Venäjä väittää Ukrainan veneiden hyökänneen sotalaivaa vastaan – MTV seurasi sotaa

Ukrainalaisveneen väitetään hyökkäävän venäläistä sota-alusta vastaan Mustallamerellä 0:07
Video: Ukrainalaisveneen väitetään hyökkäävään venäläistä sota-alusta vastaan Mustallamerellä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 24. toukokuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä väittää vallanneensa koko Bahmutin kaupungin, Ukraina kiistää
  • USA: Ukraina voi saada F-16-hävittäjiä vasta kuukausien päästä
  • Venäjä tuomitsi Zelenskyin osallistumisen G7-kokoukseen
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Torstain seuranta löytyy täältä

23.57: Yhdysvallat tutkii yhdysvaltalaisvalmisteisten autojen käyttöä Venäjän puolelle tehdyssä hyökkäyksessä

Yhdysvallat tutkii tietoja, joiden mukaan yhdysvaltalaisvalmisteisia ajoneuvoja käytettiin Venäjän puolelle tehdyssä hyökkäyksessä.

Asiasta kertoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirby keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat on tehnyt Ukrainan kanssa selväksi, ettei se tue tällaista yhdysvaltalaisen kaluston käyttöä.

Venäjä on sanonut, että tällä viikolla Venäjän puolelle hyökänneiden ukrainalaismielisten taistelijoiden käyttämä yhdysvaltalaisvalmisteinen sotilaskalusto on osoitus lännen kasvavasta sekaantumisesta Ukrainan konfliktiin.

Yhdysvallat on sanonut aiemmin suhtautuvansa skeptisesti muun muassa sosiaalisessa mediassa kiertäviin huhuihin siitä, että Belgorodin hyökkäyksessä olisi käytetty yhdysvaltalaisvalmisteisia aseita.

– On Ukrainan asia päättää, miten se käy tätä sotaa, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoi tiistaisessa tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan.

23.15: Zelenskyi: F16-hävittäjien toimittaminen on merkki siitä, että Venäjä tulee häviämään aggressionsa

F16-hävittäjien toimittaminen Ukrainalle on merkki siitä, että Venäjä tulee häviämään aggressionsa, ja mitä nopeammin päätös koneista pannaan täytäntöön, sitä parempi, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi keskiviikkona. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Ensimmäinen ukrainalainen F-16-hävittäjä on yksi maailman voimakkaimmista signaaleista siitä, että Venäjä häviää aggressionsa, Zelenskyi sanoi.

– Tärkeintä on nopeus koulutuksessa ja toimituksissa eli päätösten välinen aika taivaamme todellisessa suojelussa.

17.37: Venäjä: Ukrainalaisveneet hyökkäsivät venäläistä sotalaivaa vastaan Mustallamerellä

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaiset miehittämättömät pikaveneet hyökkäsivät venäläistä Ivan Hurs -sotalaivaa vastaan Mustallamerellä keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Puolustusministeriö kirjoittaa Telegramissa julkaistussa lausunnossa, että venäläisalus oli suojelemassa TurkStream- ja Blue Stream -kaasuputkia. Putket kuljettavat kaasua Venäjältä Turkkiin osittain Mustanmeren yli.

Ministeriön mukaan venäläisalus onnistui tuhoamaan kaikki vihollisveneet 140 kilometrin päässä Bosporinsalmesta koilliseen.

Ivan Hurs on tiedustelualus. Alus otettiin käyttöön vuonna 2018.

16.51: Stoltenberg: Ukraina ei voi liittyä Natoon ennen kuin sota loppuu

Ukraina ei voi liittyä Natoon niin kauan kuin sota jatkuu, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskiviikkona Brysselissä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin odotetaan osallistuvan Naton huippukokoukseen Vilnassa heinäkuussa.

Zelenskyi on aiemmin sanonut, että huippukokous olisi otollinen hetki poliittiselle lausunnolle Ukrainan Nato-jäsenyysnäkymistä.

14.17: Presidentti Xin mukaan Kiina ja Venäjä jatkavat toistensa tukemista

Kiinan presidentti Xi Jinpingin mukaan Kiina ja Venäjä vahvistavat yhteistyötään monilla eri osa-alueilla ja jatkavat toistensa tukemista maille tärkeissä kysymyksissä. Asiasta kertoo STT:n mukaan Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

Xi tapasi tänään Venäjän pääministeri Mihail Mishustinin osana tämän kaksipäiväistä Kiinan-vierailua.

Kiina on Venäjän tärkein kauppakumppani. Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, vaan se on sanonut haluavansa pysyä puolueettomana.

14.12: Venäjän Shoigu: Venäjä reagoi ”äärimmäisen ankarasti” mahdollisiin uusiin sitä vastaan kohdistuviin hyökkäyksiin

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi Reutersin mukaan keskiviikkona, että Venäjä tulee reagoimaan ”äärimmäisen ankarasti” mahdollisiin uusiin hyökkäyksiin, joissa Ukrainasta tunkeutuu sotureita sen alueelle.

Venäjä on väittänyt tappaneensa yli 70 Belgorodin hyökkäykseen osallistunutta ”ukrainalaisnationalistia” ja ajaneensa loput takaisiin Ukrainaan.

– Jatkamme tällaisiin ukrainalaisten militanttien tekoihin vastaamista nopeasti ja äärimmäisen ankarasti, Shoigu sanoo Reutersin mukaan puolustusministeriön julkaisemissa kommenteissa.

13.57: BBC: Yhdysvallat etäännyttää itseään Belgorodin hyökkäyksestä

BBC:n mukaan Yhdysvallat vakuuttaa, että se ”ei rohkaise tai mahdollista iskuja Venäjän sisällä”. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvallat myös suhtautuu skeptisesti muun muassa sosiaalisessa mediassa kiertäviin huhuihin siitä, että Belgorodin hyökkäyksessä olisi käytetty yhdysvaltalaisvalmisteisia aseita.

– On Ukrainan asia päättää, miten se käy tätä sotaa, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoi tiistaisessa tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan.

13.18: F-16-hävittäjät ovat lupaus, mutta lännellä on myös toinen viesti, sanoo Risto E. J. Penttilä

Yhdysvallat kertoi viikonloppuna G7-kokouksen yhteydessä tukevansa yhdysvaltalaisvalmisteisten F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle.

Yhdysvaltojen myöntymys on Ukrainalle tärkeä, sillä muutkin maat tarvitsevat USA:n luvan yhdysvaltalaisvalmisteisten F-16-koneiden luovuttamiseen Ukrainalle.

Päätöksellä ei ole "merkitystä tähän hetkeen", sanoo Huomenta Suomessa vieraillut kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä. 

Sen sijaan pidemmän välin merkitystä hävittäjälupauksella on, Penttilä sanoo.

– Tällä pyritään sanomaan Ukrainalle se, että olemme tukena pitkästi eteenpäin. Voitte jossain vaiheessa ryhtyä neuvottelemaan rauhasta. Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa jo valmistaudutaan siihen, miten tästä (sodasta) päästään pois, Penttilä toteaa.

 – Jos Zelenskyi saa läpimurtoja hyökkäyksen ansiosta, ovat länsimaat sitä mieltä, että olisi ehkä aika ryhtyä neuvottelemaan. Ei sanota julkisesti, mutta tällainen mielipide on syntynyt, Penttilä jatkaa.

13.03: Venäjä: Ukrainalle toimitettavat F-16-hävittäjät "oikeutettuja kohteita" Moskovalle

Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi valtiolliselle uutistoimistolle Rialle keskiviikkona, että kaikki Ukrainalle toimitettavat F-16-hävittäjät ovat Moskovalle ”oikeutettuja kohteita”. Aiheesta kertoi Reuters.

12.50: Krimin Venäjän miehityshallinto: Krimin silta taas auki

Ukrainan Krimin Venäjän miehityshallinnosta väitetään Reutersille, että Krimin silta on taas avattu. Silta oli hallinnon mukaan suljettuna useita tunteja ”harjoitusten” takia.

Ei ole selvää, mitä väitetyt harjoitukset pitivät sisällään. Paikallisen radioaseman YouTubeen lataamalla videolla, jonka aitoutta Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan, näkyy sillan luona valkoista savua.

19 kilometriä pitkä silta vaurioitui viime lokakuussa räjähdyksessä, josta Kreml on syyttänyt Ukrainan turvallisuusjoukkoja. Ukraina ei ole myöntänyt osuutta tapahtuneessa.

11.25: Prigozhin: Kremlissä voi tulla vallankumous – "Voimme v**tu hävitä Venäjän"

Venäläistä palkkasotilasryhmä Wagneria johtava Jevgeni Prigozhinvaroittaa, että Venäjä saattaa kohdata samanlaisen vallankumouksen kuin vuonna 1917 ja hävitä sodan Ukrainassa, ellei Kremlin eliitti ota sotimista tosissaan.

Prigozhinin mukaan Ukraina valmistelee vastahyökkäystä, jonka tavoitteena on ajaa venäläisjoukot takaisin alueille, joissa ne olivat ennen kuin Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014.

Prigozhin uskoo Ukrainan yrittävän Bahmutin saartamista ja Krimille hyökkäämistä. Wagner-ryhmä on taistellut pääosin Bahmutissa.

– Olemme sellaisessa tilassa, että voimme vittu hävitä Venäjän – se on suurin ongelma… Meidän täytyy julistaa poikkeustila, Prigozhin lausui Telegramissa Reutersin mukaan.

11.21: Venäjän nimittämä Krimin aluejohtaja: Krimin silta on suljettu tilapäisesti

Venäläisten rakentama Krimin silta, joka yhdistää Krimin niemimaan Venäjän Krasnodariin, on tilapäisesti suljettu. Asiasta kertoo Venäjän nimittämä Krimin aluejohtaja Sergei Aksjonov sanoi Telegramissa.

– Krimin silta on suljettu alueella meneillään olevien harjoitusten takia. Liikenne palautuu normaaliksi muutamassa tunnissa, Aksjonov kertoi Telegramissa Reutersin mukaan.

11.09: Venäjän Lavrov: Länsi näkee Venäjän ja Kiinan eksistentiaalisen uhan luovina vihollisina

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona Venäjän ja Kiinan olevan lännen silmissä vihollisia.

– Kuten hiljattain Japanissa päättyneessä G7-huippukokouksessa annetut lausunnot todistavat, länsi näkee Venäjän ja Kiinan strategisina vihollisina, jotka luovat sen valta-asemalle lähes eksistentiaalisen uhan, Lavrov sanoi.

10.55: Venäjä: Lennokki-iskuja jälleen Venäjän Belgorodin alueelle

Venäjän Belgorodin alueelle tehtiin lennokki-iskuja myös keskiviikon vastaisena yönä, ilmoitti Belgorodin kuvernööri. Vjatsheslav Gladkovin mukaan drone- eli lennokkihyökkäyksiä oli yöllä "suuri määrä".

Kuvernöörin mukaan ilmapuolustuksen järjestelmä tuhosi suurimman osan lennokeista, eivätkä iskut vaatineet uhreja.

Päivää aiemmin Gladkov ilmoitti edellisenä yönä tehdyistä lennokkihyökkäyksistä.

Belgorodin alue sijaitsee lähellä Ukrainan rajaa. Belgorodissa puhkesi alkuviikosta yhteenottoja ja Venäjä väitti aseistautuneen ryhmän hyökänneen alueelle Ukrainan puolelta.

10.35: Venäjän puolustusministeriö on jakanut videomateriaalia Belgorodin tapahtumista

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut Belgorodista videomateriaalia, jonka kerrotaan todistavan hyökkäysten aiheuttamaa tuhoa. 

Drone-videomateriaali näyttää väitetysti, kuinka Belgorodin hyökkäyksestä vastanneet joukot iskivät alueelle. Videolla näkyy paljon savua ja useita räjähdyksiä.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi väitettyä videomateriaalia Belgorodin iskuista 0:45
Katso tästä puolustusministeriön jakama videomateriaali Belgorodista.

8.26: NY Times: Belgorodiin hyökänneet joukot käyttivät yhdysvaltalaisia ajoneuvoja

Venäjän Belgorodin alueelle hyökänneet, Ukrainan puolella taistelleet joukot käyttivät yhdysvaltalaislehti New York Timesin (NYT) mukaan yhdysvaltalaisvalmisteisia ajoneuvoja.

NYT on tullut tähän päätelmään läpikäymänsä kuva- ja videomateriaalin perusteella.

Ilmeisesti pääasiassa venäläisistä vapaaehtoisista koostuneet hyökkäysjoukot vaikuttavat käyttäneen iskussaan MRAP-ajoneuvoja, tarkalleen ottaen MaxxPro-mallia.

Ajoneuvot kehitettiin Yhdysvaltain armeijan käyttöön Afganistaniin ja Irakiin. Ajoneuvon avainominaisuus on niiden kyky suojella kuljettamaansa jalkaväkeä miinoilta ja tienvarsipommeilta.

NYT kertoo tunnistaneen ajoneuvot merkintöjen perusteella. Ajoneuvot havaittiin ensin Ukrainassa ja sitten Venäjän Belgorodin alueella.

Yhdysvallat on lahjoittanut Ukrainalle "useita satoja" MRAP-ajoneuvoja, kirjoittaa NYT. Lukuisat valtiot ovat ostaneet ajoneuvoja Yhdysvalloilta, mutta vain Yhdysvaltojen tiedetään lahjoittaneen niitä Ukrainalle.

MaxxPro-ajoneuvoja Saksassa marraskuussa 2022.
MaxxPro-ajoneuvoja Saksassa marraskuussa 2022.

6.15: Orban: Ukraina ei kykene voittamaan sotaa

Ukraina vastahyökkäyksestä on odotettu kriittistä käännekohtaa sodassa, vaikka ukrainalaisviranomaiset ovat itsekin ilmaisseet huoltaan siitä, että lännen odotukset ovat liialliset.

Toisin kuin monet muut länsimaiset johtajat, Unkarin pääministeri Viktor Orban suhtautuu Ukrainan taistelumenestykseen varsin pessimistisesti. Orbanin mukaan Ukraina ei kykene voittamaan sotaa. Hän väittää Ukrainan sotilaallisten pyrkimysten olevan tuhoon tuomittuja ja lisäavun lähettämisen johtavan vain uusiin kuolonuhreihin.

– Emotionaalisesti se on traagista, kaikkien meidän sydämemme ovat ukrainalaisten puolella. Mutta puhun poliitikkona, jonka pitäisi pelastaa ihmishenkiä, hän sanoi Bloombergin päätoimittajalle Qatarin talousfoorumin yhteydessä.

– Ei ole mitään mahdollisuutta voittaa tätä sotaa, hän lisäsi.

Orbanin näkemykset Ukrainan tulevasta menestyksestä taistelukentillä eivät vastaa Ukrainaa tukevien maiden tilanteesta tekemiä analyysejä. Vaikka he suhtautuvat realistisesti dramaattisen läpimurron mahdollisuuksiin, he tukevat presidentti Volodymyr Zelenskyin suunnitelmaa vastaiskusta ukrainalaisalueiden takaisin valloittamisesta.

(STT)

5.55: Ukraina: Venäläiset ovat varastaneet Bysantin aikaista kultaa miehitetyltä Krimiltä

Venäläiset ovat varastaneet Bysantin aikaista kultaa miehitetyllä Krimillä sijaitsevan muinaisen kaupungin alueelta, sanovat ukrainalaisviranomaiset Kyiv Independentin mukaan.

Viranomaisten raportin mukaan samalla vietiin muun muassa luusta ja savesta tehtyjä muinaisesineitä. Venäjän miehitysjoukkojen kerrotaan siirtäneen varastetut esineet Venäjälle museonäyttelyä varten.

Venäläisten kerrotaan myös tekevän kaivauksia kaupungin alueella, joka on kansallinen suojelualue.

Satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua perustetun kaupungin rauniot löytyvät Unescon maailmanperintökohteiden listalta.

(STT)

5.36: Oppositio: Yli 2000 ukrainalaislasta viety "virkistysleireille" Valko-Venäjälle – Ukraina tutkii

Valkovenäläisten oppositiojohtajien mukaan 2 150 ukrainalaista lasta on viety niin sanotuille virkistysleireille ja parantoloihin Valko-Venäjän alueella.

Valko-Venäjän hallinto on osallistunut ukrainalaislasten laittomaan siirtämiseen Valko-Venäjälle Venäjän miehittämiltä ukrainalaisalueilta, kerrotaan valkovenäläisopposition tuoreessa raportissa.

Maanpaossa elävien valkovenäläisten oppositiojohtajien syytöksistä ovat kertoneet muun muassa Reuters ja Sky News.

Ryhmä sanoo raportissaan, että 2 150 ukrainalaista lasta on viety niin sanotuille virkistysleireille ja parantoloihin Valko-Venäjän alueella. Valko-Venäjälle vietyjen lasten joukossa kerrotaan olevan muun muassa 6–15-vuotiaita orpolapsia.

(STT)

5.11: Ukrainan tiedustelujohtaja: Vastahyökkäys alkaa pian ja aseita on riittävästi

Ukrainalla on tarpeeksi aseita ja pitkään odotettu vastahyökkäys alkaa pian, sanoo Ukrainan sotilastiedustelua johtava Kyrylo Budanov Japanin yleisradioyhtiö NHK:n haastattelussa. Asiasta on kertonut englanniksi ainakin ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent.

Budanovin mukaan suuri määrä siviilejä on edelleen Venäjän miehityksen alaisena, eikä Ukraina voi tuhlata enempää aikaa.

Hänen mukaansa Ukrainalla on perustason määrä aseita ja muita varusteita. Venäjän ajamiseksi pois Ukrainan alueelta tarvitaan kuitenkin vieläkin suurempi varasto aseita ja ammuksia, hän lisää.

(STT)

19.50: Ukraina puolustusneuvoston sihteeri: Osa Bahmutista edelleen Ukrainan joukkojen hallussa

Ukrainalaisia joukkoja on edelleen osissa Bahmutin kaupunkia, väitti Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteerin Oleksi Danilov uutiskanava CNN:n haastattelussa tiistaina.

– Venäläisten luulot siitä, että he olisivat vallanneet Bahmutin eivät ole totta. Osa Bahmutista on yhä meidän hallussamme, Danilov sanoi.

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin hallinnasta on taistelu kuukausikaupalla, vaikka se ei ole sotilaallisesti kovin merkittävä. Venäjä kertoi viikonloppuna vallanneensa Bahmutin.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kerrottiin vierailleen tiistaina etulinjassa Vuhledarin ja Marjinkan välisellä rintamalohkolla. Ukrainan joukot pidättelivät viime talvena Venäjän hyökkäystä onnistuneesti Vuhledarissa.

Zelenskyi ylisti rintamavierailullaan erityisesti merijalkaväen panosta vaikeimmissa tehtävissä. Presidentin mukaan Ukraina panostaa vastedes voimakkaasti merijalkaväen kehittämiseen edelleen.

(STT)

17.07: EU-maiden puolustusministerit kokoustavat Ukrainan ammustoimituksista

EU-maiden puolustusministerit yrittävät pohtia Brysselissä keinoja ammustoimitusten vauhdittamiseksi Ukrainalle. Unionin jäsenmaat sitoutuivat maaliskuussa Viron aloitteeseen miljoonan 155 millimetrin tykistöammuksen toimittamiseen Ukrainaan vuoden sisällä.

Tehtaiden tilauskirjat ovat kuitenkin täynnä, eikä tuotantokapasiteetti ole riittänyt vastaamaan kysyntään. Myös raaka-aineista on ollut pulaa. 

Viron puolustusministeri Hanno Pevkurin mukaan EU-maiden täytyy tehdä enemmän ja laittaa ammushankintoihin enemmän rahaa. 

15.17: Naton Stoltenberg: Ukrainalaisten kouluttaminen F-16-hävittäjien puikkoihin ei tee Natosta konfliktin osapuolta

Ukrainalaisten lentäjien kouluttaminen Yhdysvalloissa valmistettujen F-16-hävittäjien puikkoihin ei tee Natosta konfliktin osapuolta. Näin totesi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiistaina.

– Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen… Me autamme Ukrainaa pitämään kiinni tuosta oikeudesta, Stoltenberg sanoi toimittajille.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat