Mainos

Ulkomaalaisia kehotettu poistumaan Irakista

Irakissa olevia ulkomaalaisia avustusjärjestöjen ja yksityisten yhtiöiden työntekijöitä on kehotettu poistumaan maasta miehitystä vastustavien kapinallisten siepattua kymmeniä ulkomaalaisia.

Tiedot panttivankien määrästä vaihtelivat. Liittouman edustajan Dan Senorin mukaan kapinallisilla on nyt noin 40 panttivankia 12 maasta.

Italian ulkoministeriö ilmoitti, että neljä eilen kadonnutta italialaista turva-alan työntekijää on ilmeisesti siepattu. He työskentelivät amerikkalaisen DPS-turvayhtiön palveluksessa, ja al-Jazeera-tv-kanava näytti tänään kuvia islamistijärjestön sieppaamista italialaisista.

Kahdeksan siepattua venäläisyhtiön työntekijää on sen sijaan vapautettu, mutta aiemmin siepattujen kolmen japanilaisten kohtaloa ei tiedetä.

Toisaalta näyttivät taistelut laantuneen, ja Fallujan sunnikaupungissa tulitauko jatkui hajanaisenakin neljättä päivää. Tulitauon oli määrä jatkua iltaan, mutta välittäjänä toimineen Irakin Islamilaisen puolueen johtava edustaja Fouda Rawi piti jatkomahdollisuuksia hyvinä.

- Neuvottelut jatkuvat ja se on tärkeintä, hän sanoi.

Väkivaltaisuudet jatkuivat kuitenkin Fallujan lähellä ja muualla Irakissa. Suuri amerikkalainen MH-53-helikopteri teki pakkolaskun Fallujan kaakkoispuolella jouduttuaan tulituksen kohteeksi. Kolme miehistönjäsentä haavoittui ja myös apuun tulleet merijalkaväen sotilaat haavoittuivat.

Miehistö tuhosi 55 henkeä kuljettamaan pystyvän helikopterin estääkseen sen joutumisen kapinallisten käsiin.

Sieppauksista uusi taktiikka liittoumaa vastaan

Jatkuvasti lisääntyneistä sieppauksista näyttää tulleen yhä suositumpi keino liittouman hajottamiseksi. Sieppaukset näyttävätkin kohdistuvan liittouman heikoimpiin lenkkeihin kuten Japaniin.

Myös eräät sotaa ja miehitystä kannattaneet hallitukset kuten Puola, Tshekki ja Portugali, kehottivat tänään kansalaisiaan poistumaan Irakista, samoin sotaa vastustanut Ranska, jolla on Irakissa enää 100 kansalaista.

Useimmat Yhdysvaltain liittolaisista aikovat kuitenkin pitää sotilaansa Irakissa vaaroista huolimatta, mutta yksi liittolainen, Uusi-Seelanti, sanoi voivansa kutsua Etelä-Irakissa olevat 61 pioneeriaan kotiin, jos turvallisuustilanne pakottaa heidät pysyttelemään tukikohdassaan vielä kauan.

Kansainväliset järjestöt ilmoittivat suunnitelmista evakuoida jäljellä olevat työntekijänsä Irakista. Irakissa oli ennen sieppausten alkamista viime viikolla tiettävästi satoja siviilejä avustusjärjestöjen, tiedotusvälineiden, jälleenrakennukseen osallistuvien yritysten ja yksityisten turvayhtiöiden palveluksessa.

Suurimpiin Irakissa oleviin venäläisyhtiöihin kuuluva Tehpromeksport ilmoitti evakuoivansa maassa olevan 370-jäsenisen henkilökuntansa. Toinen venäläisyhtiö, Interenergoservis, sanoi harkitsevansa Irakissa olevien 200 työntekijänsä evakuoimista sen jälkeen kun kahdeksan yhtiön työntekijää, kolme venäläistä ja viisi ukrainalaista, oli ollut vajaan vuorokauden panttivankeina.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Irakin kaaos on usealle amerikkalaiselle huolestuttava yllätys.
(Kymmenen uutiset 13.04.2004)

Suomalaisia Irakissa on enää kolme. Kaikki ovat pitkään maassa asuneita naisia.
(Kymmenen uutiset 13.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.