Ulkomaisia yrityksiä muuttaa Kiinasta Kaakkois-Aasiaan

Singaporen kadulta näkymä, kuva: AP

Monet kansainväliset yritykset ovat muuttaneet, kaikessa hiljaisuudessa, Kiinasta muualle Kaakkois-Aasiaan. Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset ovat kärsineet Kiinan kovilla markkinoilla tappioita.

Kaakkois-Aasian maat, Singapore, Malesia, Thaimaa ja Indonesia houkuttelevat investoijia tarjoamalla vakaita oloja ja varmuuden voittojen kotiuttamisesta.

Malesian Selangorissa suomalainen toimitusjohtaja Jari Silventoinen rakentaa parhaillaan yritykselleen elementtirakennusta. Hän tietää, mihin rahansa laittaa, sillä hänellä on 25 vuoden kokemus Kaakkois-Aasiasta.

- Kiina-kuume on vähän jäähtynyt ja nyt erittäin paljon yritykset palaavat tänne Kaakkois-Aasiaan. Pelkästään Malesiassa on nykyisin 45 suomalaisyritystä, seitsemällä on täällä tuotannollista toimintaa.

- Malesia on kohtuullisen helppo toimintaympäristö, hallitus on erittäin suopea yrityksille, antaa hyvin toimintavapauksia ja tilaa ulkomaiselle yritykselle. Singapore on hyvä, toivottavasti Thaimaa palaa sen jälkeen kun tää siviilivalta tulee taas toimimaan siellä täysmittasesti, Indonesiasta kuulee positivisia uutisia ja tottakai Intia on uusi, tämmöinen Kiinan luokan markkina, joka tulee olemaan varmasti erittäin mielenkiintoinen.

Silventoinen on investoinnut 12 miljoonaa euroa elementtitehtaaseen, ontelolaattaa syntyy puoli miljoonaa neliötä vuodessa, se on Suomessakin suuri tehdas. Vakaasti kasvava Kaakkois-Aasia tarjoaisi paljon erilaisia yritysmahdollisuuksia.

- Informaatioteknikka ja kaikki siihen liittyvä on tietysti pop, kaikissa maissa suosittua ja annetaan hyviä insentiivejä tulla. Tottakai oma alue, rakentaminen, siellä on paljon mahdollisuuksia uusialla teknologioilla, korkeammalla teknologialla. Totta kai tänne luonnonvaroja hyödyntävää teollisuutta on myös tulossa, Nesteen Singaporen investointi esimerkiksi.

Kehittyneissä Kaakkois-Aasian maissa talouskasvun rajaksi tulee työvoimapula. Esimerkiksi täällä 27 miljoonan asukkaan Malesiassa on 3 miljoonaa vierastyöläistä.

Malesiaan tullaan raskaisiin töihin köyhemmistä naapureista, Indonesiasta, Thaimaasta, Filippiineistä ja Myanmarista.

Lue myös:

    Uusimmat