NY Times: Belgorodiin hyökänneet joukot käyttivät yhdysvaltalaisia ajoneuvoja

Venäjän Belgorodin alueelle hyökänneet, Ukrainan puolella taistelleet joukot käyttivät yhdysvaltalaislehti New York Timesin (NYT) mukaan yhdysvaltalaisvalmisteisia ajoneuvoja.

NYT on tullut tähän päätelmään läpikäymänsä kuva- ja videomateriaalin perusteella.

Ilmeisesti pääasiassa venäläisistä vapaaehtoisista koostuneet hyökkäysjoukot vaikuttavat käyttäneen iskussaan MRAP-ajoneuvoja, tarkalleen ottaen MaxxPro-mallia.

Ajoneuvot kehitettiin Yhdysvaltain armeijan käyttöön Afganistaniin ja Irakiin. Ajoneuvon avainominaisuus on niiden kyky suojella kuljettamaansa jalkaväkeä miinoilta ja tienvarsipommeilta.

NYT kertoo tunnistaneen ajoneuvot merkintöjen perusteella. Ajoneuvot havaittiin ensin Ukrainassa ja sitten Venäjän Belgorodin alueella.

Yhdysvallat on lahjoittanut Ukrainalle "useita satoja" MRAP-ajoneuvoja, kirjoittaa NYT. Lukuisat valtiot ovat ostaneet ajoneuvoja Yhdysvalloilta, mutta vain Yhdysvaltojen tiedetään lahjoittaneen niitä Ukrainalle.

MaxxPro-ajoneuvoja Saksassa marraskuussa 2022.
MaxxPro-ajoneuvoja Saksassa marraskuussa 2022.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja Matthew Millerin mukaan hän on nähnyt sosiaalisessa mediassa esitetyt väitteet, joiden mukaan ajoneuvoja käytettiin Belgorodin hyökkäyksissä.

– Olemme skeptisiä näiden raporttien todenmukaisuudesta, hän sanoi.

Miller toisti Yhdysvaltain julkisen kannan, ettei se sen enempää rohkaise kuin mahdollistakaan Ukrainan hyökkäyksiä Venäjän rajojen sisälle.

– Mutta olemme myös sanoneet, että Ukraina päättää, miten se käy sotaa, hän jatkoi.

Venäläiset partisaanit lähettivät viestin Vladimir Putinille: "On aika laittaa loppu diktatuurille" 1:12
Venäläiset partisaanit lähettivät viestin Vladimir Putinille: "On aika laittaa loppu diktatuurille".

"Se on Ukrainan operaatio"

Venäjä väitti tiistaina saattaneensa päätökseen "terrorismin vastaisen operaation" Belgorodissa ja ajaneensa sinne hyökänneet joukot takaisin Ukrainaan.

Vapaan Venäjän legioona ja Venäjän vapaaehtoisjoukot ovat ilmoittautuneet iskujen tekijöiksi.

Ukraina on väittänyt, ettei se ole vastuussa hyökkäyksestä.

Ulkopoliittisen instituution Venäjä-tutkija Jyri Lavikaisen mukaan on "sataprosenttisen selvää", että Belgorodiin hyökänneiden ryhmien aseet ja muu tuki tulevat Ukrainan asevoimilta, joiden riveissä venäläiset ovat jo aiemmin taistelleet. Ukraina antaa siis Venäjän maistaa nyt vuosien tauon jälkeen omaa lääkettään.

– Ei sillä ole niin väliä, ovatko he (Belgorodiin hyökänneet) Venäjän kansalaisia vai eivät, se on Ukrainan operaatio. Kun ukrainalaiset tämän kieltävät samanlaisilla sanankäänteillä, niin se on silmänisku muille ja suoraan sanottuna vittuilua Venäjälle, Lavikainen sanoo.

Myös Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi pitää Belgorodin alueelle tehtyä iskua Ukrainan armeijan hyökkäyksenä, jonka se teki venäläisvapaaehtoisista koostuvia joukkoja hyödyntäen.

– Ukrainan armeija ylitti rajan Venäjän puolelle ja hyökkäsi Graivoronin rajanylityspaikalle, Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä.

– Hyökkääjänä olivat suoraan AFU:n (Armed Forces of Ukraine, Ukrainan armeija) alaisuudessa toimivat osastot, jotka eivät toteuta laajoja operaatioita autonomisesti, Kastehelmi vastasi hänelle Twitterissä esitettyyn kysymykseen.

Ukrainan tiedustelupalvelun tiedottaja Andriy Yusov puolestaan totesi yhdysvaltalaismedia CNN:lle, että "voimme vahvistaa, että Venäjän kansalaiset tekivät tämän operaation".

Yusov väitti, että hyökkäyksen tehneet yksiköt olivat "osa puolustus- ja turvallisuusjoukkoja", kun ne olivat Ukrainassa.

– Venäjällä ne toimivat itsenäisinä yksiköinä, hän jatkoi.

Pekka Toveri arvioi, millaisissa tunnelmissa Venäjä viettää voitonpäivää: "Mikä olisi nöyryyttävämpää kuin ampua hävittäjä Punaisen torin yllä" 4:16
Pekka Toveri kertoo: Tällainen tulee olemaan Ukrainan vastahyökkäys.

Lue myös:

    Uusimmat