Valko-Venäjän Lukashenkan mukaan taktisten ydinaseiden siirto Venäjältä on jo alkanut – MTV seuraa sotaa

Ukrainalaisveneen väitetään hyökkäävän venäläistä sota-alusta vastaan Mustallamerellä 0:07
Video: Ukrainalaisveneen väitetään hyökkäävään venäläistä sota-alusta vastaan Mustallamerellä.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 25. toukokuuta 2023. 

  • Venäjä väittää vallanneensa koko Bahmutin kaupungin, Ukraina kiistää
  • USA: Ukraina voi saada F-16-hävittäjiä vasta kuukausien päästä
  • Venäjä tuomitsi Zelenskyin osallistumisen G7-kokoukseen
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.38: Valko-Venäjän presidentin mukaan taktisten ydinaseiden siirto Venäjältä on jo alkanut

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka vahvisti torstaina, että joidenkin taktisten ydinaseiden siirtäminen Venäjältä Valko-Venäjälle on jo alkanut, kertoo Venäjän valtion omistama uutistoimisto Tass. Asiasta uutisoi The Guardian.

Venäjä allekirjoitti aiemmin torstaina läheisen liittolaisensa Valko-Venäjän kanssa sopimuksen taistelukärkien varastoinnista erikoislaitokseen, jonka pitäisi valmistua hieman yli kuukauden kuluttua.

The Guardianin mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin vielä epäselvää, kuinka monta ydinasetta Valko-Venäjällä säilytetään.

Vladimir Putin ilmoitti valtiontelevision haastattelussa 25. maaliskuuta suunnitelman ydinasesijoituksesta, joka on Moskovan ensimmäinen Venäjän rajojen ulkopuolella sitten Neuvostoliiton hajoamisen vuonna 1991.

Yhdysvaltain hallitus uskoo, että Venäjällä on noin 2 000 taktista ydinasetta, mukaan lukien pommeja, joita voidaan kuljettaa lentokoneilla, lyhyen kantaman ohjusten taistelukärkiä ja tykistölaukkuja.

17.36: Zelenskyi kiittää Niinistöä aseapupaketista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää presidentti Sauli Niinistöä siitä, että Suomi toimeenpani nopeasti Ukrainalle suunnatun uuden aseapupaketin. Zelenskyi kertoo twiitissään, että presidentit sopivat asiasta henkilökohtaisesti Zelenskyin Helsingin-vierailulla 3. toukokuuta. 

Lue aiheesta lisää täältä.

17.16: Onnistuiko ukrainalaisdrone vahingoittamaan Ivan Hursia sittenkin?

Aktiivisesti Venäjästä ja sodasta twiittaava Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko julkaisi uuden videon liittyen eiliseen Venäjän sotalaiva-hyökkäykseen. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaiset miehittämättömät pikaveneet hyökkäsivät eilen venäläistä Ivan Hurs -sotalaivaa vastaan Mustallamerellä. Ministeriön mukaan venäläisalus onnistui tuhoamaan kaikki vihollisveneet 140 kilometrin päässä Bosporinsalmesta koilliseen. 

Gerashchenkon jakamalla videolla kuitenkin näyttäisi siltä, että eräs aluksista olisi kuitenkin onnistunut vahingoittamaan Ivan Hurs -alusta. Videon aitoutta ei ole pystytty varmentamaan. 

Puolustusministeriön mukaan venäläisalus oli suojelemassa TurkStream- ja Blue Stream -kaasuputkia. Putket kuljettavat kaasua Venäjältä Turkkiin osittain Mustanmeren yli.

15.10: Venäjä luovuttanut 106 sotavankia Ukrainalle

Venäjä on luovuttanut Ukrainalle vankien vaihdossa tänään 106 sotavankia, kertoo Reuters Ukrainan presidentin kanslian kertoman mukaan.  

Reutersin tietojen mukaan kyseessä olevat 106 sotilasta, joiden joukossa on kahdeksan upseeria, otettiin kiinni Bahmutissa.

– Jokainen heistä on sankari. Monien heistä luultiin kadonneen, Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak sanoi Reutersille.

Reuters ei ole saanut tietoonsa, mitä Venäjä sai vastineeksi Ukrainalta.

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan 2 430 ukrainalaista on vapautettu vankien vaihdoissa, lukuun sisältyy 139 siviiliä.

14.18: Suomi lähettää Ukrainalle 16. puolustustarvikeapupaketin – hintalappu: 109 miljoonaa euroa

Suomi toimittaa lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan, tiedottaa puolustusministeriö. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti asiasta tänään.  

Kyse on Suomen kuudennestatoista puolustustarvikeapulähetyksestä Ukrainalle.

Puolustusministeriö avaa kyseessä olevan apupaketin sisällöstä sen verran, että se sisältää muun muassa ilmatorjunta-aseistusta sekä ampumatarvikkeita. Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle 109 miljoonaa euroa.

Lue lisää täältä

14.00: Japani sanoo komentaneensa hävittäjät ilmaan, kun rannikoiden edustalle ilmestyi venäläiskoneita

Japani sanoo komentaneensa ilmaan kaksi hävittäjää sen jälkeen, kun kaksi venäläistä tiedustelukoneeksi kutsuttua konetta havaittiin maan rannikoiden edustalla.

Maan puolustusjohdon mukaan toinen kone kulki pohjoisesta etelään Japaninmeren puolella ja toinen Tyynenmeren puolella.

Lisätietoja tilanteesta ei ole annettu. Muutamaa päivää aiemmin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Japanissa G7-kokouksessa.

Japani on yhdessä länsiliittolaistensa kanssa asettanut Venäjälle pakotteita Ukrainan sodan vuoksi. Venäjä on luokitellut Japanin monien muiden maiden tavoin vihamieliseksi maaksi.

13.38: Venäjä korvannut Wagnerin yksiköitä "tavallisen armeijan" joukoilla Bahmutin laitamilla

Reutersin tietojen mukaan Venäjä on korvannut Bahmutin laitamilla olevat Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmään kuuluvat sotilasyksiköt maan armeijan sotilasyksiköillä. Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar toteaa Telegramissa Reutersin mukaan, että itse Bahmutin kaupungin sisäpuolella on kuitenkin vielä palkka-armeijan sotilaita.

– Bahmutin esikaupunkialueella vihollinen on korvannut Wagner-yksiköt tavallisilla armeijan joukoilla. Itse kaupungin sisällä Wagner on edelleen läsnä, Maliar kirjoitti Telegramissa.

Reutersin mukaan apulaispuolustusministerin lausunto vahvistaa ainakin osittain aiemmin Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhinin väittämää, että Wagnerin taistelijat ovat vetäytymässä kaupungista.

Prigozhinin väitetään sanoneen videoitse, että Wagnerin yksiköt ovat aloittaneet vetäytymisen varhain tänään. Reutersin saamien tietojen mukaan samaisella videolla Prigozhin toteaa, että vetäytyminen kestää kesäkuun 1. päivään asti.

Prigozhin sanoi videolla, että hänen yksiköidensä vetäytyminen oli alkanut varhain torstaina ja että Wagnerin tehtävien luovutus jatkuu kesäkuun 1. päivään asti.

Ukraina ja Venäjä ovat taistelleet Bahmutin kaupungista kuukausien ajan. Prigozhin on väittänyt jo jonkin aikaa, että Wagner luovuttaa kaupungin Venäjän armeijalle siinä vaiheessa, kun kaupunkitaistelut päättyvät.

12.47: Zelenskyin neuvonantaja medialle: "Ukrainan vastahyökkäys on jatkunut jo useita päiviä"

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak on kommentoinut italialaisella RAI 1 TV-kanavalla "vastahyökkäyksen jatkuneen jo useiden päivien ajan".

Toisin sanoen tämä kommentti voidaan tulkita siten, että ukrainalaisviranomainen väittää pitkään odotetun ja ennakoidun vastahyökkäyksen jo alkaneen.

Podolyak kommentoi aihetta Suomen aikaa kello 11 myös Twitterissä.

– Vastahyökkäys ei ole yksittäinen tapahtuma, joka alkaa tiettynä aikana tiettynä päivänä juhlallisella punaisen nauhan leikkaamisella, Podolyak kirjoittaa.

Vastahyökkäykset ovat Podolyakin mukaan tusinoittain erilaisia toimia, joilla pyritään tuhoamaan Venäjän miehitysjoukot eri suunnissa.

– Tätä on tapahtunut jo eilen, tänään ja tapahtuu huomennakin, hän kirjoittaa.

– Myös vihollisen logistiikan intensiivinen tuhoaminen on vastahyökkäys.

11.36: Prigozhin: Wagner on alkanut vetäytyä Bahmutista

Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijat ovat alkaneet vetäytyä Bahmutista, väittää Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin.

Ukraina ja Venäjä ovat taistelleet Bahmutin kaupungista kuukausien ajan. Prigozhin on väittänyt jo jonkin aikaa, että Wagner luovuttaa kaupungin Venäjän vakinaisen armeijalle siinä vaiheessa, kun kaupunkitaistelut päättyvät.

Venäjä väitti viime viikonloppuna vallanneensa Bahmutin kokonaisuudessaan. Ukraina on kiistänyt väitteen, mutta sota-asiantuntijat ja esimerkiksi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ovat katsoneet, että Venäjä on vähintään käytännössä valloittanut Bahmutin.

11.02: Venäjä: Sanoimme heti, että Kiovan hallinto oli Kremlin droneiskun takana

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on toistanut, että Venäjä piti Kremlissä toukokuussa tapahtunutta dronehyökkäystä alusta asti Ukrainan tekeleenä. 

Peskov kommentoi asiaa sen jälkeen, kun New York Times kirjoitti torstaina yhdysvaltalaisiin viranomaislähteisiin pohjautuen, että hyökkäys oli ”todennäköisesti Ukrainan armeijan erityisjoukkojen tai tiedustelun järjestämä”. 

Sitä, mikä ukrainalaistaho tarkalleen oli hyökkäyksen takana, Yhdysvaltain tiedustelutahot eivät NYT:n tietojen mukaan tiedä.

– Sanoimme heti, että Kiovan hallinto oli tämän (Kremlin droneiskun) takana. Loppujen lopuksi sillä ei ole juuri väliä, mikä Kiovan hallinnon yksiköistä sen takana on, Peskov sanoi toimittajille Reutersin mukaan.

9.14: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 500 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 500 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme panssarivaunua, kahdeksan panssariajoneuvoa ja 20 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.59: NY Times: Yhdysvallat arvioi Ukrainan järjestäneen Kremlin dronehyökkäyksen

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan toukokuussa Kremlissä tapahtunut dronehyökkäys oli "todennäköisesti Ukrainan armeijan erikoisjoukkojen tai tiedustelun järjestämä", kirjoittaa yhdysvaltalaismedia New York Times (NYT).

NYT:n tietojen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelutahot eivät tiedä, mikä ukrainalaistaho tarkalleen ottaen oli hyökkäyksen takana.

Tiedossa ei myöskään ole, oliko Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tietoinen hyökkäyksestä. Osa yhdysvaltalaislehden haastattelemista viranomaisista uskoo, ettei Zelenskyi tiennyt tapauksesta.

Ukraina on kiistänyt osallisuutensa iskuun ja osa asiantuntijoista on pitänyt sitä Venäjän järkkäämänä operaationa, jonka tarkoitus on palvella sisäistä viestintää.

Venäjä tulkitsi tuoreeltaan hyökkäyksen olleen yritys salamurhata maan presidentti Vladimir Putin.

6.59: Hajoaako Venäjä Ukrainan sodan seurauksena? Tätä mieltä ovat venäläistutkijat

Lähes puolet ulkopolitiikan huippuasiantuntijoista uskoo, että Venäjä hajoaa vuoteen 2033 mennessä, ilmenee yhdysvaltalaisen Atlantic Council -ajatushautomon alkuvuonna julkaistussa tutkimuksesta. MTV Uutiset kysyi venäläistutkijoiden mielipidettä.

40 prosenttia Atlantic Council -ajatushautomon tutkimukseen vastaajista odottaa Venäjän hajoavan sisäisesti vuoteen 2033 mennessä vallankumouksen, sisällissodan, poliittisen hajoamisen tai jonkin muun syyn vuoksi. Moni media on kuluvana vuonna kirjoittanut Venäjän mahdollisesta hajoamisesta.

Ukrainan sota saattaa tutkimuksen asiantuntijoiden mukaan korostaa Venäjän sisäisiä ongelmia. Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös hyökätä Ukrainaan on heikentänyt hänen asemaansa, ja Pentagon pitää sotaa "massiivisena strategisena epäonnistumisena".

Mitä mieltä ovat Suomessa työskentelevät venäläistutkijat?

– Mielestäni on erittäin todennäköistä, että Venäjän virallisiin rajoihin on luvassa merkittäviä muutoksia ja että maan sisällä olevien etnisten ryhmien väliset jännitteet kärjistyvät, kommentoi vanhempi tutkija Margarita Zavadskaya Ulkopoliittisesta instituutista MTV Uutisille.

5.14: Yhdysvallat hyväksyi yli 280 miljoonan dollarin ilmatorjuntajärjestelmän kaupan Ukrainaan

Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyväksynyt 285 miljoonan dollarin eli noin 265 miljoonan euron arvoisen asekaupan, jossa Ukrainalle toimitetaan Nasams-ilmatorjuntajärjestelmä ja sen lisävarusteita.

Asekaupan hyväksynnästä on toimitettu ilmoitus Yhdysvaltain kongressille, jonka pitää vielä omasta puolestaan näyttää sille vihreää valoa.

Järjestelmän on tarkoitus helpottaa Venäjän iskujen torjuntaa. Venäjän laajan hyökkäyksen alkaessa helmikuussa 2022 Ukrainan ilmatorjunta koostui vielä pääasiassa neuvostoajan kalustosta, mutta läntisten tukijoiden lähettämä kalusto on sittemmin tehostanut tuntuvasti Ukrainan ilmatorjuntakykyä.

23.57: Yhdysvallat tutkii yhdysvaltalaisvalmisteisten autojen käyttöä Venäjän puolelle tehdyssä hyökkäyksessä

Yhdysvallat tutkii tietoja, joiden mukaan yhdysvaltalaisvalmisteisia ajoneuvoja käytettiin Venäjän puolelle tehdyssä hyökkäyksessä.

Asiasta kertoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirby keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat on tehnyt Ukrainan kanssa selväksi, ettei se tue tällaista yhdysvaltalaisen kaluston käyttöä.

Venäjä on sanonut, että tällä viikolla Venäjän puolelle hyökänneiden ukrainalaismielisten taistelijoiden käyttämä yhdysvaltalaisvalmisteinen sotilaskalusto on osoitus lännen kasvavasta sekaantumisesta Ukrainan konfliktiin.

Yhdysvallat on sanonut aiemmin suhtautuvansa skeptisesti muun muassa sosiaalisessa mediassa kiertäviin huhuihin siitä, että Belgorodin hyökkäyksessä olisi käytetty yhdysvaltalaisvalmisteisia aseita.

– On Ukrainan asia päättää, miten se käy tätä sotaa, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoi tiistaisessa tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan.

23.15: Zelenskyi: F16-hävittäjien toimittaminen on merkki siitä, että Venäjä tulee häviämään aggressionsa

F16-hävittäjien toimittaminen Ukrainalle on merkki siitä, että Venäjä tulee häviämään aggressionsa, ja mitä nopeammin päätös koneista pannaan täytäntöön, sitä parempi, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi keskiviikkona. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Ensimmäinen ukrainalainen F-16-hävittäjä on yksi maailman voimakkaimmista signaaleista siitä, että Venäjä häviää aggressionsa, Zelenskyi sanoi.

– Tärkeintä on nopeus koulutuksessa ja toimituksissa eli päätösten välinen aika taivaamme todellisessa suojelussa.

17.37: Venäjä: Ukrainalaisveneet hyökkäsivät venäläistä sotalaivaa vastaan Mustallamerellä

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaiset miehittämättömät pikaveneet hyökkäsivät venäläistä Ivan Hurs -sotalaivaa vastaan Mustallamerellä keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Puolustusministeriö kirjoittaa Telegramissa julkaistussa lausunnossa, että venäläisalus oli suojelemassa TurkStream- ja Blue Stream -kaasuputkia. Putket kuljettavat kaasua Venäjältä Turkkiin osittain Mustanmeren yli.

Ministeriön mukaan venäläisalus onnistui tuhoamaan kaikki vihollisveneet 140 kilometrin päässä Bosporinsalmesta koilliseen.

Ivan Hurs on tiedustelualus. Alus otettiin käyttöön vuonna 2018.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat