Ulkoistukset ovat poikineet lakkoja

Lakkoilevat DNA:n toimihenkilöt osoittivat mieltään DNA:n työehtoja vastaan Helsingin Narinkkatorilla tiistaina 19.1.2010, megafoniin huutamassa DNA:n pääluottamusmies Mika Oja (oik). (LEHTIKUVA)

Suomen toinen taantumatalvi on alkanut näyttävien työtaistelujen keskellä. Työoikeuden professorin Kari-Pekka Tiitisen mukaan ennen tapeltiin palkoista - nyt ulkoistuksista ja työsuhteiden ehdoista. Viime aikojen näkyvistä työriidoista huolimatta suomalaisen työelämän lakkoherkkyys ei ole lisääntynyt. Määrä on pysynyt noin sadassa jo useita vuosia. Ruuhkavuosina 70-luvun puolivälissä kirjattiin yli 3000 lakkoa. Silloin useimmiten riitaa oli rahasta.

Nyt riitoja lietsovat elinkeinoelämän rakennemuutokset - työn siirtäminen pois Suomesta ja ulkoistukset.

- Ehkä tuo yhteistuomintamenettely ei kuitenkaan toimi kaikissa työpaikoissa ja toisaalta kun on tulossa muutoksia niin se hermostuttaa ja ehkä pahan olon tunnetta sitten helpottaa kun pitää päivän parin työnseisauksen, arvioi Kari-Pekka Tiitinen.

Tiitisen mukaan rajariidat ja työehtojen sopimiset ovat hankalia paketteja paikallisiin neuvottelupöytiin. Luottamuksen ja kulttuurin luominen sekä neuvottelutaitojen hiominen voi viedä vuosia.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat