huomioon turvallisuus Suomessa"

Ulkoministeriö on nimittänyt erityisedustajan, joka tekee ratkaisut mahdollisesta kotiuttamisesta Suomen lainsäädännön huomioon ottaen. 

– Nämä viranomaisen ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen, yksilölliseen harkintaan. Tässä harkinnassa otetaan huomioon turvallisuus Suomessa, tiedotteessa huomautetaan. 

Hallitus linjasi lasten evakuoinnista maanantaina

Hallitus linjasi aiemmin tällä viikolla, että suomalaislapset tulee kotiuttaa leiriltä mahdollisimman pian. Aikuisten auttamiseen ei sen sijaan ole hallituksen mukaan velvollisuutta.

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä on tiettävästi noin 40 suomalaista. Unicefin tietojen mukaan suomalaistaustaisia äitejä on 11 ja lapsia 33. Yhteensä al-Holin leirillä on noin 70 000 ihmistä, joista 50 000 on lapsia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja