Ukrainalaisyhteisö rakensi mittavan avustusverkoston Suomeen: "En tunne ketään ukrainalaistaustaista, jonka luona ei joku paennut asu"

Ukrainalaisyhteisö rakensi mittavan avustusverkoston 2:01
Katso yllä oleva video: Ukrainalaisyhteisö rakensi mittavan avustusverkoston!

Tavara- ja rahalahjoitusten keräämisen lisäksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry etsii majoituspaikkoja ukrainalaispakolaisille ja neuvoo heitä tukipisteellään. Vapaaehtoiset vievät apua perille Ukrainaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Suomeen saapuvien ukrainalaispakolaisten huolet ovat hyvin konkreettisia. Ensimmäisenä tarvitaan asunto, sitten ruokaa.

– Sen aikaa, kun he odottavat rahallista tukea valtiolta, he kysyvät mistä voisivat saada ruokaa, havainnollistaa apukeskuksen johtaja Elizabeth Harjunpää.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry on yhteistyökumppaneidensa tuella perustanut Vallilaan apukeskuksen, jossa tarjotaan henkistä tukea, neuvoja ja tarvikkeita.

Uusi verkkosivusto yhdistää kotejaan tarjoavat niitä tarvitseviin

Yhdistys myös avustaa majoituksen löytymisessä.

Maahanmuuttovirasto on toivonut omia kotejaan tarjoaville malttia ja harkintaa. Lyhytaikaisista majoituksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä pakolaisille, jotka tarvitsevat pysyvyyttä. Kotiaan tarjoavan olisikin hyvä olla valmis sitoutumaan.

Yksityismajoituksessa on arvioiden mukaan kolme neljäsosaa Suomeen saapuneista ukrainalaisista. Heistä moni löytänyt majoituksensa sukulaisten ja ystävien kautta.

– En tunne yhtään sellaista ukrainalaistaustaista, jonka kotona ei asu joku perheenjäsen, kaukainen sukulainen tai ihan tuntematon henkilö, kertoo Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n operatiivinen johtaja Ivanna Rukin.

Käyttöön on otettu myös verkkosivusto, joka yhdistää ukrainalaisille majoitusta tarjoavat ihmiset majoitusta tarvitseviin.

Tavaralahjoituksia tarvitaan yhä

Järjestö keräsi avustustarvikkeita aiemmin Helsingin Kattilahallilla, mutta on hiljattain siirtänyt logistiikkakeskuksensa toisaalle. Nyt lahjoituksia otetaan vastaan ainoastaan postitse.

Suuret avustusjärjestöt ovat Venäjän hyökkäyksen jälkeen painottaneet, että rahalahjoitukset ovat hyödyllisimpiä. Näin voidaan ostaa juuri niitä tarpeita, joita hädänalaiset eniten tarvitsevat.

Ivanna Rukin sanoo, että tavaralahjoituksia tarvitaan silti myös.

– Vaikka lähetetään rahaa Ukrainaan, monia tuotteita ei siellä pysty ostamaan edes rahalla. Tavaralahjoitukset ovat tärkeitä, Rukin painottaa.

On hyvä lahjoittaa vain tarpeeseen tulevaa tavaraa. Yhdistyksen ylläpitämillä sivuilla päivitetään listaa, johon on koottu lahjoituksena toivottavia tavaroita. Muun muassa Posti ja Matkahuolto toimittavat lahjoituspaketit ilmaiseksi yhdistykselle.

Apu viedään perille saakka

Apua viedään myös paikan päälle Ukrainaan. Vapaaehtoisten joukkoon liittynyt Jarno Tiainen on vienyt Pohjois-Puolaan jo kolme pakettiautokuormallista tavaraa. Sieltä tavaraa viedään eteenpäin Ukrainaan. 

Työnsä kautta paljon Euroopassa matkannut Tiainen otti aluksi yhteyttä ystäväänsä Pohjois-Puolassa.

– Ystävät ovat tulleet tutuiksi urheilun kautta. Heitä kontaktoin ja kysyin, mikä avun tarve on ja sain listan, Tiainen sanoo.

Tiaisen kuormassa Eurooppaan kulkeutui esimerkiksi vaippoja, hygieniatarvikkeita, kuukautissiteitä, pilttipurkkeja, kuivamuonaa, rattaita, lastenistuimia ja lasten koulu- ja piirustustarvikkeita.

Myöhemmin yhteisten tuttavien kautta hän päätyi tekemään yhteistyötä Ukrainalaisten yhdistyksen kanssa. Seuraava avustusmatka on jo suunnitteilla. Silloin alla saattaa olla pakettiauton sijaan linja-auto.

Ukrainalaispakolaisia auttavat myös useat muut järjestöt, kuten esimerkiksi Punainen risti, Unicef ja Kirkon ulkomaanapu.

Lue myös:

    Uusimmat