Ukrainan sota torstaina 10. maaliskuuta: Venäjä avaa päivittäiset evakuointikäytävät Ukrainasta Venäjälle, Marin pitää Niinistön Putin-puhelua tärkeänä

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan ajankohtaista tilannetta tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24.2.
  • Ukrainan ja Venäjän ulkoministerit neuvottelivat tänään Turkissa lähes tuloksetta. 
  • Mariupolista ei ole tänäänkään saatu evakuoitua yhtään siviiliä. Kaupungin apulaispormestarin mukaan Mariupolin kaduilta on kerätty 1200 ihmisen ruumiit. 
  • Myös Izyumin kaupungissa evakuoinnit keskeytyivät. Paikallisviranomaisten mukaan noin 1600 siviiliä onnistuttiin evakuoimaan. 
  • Puolet Kiovan asukkaista on poistunut maan pääkaupungissa. 

Näin venäläisjoukot ovat vyöryneet Ukrainaan – animaatio näyttää 30 sekunnissa päivä päivältä sotilaiden liikkeet 0:30

00.03: Pääministeri Sanna Marin antoi Ranskan Versailles'ssa järjestettävässä EU-maiden johtajien epävirallisessa huippukokouksessa lyhyet kommentit suomalaismedialle vielä illalla.

Hän kuvaili, kuinka järkyttävät uutiset Ukrainan tilanteesta välittyvät myös huippukokouksen tunnelmaan.

– Erityisesti tämä synnytyssairaalan pommitus on järkyttänyt laajasti koko Eurooppaa. Nämä ovat kestämättömiä rikoksia, nämä ovat sotarikoksia. Ei voi olla niin, että siviilejä kohtaan tällä tavalla hyökätään.

Pääministeri Marin pitää erittäin tärkeänä sitä, että presidentti Sauli Niinistö käy perjantaina puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Meidän pitää välittää sinne selkeät viestit siitä, millä tavalla me näemme tämän tilanteen omalta osaltamme ja pyrkiä tietenkin siihen, että pääsemme sotatilasta eroon, Marin sanoi.

23.37: Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan venäläisjoukot ovat piirittäneet useita kaupunkeja Ukrainassa tuhottuaan ensin niiden infrastruktuurin. Ulkoministeriön edustajan Ned Pricen mukaan Venäjä tuhoaa asutuskeskuksia murtaakseen ukrainalaisten taistelutahdon.

Price ei eritellyt, mitä ukrainalaiskaupunkeja hän tarkoitti.

Venäjän hyökkäyksien vuoksi monien ukrainalaiskaupunkien asukkailla ei ole vettä, sähköä, ruokaa tai lääkkeitä. Kaupungeista ei myöskään pääse pakenemaan koska kranaattitulitus on herkeämätöntä, Price sanoi BBC:n mukaan.

Britannian puolustusministeriö kertoi tänään torstaina puolestaan, että venäläiset ovat jättäneet suuret määrät joukkoja piirittämään ukrainalaiskaupunkeja.

– Tämä vähentää niiden joukkojen määrää, joita voidaan käyttää etenemiseen, ja tulee entisestään hidastamaan Venäjän liikkumista, puolustusministeriö kertoi.

23.20: Facebook ja Instagram aikovat sallia väliaikaisesti vihapuheen muun muassa Ukrainaan hyökänneitä venäläissotilaita kohtaan, jos päivitykset liittyvät Ukrainan sotaan. Asiasta uutisoi Reuters, joka on nähnyt Metan vihapuhepolitiikkaan suunniteltavaa poikkeusta käsittelevän sähköpostin. 

Meta aikoo hyväksyä Puolassa, Venäjällä ja Ukrainassa tietyin edellytyksin myös sellaiset postaukset, joissa toivotaan Venäjän ja Valko-Venäjän presidenttien Vladimir Putinin ja Aljaksandr Lukashenkan kuolemaa.

Meta ei ole vahvistanut asiaa Reutersille.

23.02: Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova toivoo, että presidentti Sauli Niinistön huominen puhelinkeskustelu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa voisi johtaa kohti rauhaa.

Lehdistölle puhunut suurlähettiläs pyytää Suomea myös jatkamaan Venäjän taloudellista eristämistä ja Ukrainan avustamista.

Ukrainan Suomen-suurlähettiläs luottaa presidentti Niinistöön, joka keskustelee huomenna Putinin kanssa 1:51
Ukrainan Suomen-suurlähettiläs sanoo luottavansa presidentti Niinistöön, joka keskustelee huomenna perjantaina Vladimir Putinin kanssa.

22.48: Sekä Venäjä että Ukraina lupaavat tehdä yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa varmistaakseen Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuuden. Järjestön johtaja Rafael Grossi tapasi kummankin maan ulkoministerit erikseen Antalyassa Turkissa tänään torstaina.

– Tapaamiset eivät olleet helppoja, mutta ne olivat silti vakavia ja hyviä. Osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että jotain on tehtävä. He ovat valmiita yhteistyöhön IAEA:n kanssa, Grossi sanoi palattuaan Wieniin, jossa järjestön päämaja sijaitsee.

Grossi myönsi kuitenkin, että tilanne on vakava eikä aikaa ole paljon. Hän toivoi, että asiassa saataisiin aikaan "jotain konkreettista" jo lähipäivinä.

IAEA kertoi tänään menettäneensä yhteyden Zaporizhzhjan ydinvoimalan järjestelmiin. Syytä ei tiedetä.

Ydinvoimala on Euroopan suurin. Venäjä hyökkäsi Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelle viime viikolla, ja siellä syttyi koulutusrakennuksessa tulipalo tulituksen seurauksena. Venäläisjoukot saivat ydinvoimalan haltuunsa.

22.21: Kiinan presidentti Xi Jinping on huolissaan Ukrainan sodasta, koska Kiinan tiedustelupalvelu ei ole onnistunut kertomaan hänelle, millaiseksi sota tulee muuttumaan, sanoi Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja Bill Burns puhuessaan senaatin tiedustelukomitealle eilen keskiviikkona.

– Presidentti Xi on todennäköisesti hieman huolissaan kun hän seuraa, miten presidentti Vladimir Putin ajaa amerikkalaiset ja eurooppalaiset yhä lähemmäs toisiaan ja vahvistaa transatlanttista liittoumaa tavalla, jota olisi ollut hieman vaikeaa edes kuvitella ennen kuin hyökkäys alkoi, Burns sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Burnsin mukaan Xi on erityisesti huolissaan Kiinan maineesta, joka voi kärsiä pahasti, kun maa yhdistetään Venäjän yhä pahemmaksi käyvään aggressioon Ukrainassa.

22.19: Venäjä avaa humanitaarisia käytäviä huomenna perjantaina Kiovasta, Chernihivistä, Sumystä, Kahrkivistä ja Mariupolista. Asiasta kertoo Venäjän uutistoimisto Ria Novosti viranomaislähteisiin viitaten.

Venäjä aikoo vaatia evakuoitavista ihmisistä ja ajoneuvoista listan, ennen kuin päästää heidät eteenpäin.

21.32: Suomalaiset korkeakoulut varautuvat myöntämään opinto-oikeuden jopa tuhannelle Ukrainasta paenneelle, kertoo Uutissuomalainen.

Itä-Suomen yliopisto on jo avannut erillisen opinto-oikeuden ja apurahojen haun ukrainalaisille tutkinto-opiskelijoille. Yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoi, että apurahaa on parin päivän kuluessa hakenut jo yli 30 ihmistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ylijohtaja Atte Jääskeläinen kertoi, että tukipaketin laajuus ja rahoitus ovat vielä auki, mutta poliittisen johdon tahtotila ukrainalaisten tukemiseksi on selvä.

21.20: Venäjän puolustusministeriö kertoo sallivansa ukrainalaisen korjausryhmän pääsyn Tšernobylin ydinvoimalaan korjaamaan sen ympäristön voimalinjoja.

Ukrainan valtion energiayhtiö kertoi aiemmin, että Tšernobylin entisestä ydinvoimalaitoksesta on katkaistu sähköt. Energiayhtiö syytti katkosta Tšernobylin lähes kaksi viikkoa sitten voimalan valloittaneiden venäläisten joukkojen toimintaa.

Säteilyturvakeskus viestitti Twitterissä, että sähkön menetys Tšernobylin ydinvoimalaitosalueella ei vaaranna säteilyturvallisuutta Suomessa eikä akuutisti Ukrainassakaan.

21.10:  Venäjän puolustusministeriö sanoo avaavansa päivittäin humanitaarisia käytäviä taisteluja pakeneville siviileille Ukrainasta Venäjälle, vaikka Ukrainan hallinto ei antaisi niille lupaa. Asiasta uutisoi uutistoimisto Intefax Reutersin mukaan.

Shoigun mukaan evakuointikäytävä Venäjälle aiotaan avata joka päivä kello 10 Moskovan aikaa.

Ukrainan hallitus on saanut samanlaisen tarjouksen Moskovalta jo aiemminkin. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi eilen keskiviikkona, että ukrainalaisten evakuointi juuri Venäjälle on absurdi ajatus.

Ukrainan presidentin neuvonantaja on kuvannut ehdotusta täysin moraalittomaksi. Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui ehdotusta "moraalisesti kyyniseksi".

20.55: YK:n mukaan 549 siviiliä on kuollut Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainassa. Lisäksi 957 on loukkaantunut.

YK:n mukaan luvut ovat todennäköisesti huomattavasti korkeammat.

Mariupolin apulaispormestarin mukaan pelkästään Mariupolin kaduilta on kerätty 1200 ihmisen ruumiit.

20.37: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoo, ettei ole saanut vahvistusta sähköjen palautumisesta Tshernobylin ydinvoimalaan.

Venäjän energiaministeriö kertoi aiemmin tänään, että valkovenäläiset asiantuntijat olisivat palauttaneet sähköt Tshernobylin ydinvoimalaan.

Tshernobyl menetti sähköt tällä viikolla. Pitkällä aikavälillä sähköttömyys voisi johtaa säteilymäärien kasvuun voimalan välittömässä läheisyydessä.

20.14: Britannian pääministeri Boris Johnson toisti tänään yhdysvaltalaisviranomaisten huolet siitä, että Venäjä käyttäisi kemiallisia aseita Ukrainassa.

– Asiat, joita kuulen kemiallisista aseista, ovat suoraan Venäjän pelikirjasta, Johnson sanoi Sky News haastattelussa.

– He aloittavat sanomalla, että siellä on kemiallisia aseita, jotka ovat heidän vastustajiensa tai Yhdysvaltojen varastoimia. Kun Venäjä siirtää kemiallisia aseita Ukrainaan – pelkään, että he saattavat tehdä niin – heillä on ikään kuin väärennetty tarina valmiina, hän jatkoi.

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa ja Yhdysvaltoja kemiallisten aseiden valmistelusta Ukrainassa. Yhdysvallat on kuitannut väitteet hölynpölynä.

Aiemmin tänään myös Britannian ulkoministeri Liz Truss esitti huolensa asiasta.

19.59: Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan ”kukaan ei voi hyväksyä” Putinin ehtoja tulitauolle Ukrainassa. Asiasta uutisoi CNN

Macron kommentoi asiaa Versaillesissa ennen EU-johtajien tapaamista.

– En näe diplomaattisesta ratkaisua tulevina tunteina tai päivinä, hän sanoi.

Macron puhui tänään aiemmin puhelimessa yhdessä Putinin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa. Macron ei tarkentanut, millaisista ehdoista on kyse.  

19.49: YK:n mukaan Ukrainassa on tuhottu jo kolme synnytyssairaalaa sodan aikana.

Eilen Mariupolissa synnytyssairaala tuhoutui Venäjän pommitusten seurauksena. Ukrainan mukaan kolme on kuollut, heistä yksi on lapsi.

Aiemmin Žytomyrissä ja Saltivskyssa on YK:n mukaan isketty synnytyssairaalaan. YK ei tarkentanut, kuka oli iskujen takana. 

19.37: Kansainvälisen Punaisen ristin mukaan Mariupolissa ei riitä ruoka enää edes lapsille.

Kaupunki on saarrettu ja vesi ja sähkö on katkaistu kaupungista.

Punaisen ristin tiimi Mariupolissa sanoo, että ihmiset taistelevat nyt keskenään ruuasta, ja jotkut imevät polttoainetta muiden ihmisten autoista.

Mariupolissa on arviolta 400 000 siviiliä, joiden evakuoinnit eivät ole onnistuneet, sillä tulitaukoja ei ole noudatettu. Osapuolet ovat syytelleet tulitaukojen rikkomisesta toisiaan. 

18.27: Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshchukin mukaan yhtään ihmistä ei ole tänään evakuoitu saarretusta Mariupolista. 

Vereshchukin mukaan syynä on se, ettei Venäjän kunnioittanut tulitaukoa.  

Mariupolissa on kerätty kaduilta yli 1200 ihmisen ruumiit sodan alkamisen jälkeen. Tiedot perustuvat apulaispormestari Serhiy Orlovin kertomaan. 

Orlov sanoi, ettei tiedä kuinka monta ihmistä on tapettu kaupungissa, mutta viimeisin lukema on 1207. 

– Nämä ovat vain ruumiita, jotka kerätään kaduilta, Orlov sanoi. 

Viitisenkymmentä ihmistä on haudattu joukkohautaan kaupungissa. 

– Kaikkia ei ole tunnistettu, Orlov sanoo.  

18.25: Venäjän puolustusministeriö sanoo nyt, ettei Venäjä tehnyt ilmaiskuja Mariupolin lastensairaalan alueelle. Asiasta kertoo Ria Novosti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ministeriön mukaan väitetyssä iskussa on kyse provokaatiosta.

Venäjän ulkoministeriltä Sergei Lavrovilta kysyttiin tänään Turkissa Mariupolin lastensairaalan pommituksesta, josta Ukraina syyttää Venäjää.

Lavrov sinänsä tunnusti iskun.

Lavrovin mukaan sairaalassa ei enää pitkään aikaan ole ollut sen enempää naisia kuin lapsiakaan. Heidän sijaansa sairaalassa oli "aseistautuneita radikaaleja", Lavrov väitti.

Iskussa loukkaantui Ukrainan mukaan ainakin 17 ihmistä ja kolme ihmistä kuoli. Yksi kuolleista oli lapsi.

18.04: Ukraina väittää, että Venäjä on estänyt siviilien evakuoinnit Izyumin kaupungista itäisessä Ukrainassa.

Paikallisviranomaisten mukaan 1600 ihmistä onnistuttiin evakuoimaan kaupungista.

17.54: Ensimmäinen iso Wall Street -pankki on lähtenyt Venäjältä. Amerikkalainen Businessinsider-nettisivusto kertoo, että Goldman Sachs katkaisee ensimmäisenä Wall Streetillä Yhdysvalloissa toimivista pankeista siteet Venäjään Ukrainan sodan takia. Goldman Sachs on yksi maailman suurimmista liikepankeista.

– Keskitymme tukemaan asiakkaitamme ja ihmisten hyvinvointia eri puolilla maailmaa, pankki kertoo tiedotteessaan.

Mediayhtiö Bloomberg raportoi aiemmin, että osa pankin työntekijöistä siirrettiin Moskovasta Dubaihin jo ennen tätä heidän omasta pyynnöstään.

Länsimaiden pakotteet vaikeuttavat yhä enemmän liiketoimintaa Venäjällä. Maan oma valuutta rupla on ollut vapaassa pudotuksessa dollaria vastaan hyökkäyksen alkamisesta lähtien.

16.31 Venäjän energiaministeriö kertoo, että valkovenäläiset asiantuntijat ovat palauttaneet sähköt Tshernobylin ydinvoimalaan. Tietoa ei ole vahvistettu.

Tshernobyl menetti sähköt tällä viikolla. Pitkällä aikavälillä se olisi voinut johtaa säteilymäärien kasvuun voimalan välittömässä läheisyydessä.

16.27: Vladimir Putin on jälleen kommentoinut Ukrainan sotaa ja sen taloudellisia vaikutuksia.

Putin sanoo, etteivät lännen pakotteet ole oikeutettuja. Hänen mukaansa länsi pettää pakotteilla omaa väestöään. 

Hän myös kommentoi Yhdysvaltain asettamaan öljyn tuontikieltoa Venäjälle. Putin sanoo, että länsi yrittää syyttää Venäjää omista virheistään. Putin myös sanoo, että inflaatio nousee Yhdysvalloissa öljypäätöksen vuoksi.

Putin myös toisti Venäjän pitävän kiinni energiavelvoitteestaan. Putinin mukaan Venäjä ratkaisee rauhallisesti pakotteisiin liittyvät ongelmat. 

Venäjän teollisuusministerin mukaan tuontituotteiden hinnat ovat kasvaneet merkittävästi Venäjällä. Hänen mukaansa syynä on ”entisten kumppaneiden vastuuton käytös”.

Lännen pakotteet ovat seurausta Venäjän hyökkäyksestä ja sotatoimista Ukrainassa.  

16.26: Ukrainalaisen synnytyssairaalan tulitus Mariupolissa on vakava sotarikos, sanoo EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell. Hän myös vaatii Venäjää sallimaan avustuskuljetukset piiritettyyn kaupunkiin.

Borrellin mukaan Venäjän joukkojen on välittömästi lopetettava ilmaiskut asutusalueille ja lakattava estämästä avustuskuljetusten eteneminen. Turvakäytäviä tarvitaan, nyt, Borrell sanoo Twitterissä. 

16.18: Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder tapaa Politicon tietojen mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään Moskovassa. Tapaamisen tarkoituksena on Politicon lähteiden mukaan edistää sodan lopettamista.

Schröderiä on kritisoitu niin Saksassa kuin muuallakin maailmassa siitä, ettei hän ole suostunut katkaisemaan läheisiä siteitään Venäjälle. Jopa hänen toimistostaan irtisanoutui henkilökuntaa, kun hän ei lopettanut neuvonantajan tehtäviään venäläisissä energiajäteissä Rosneftissa ja Gazpromissa.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Saksan hallitus ei ole sopinut Schröderin tapaamista, eikä hallitus ole siinä muutenkaan mukana.

Schröder toimi Saksan liittokanslerina vuosina 1998–2005.

15.57: Puolan presidentti Andrzej Duda on kutsunut Venäjän lastensairaalapommitusta ”barbaariseksi teoksi, joka muistuttaa kansanmurhaa”.

Hän kuvasi tilannetta tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain varapresidentin Kamala Harrisin kanssa. Harris vieraili tänään Puolassa.

– Siellä on raskaana olevia naisia ja lapsia. Jos tapat tavallisia ihmisiä – pudotat pommeja, raketteja asuin rakennuksiin – tämä on barbaarinen toimi, joka muistuttaa kansanmurhaa.

Duda vaati tiedotustilaisuudessa myös entistä kovempia pakotteita Venäjää vastaan. 

15.25: Ukrainan sotaa on paennut ulkomaille noin 2,3 miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Kuusi kymmenestä Ukrainasta paenneista on UNHCR:n mukaan nyt Puolassa. Puolaan paenneita on järjestön mukaan nyt noin 1,4 miljoonaa.

Puolan rajavartijoiden mukaan 140 000 ihmistä on myös ylittänyt Puolan ja Ukrainan rajan vastakkaiseen suuntaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Osa Ukrainaan palanneista on maata puolustamaan lähteneitä ukrainalaismiehiä, osa palaavia siirtotyöläisiä ja osa perhesyistä palaavia pakolaisia.

15.12: Ukrainan pääkaupungin Kiovan asukkaista puolet on paennut kodeistaan Venäjän hyökkäyksen alettua, kertoo Kiovan pormestari Vitali Klitshko. Tämä merkitsee hänen mukaansa sitä, että hieman vajaat kaksi miljoonaa ihmistä on jättänyt kaupungin.

Klitshkon mukaan Kiova on samalla muuttunut "linnoitukseksi" jokaista rakennusta, katua ja tarkastuspistettä myöten.

AFP:n toimittajien mukaan Venäjän panssaroidut ajoneuvot ovat kaupungin laitamilla sen koillispuolella. Ukrainalaissotilaat kertovat lisäksi, että Kiovaan johtavan tärkeimmän valtatien hallinnasta oli käyty yöllä raskaita taisteluja.

14.57: Britannia kertoo olevansa huolissaan raporteista, joiden mukaan Venäjä valmistelisi kemiallisten aseiden käyttöä Ukrainassa.

Asiasta kertoi CNN:lle ulkoministeri Liz Truss, joka samalla varoitti Venäjää seurauksista, jos Venäjä käyttäisi kemiallisia aseita Ukrainassa.

Venäjä on puolestaan syyttänyt Yhdysvaltoja biologisten aseiden tutkimuksen rahoittamisesta Ukrainassa. Yhdysvallat on tyrmännyt väitteen.

14.47: Paikallisviranomaisten mukaan eri puolilla Kiovaa käydään raskaita taisteluita, kertoo CNN.

Taisteluita on käyty länteen kulkevalla päätiellä, mutta raskaimmat taistelut käydään pohjoispuolella Kiovassa, kuten Buchan, Irpinin ja Hostomelin lähiöissä.

14.04: Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan kaupungin siviilikohteita ja koteja pommitetaan jälleen.

Eilen Venäjä iski lastensairaalaan. Iskussa kuoli Ukrainan mukaan ainakin kolme ihmistä, joista yksi olisi ollut lapsi. Loukkaantuneita oli toistakymmentä.

Ukrainan mukaan Venäjä estää tahallaan siviilien evakuoinnin saarretusta Mariupolista. Ukrainan mukaan syynä tälle on se, ettei Venäjä ole onnistunut valtaamaan Mustanmeren porttikaupunkia.

Ukraina kertoi aiemmin tänään, että avustusletka joutui kääntymään takaisin taisteluiden vuoksi.

14.00: Britannian puolustusministeriö on julkaissut tuoreimman kartan Ukrainan sodan tilanteesta. Kartta perustuu viimeisimpään tiedustelutietoon.

Sodassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia eiliseen nähden.

Aiemmin tänään puolustusministeriö kertoi, että Kiovan pohjoispuolella oleva kolonna on edennyt vain vähän ja kärsinyt jatkuvia vahinkoja.  

13.38: Venäjän presidentti Putin, Ranskan presidentti Macron ja Saksan liittokansleri Scholz ovat puhuneet puhelimessa kolmistaan.

Macron ja Scholz vaativat välitöntä tulitaukoa. Heidän mukaansa mikä tahansa ratkaisu sotaan tulee tulla Ukrainan ja Venäjän välisistä neuvotteluista.

Valtioiden johtajat sopivat pysyvänsä läheisessä yhteydessä.

13.35: Kiina on kutsunut Ukrainan tilannetta ensi kertaa sodaksi. Tähän asti maa on pidättäytynyt siitä eikä ole toistaiseksi tuominnut Venäjän hyökkäystä.

Maan ulkoministeri Wang Yi sanoi Kiinan valtiontelevisiossa toivovansa, että sota loppuu mahdollisimman nopeasti.

Wang vaati jokaiselta osapuolelta rauhoittumista ja eskaloitumisen estämistä Ukrainassa.

13.28: Ukrainan mukaan Venäjä estää tahallaan siviilien evakuoinnin saarretusta Mariupolista. Ukrainan mukaan syynä tälle on se, ettei Venäjä ole onnistunut valtaamaan Mustanmeren porttikaupunkia.

Ukraina kertoi aiemmin tänään, että avustusletka joutui kääntymään takaisin taisteluiden vuoksi.

Venäjä on ollut tilanteesta eri mieltä, ja syyttänyt evakuointien epäonnistumisesta Ukrainaa.

13.21: Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka tapaa huomenna Vladimir Putinin, kertoo Valko-Venäjän valtionmedia Belta. Presidenttien on määrä keskustella kahdenvälisistä suhteista, taloudellisesta yhteistyöstä pakotteiden alla ja Ukrainan tilanteesta.  

12.50: Venäjän ulkoministeriltä Sergei Lavrovilta kysyttiin Mariupolin lastensairaalan pommituksesta, josta Ukraina syyttää Venäjää. Lavrovin mukaan sairaalassa ei enää pitkään aikaan ole ollut sen enempää naisia kuin lapsiakaan. Heidän sijaansa sairaalassa oli "aseistautuneita radikaaleja", Lavrov väitti.

12.37: Ukraina ja Venäjä eivät päässeet tämänpäiväisissä neuvotteluissa yhteisymmärrykseen yleisen tulitauon aloittamisesta Ukrainassa, kertoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Kuleba tapasi tänään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Turkin Antalyassa.

Kuleba kertoi puhuneensa Lavrovin kanssa tulitauosta, mutta tuloksetta. Ukrainan ulkoministeri kuvaili neuvotteluita vaikeiksi ja syytti Lavrovin tulleen neuvottelupöytään perinteisten narratiivien kanssa. Kuleba korostaa, ettei Ukraina ole antautunut Venäjälle eikä aiokaan antautua. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan koko tulitauosta ei tänään ole edes keskusteltu.

Lavrovin mukaan länsimaiden reaktio tilanteeseen ainoastaan osoittaa sen, kuinka uhattu Venäjä on. Venäjän tavoite on demilitarisoitu ja ystävällinen Venäjä, joka ei ole uhka Moskovalle tai venäläiselle kulttuurille.

11.24: Venäjän ilmaiskussa Mariupolin lastensairaalaan kuoli kolme ja loukkaantui ainakin 17 ihmistä, kertoo Mariupolin kaupunginvaltuusto Kyiv Independentin mukaan. Valtuusto sanoo yhden kuolleista olleen lapsi.

Venäjän mukaan väitteet siitä, että Venäjä olisi pommittanut lastensairaalaa ovat "informaatioterrorismia" ja valeuutisia. Kremlin kuitenkin kertoi vielä tarkistavansa asian armeijalta.

10.35: Venäjä on tänään syyttänyt Yhdysvaltoja biologisten aseiden kehittämisen tutkimuksen rahoittamisesta Ukrainassa. Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov sanoi televisioidussa tiedotustilaisuudessa, että Pentagonin rahoittamien biologisten tutkimusten tarkoitus Ukrainassa olisi luoda mekanismi tappavien patogeenien "salakavalalle leviämiselle". Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit neuvottelevat tänään Ukrainan tilanteesta Turkin Antalyassa.

10.28: Ukrainasta on tullut nähtäväksi kuvia, joissa kerrotaan siviiliväestön harjoittelevan polttopullojen tekemistä ja heittämistä.

Polttopullon heittoharjoitus Ukrainassa.
Polttopullo tunnetaan myös nimellä Molotovin cocktail.

Polttopullon heittoharjoitus Ukrainassa.
Kuvatut heittoharjoitukset järjestettiin Lvivissä.

Polttopulloja Ruotsissa
Ukrainassa siviiliväestölle on neuvottu, miten polttopulloja voi tehdä kotioloissa.

10.02: Pääministeri Magdalena Anderssonin mukaan Ruotsin hallitus ehdottaa puolustusmenojen lisäämistä kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta "niin pian kuin mahdollista".

– Meillä on selvä viesti sekä ruotsalaisille että meitä ympäröivälle maailmalle. Ruotsin puolustusvoimien vahvuutta täytyy suuresti vahvistaa, Andersson totesi.

Lue lisää aiheesta täältä.

9.52: Ukrainan armeija arvioi aiheuttaneensa Venäjälle tähän päivään mennessä noin 12 000 sotilaan tappiot. Myös eilen arvio oli sama. Yhdysvallat puolestaan arvioi venäläistappioiden olevan 5 000–6 000 kuollutta ja 15 000–18 000 haavoittunutta. Venäjä on sanonut menetyksiensä olleen merkittävästi pienempiä.

Venäjä on myös menettänyt sodan aikana muun muassa 335 panssarivaunua, 1 105 panssariajoneuvoa, 49 lentokonetta ja 81 helikopteria, Ukrainan armeija väittää. Tappioluvut kertoo Kiyv Independent.

9.46: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on saapunut Turkin Antalayaan siellä tänään käytäviä neuvotteluja varten, kertoo brittilehti Guardian.

Kuleba tapaa tänään neuvottelupöydässä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Neuvotteluiden on määrä alkaa kymmeneltä Suomen aikaa.

Tapaaminen on järjestetty Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin aloitteesta. Erdogan on sanonut toivovansa että neuvotteluissa päästäisiin sopuun yleisen tulitauon aloittamisesta Ukrainassa.

Turkki on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

9.44: Venäjän armeija on maan puolustusministeriön mukaan tuhonnut 2 911 sotilaskohdetta Ukrainassa.

Puolustusministeriön myös kertoo, että Venäjä on saanut haltuunsa osia Mariupolista.

9.23: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoo menettäneensä yhteyden Zaporizhzhjan ydinvoimalan järjestelmiin. Järjestön mukaan ukrainalaisydinvoimala ei enää lähetä dataa IAEA:lle.

Syy Zaporizhzhjan voimalan tiedonsiirron katkeamiseen on toistaiseksi epäselvä, ja IAEA on sanonut pitävänsä tilannetta huolestuttavana.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.10: Venäjä ei enää osallistu Euroopan neuvoston toimintaan, ilmoitti Venäjän ulkoministeriö valtiollisen uutistoimiston TASSin mukaan.

9.07: Autovalmistaja Lada on keskeyttänyt tuotantonsa Venäjällä, uutisoi BBC. Syyksi Lada ilmoittaa länsimaiden talouspakotteet, joiden vuoksi Lada ei saa osia, joita se tarvitsee autojensa rakentamiseen.

Lada on ranskalaisen Renaultin omistama, mutta sen autot valmistaa AvtoVAZ.

8.40: Kiovan lähiympäristön kylistä ja kaupungeista evakuoitiin yli 10 000 ihmistä pelkästään keskiviikkona, kertoo paikalliskuvernööri televisiossa Reutersin mukaan.

8.34: Venäjän yli 60 kilometriksi kuvailtu kolonna Kiovan luoteispuolella on liikkunut vain vähän viimeisen yli viikon aikana, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö. Kolonna myös kärsii jatkuvasti tappioita, ministeriö lisää.

Iso-Britannian mukaan Venäjän ilmavoimien toiminta Ukrainan yllä on vähentänyt huomattavasti viime päivinä.

7.59: Venäjä haki Ukrainasta nopeaa voittoa, eräänlaista salamasotaa, joka olisi ohi ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Toisin kuitenkin kävi, sillä Ukrainan vastarinta on ollut ennakoitua kovempaa.

Venäjä on nyt aloittanut tuhoamissodan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Twitterissä.

– Venäjä on huomannut sodan olevan vaikeampaa kuin luultiin. Ukrainalaiset eivät tervehtineet "kohteliaita" sotilaita vapauttajana, Aaltola toteaa.

– Siirtyminen tuhoamissotaan ja eskaloiviin asejärjestelmiin voi olla kiellettyä, mutta se "puhdistaa" Ukrainaa "vääristä" asenteista. Terrori opettaa kunnioitusta vuosiksi eteenpäin, Aaltola jatkaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

Lastensairaala tuhoutunut Venäjän pommituksissa Ukrainassa 1:41
Lastensairaala tuhoutunut Venäjän pommituksissa Ukrainassa.

7.29: Maailmanlaajuisesta internetistä irtautumisesta on tullut Ukrainaan hyökänneelle Venäjälle aiempaakin selkeämpi prioriteetti, kertoo sotatieteiden tohtori Juha Kukkola.

Hänen mukaansa irtautuminen perustuisi järjestelmiin, joista osa on tarkoitettu maan sisäisen verkkoliikenteen eli omien kansalaisten valvontaan. Merkittävä on myös viestintäviranomaisen sensuurimekanismi, joka kytkeytyy verkkoliikenteen rajoittamisjärjestelmään. Sen pohjalle voitaisiin rakentaa verkon irtikytkeminen.

Venäjän kyky ylläpitää itse ohjelmistoja ja laitteistoja pitkiä aikoja on toistaiseksi rajallinen. Ennen Ukrainan sotaa Venäjän tavoite oli saavuttaa valmiudet internetistä irtautumiseen vuoteen 2024 tai 2026 mennessä.

6.55: Ukrainan ja Euroopan suurin ydinvoimala Zaporizhzhja sijaitsee Enerhodarissa, josta evakuoiduista siviileistä on julkaistu eilen kuvia. Kuvatoimisto EPA:n mukaan siviilejä evakuoitiin 12 bussilla ja noin sadalla muulla ajoneuvolla. Zaporizhzhjan ydinvoima-alueella oli tulipalo viime perjantaina Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

Ukrainalaisia siviilejä.
Evakuoitavien joukossa oli runsaasti myös lapsia.

Ukrainalaisia siviilejä.
Kuvatoimiston mukaan siviilit evakuoitiin Zaporizhzhjaan, joka sijaitsee noin 120 kilometrin ajomatkan päässä Zaporizhzhjan ydinvoimalasta.

Ukrainalaisia evakuoitavia siviilejä.
Evakuoinneissa käytettiin yli sataa ajoneuvoa.

Ukrainalaisia siviilejä bussissa.
Sodasta huolimatta osa lapsista näyttää olleen leikkituulella.

6.23: Ukrainan sodassa on tähän mennessä kuollut 5 000–6 000 Venäjän sotilasta, arvioivat yhdysvaltalaisviranomaiset CBC Newsille.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan haavoittuneita venäläisiä on 15 000–18 000. Luku perustuu sille oletukselle, että sodassa haavoittuneita on yleensä noin kolme kertaa enemmän kuin kuolleita.

Ukrainan mukaan se on aiheuttanut Venäjälle jo 12 000 sotilaan tappiot. Venäjä puolestaan kertoi viime viikolla menettäneensä taisteluissa alle 500 sotilasta.

6.08: Ranskalainen uutistoimisto AFP on julkaissut kuvia Ukrainan armeijan sotilaista. Kuvien sanotaan olevan keskiviikolta.

Ukrainan sotilaita.
Tuliasema Brovaryssa, Kiovasta itään.

Ukrainan armeijan sotilas.
Velyka Dymerkan kylään on pystytetty liikenteen tarkistuspiste.

Ukrainan armeijan sotilas.
Ukrainalaissotilas kiväärinsä kanssa paikassa, joka on AFP:n mukaan lähellä etulinjaa.

Ukrainan armeijan sotilas.
AFP kertoo sotilaiden tutustuvan uuteen aseistukseensa. Kuvassa ruotsalais-brittiläinen panssarintorjunta-ase.

5.44: Venäjän laaja hyökkäys Ukrainaan on ravistellut koko Eurooppaa. Tänään alkavassa EU-maiden johtajien epävirallisessa huippukokouksessa keskustellaan unionin suunnasta hyökkäyksen jälkeisessä todellisuudessa.

Keskustelunaiheina ovat etenkin puolustuksen, energialähteiden ja talouden vahvistaminen. Esillä on myös Ukrainan tukeminen ja maan jättämä EU-jäsenyyshakemus.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.07: Venäjän väitteet siitä, että Yhdysvallat ja Ukraina valmistelisivat yhteistyössä kemiallisia tai biologisia aseita Ukrainassa ovat täyttä hölynpölyä, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price tiedotteessa.

Price kertoo Venäjän keksineen vastaavanlaisia valheellisia väitteitä toista maata vastaan aiemminkin. Tällaiset väitteet ovat hänen mukaansa todettu pitävästi ja toistuvasti vääriksi useiden vuosien saatossa.

Lue aiheesta lisää täältä.

Yhdysvaltain Ned Price tiedotustilaisuudessa.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Ned Price helmikuussa.

5.06: Ukraina valmistautuu siihen, että maa joutuisi mahdollisesti siirtämään servereitään ja arkaluonteista dataansa toiseen maahan, jos Venäjän joukot pääsevät tunkeutumaan syvemmälle Ukrainaan. Asiasta kertoo ukrainalainen kyberturvallisuusviranomainen uutistoimisto Reutersille.

Viranomainen painottaa, että kyse on valmiussuunnitelmasta. Ensisijainen suunnitelma eli suunnitelma A on suojella informaatioinfrastruktuuria Ukrainan sisällä, järjestelmien siirtäminen toiseen maahan olisi suunnitelma B tai C.

Venäläinen datakeskus olennainen osa Mäntsälän energiatuotantoa – kunta pohtii vaihtoehtoja 1:53
Venäläinen datakeskus olennainen osa Mäntsälän energiatuotantoa – kunta pohtii vaihtoehtoja.

5.05: Britannian asevoimat uskoo pienen määrän sotilaita matkustaneen mahdollisesti luvatta Ukrainaan. Asiasta kertoo asevoimien edustaja uutiskanava CNN:lle.

Edustajan mukaan asevoimien tiedossa on, että pieni määrä sotilaita on jättänyt noudattamatta määräyksiä ja poistunut ilman lupaa. He ovat saattaneet matkustaa Ukrainaan ja heitä kehotetaan palaamaan Britanniaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.04: Länsimaisten yritysten joukkopako Venäjältä jatkuu edelleen. New York Timesin mukaan yhdysvaltalaiset hotelliketjut Hyatt ja Hilton ovat keskeyttäneet rakennusprojektinsa Venäjällä ja Hilton on sulkenut toimistonsa Moskovassa.

Playstation-pelikonsoleita valmistava Sony puolestaan on kertonut keskeyttävänsä kaikki sovellus- ja laitetoimitukset Venäjälle. Lisäksi Playstation Storen toiminta on keskeytetty maassa.

5.02: Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n hallitus on hyväksynyt 1,4 miljardin dollarin eli yli 1,2 miljardin euron suuruisen tukipaketin sodan keskellä olevalle Ukrainalle. Hätäavulla pyritään auttamaan maata Venäjän hyökkäyksen aiheuttaman mittavan humanitaarisen ja taloudellisen kriisin kanssa.

IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva sanoi paketin tarjoavan kriittistä taloudellista tukea. Se jouduttaa hänen mukaansa suurimittaista rahoituksen mobilisaatiota, mitä tarvitaan sodan talousvaikutusten lieventämiseksi.

Minkälaiset seuraukset Venäjän romahtamisella olisi Suomelle? Entinen pääministeri ja pitkään Sberbankin hallituksessa istunut Esko Aho arvioi tilannetta 12:48
Minkälaiset seuraukset Venäjän romahtamisella olisi Suomelle? Entinen pääministeri ja pitkään Sberbankin hallituksessa istunut Esko Aho arvioi tilannetta.

5.00: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän ilmaisku äitiys- ja lastensairaalaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa oli sotarikos. Sairaalaiskussa haavoittui ainakin 17 ihmistä ja isku tuomittiin laajasti kansainvälisesti.

Vahvistamattomien tietojen mukaan raunioissa olisi loukussa naisia, mahdollisesti myös lapsia.

Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko sanoi keskiviikkona, että kaupungin yhdeksän päivää kestäneen piirityksen aikana Mariupolissa on kuollut yhteensä 1 207 siviiliä.

Lue aiheesta lisää täältä.

MTV tapasi sodan jaloista paenneita ukrainalaisia – näin he kuvailevat Venäjän hyökkäyksen ensihetkiä ja seurauksia 8:27
MTV tapasi sodan jaloista paenneita ukrainalaisia – näin he kuvailevat Venäjän hyökkäyksen ensihetkiä ja seurauksia.

Lue myös:

    Uusimmat