Ukrainalaissotilaat jäämässä mottiin - taistelut kiihtyneet jälleen

Ukrainassa viime päivien taistelut ovat raskaimpia sitten syyskuussa solmitun tulitauon. Separatistit yrittävät vallata Mariupolin satamakaupungin ja motittaa Debaltseven kaupungin, missä käydään kovia taisteluita.

– Karttakuvien perusteella siellä on ilmeinen vaara, että motti muodostuu. Se on hankala kysymys yhtäältä Ukrainalle ja toisaalta myös separatisteille ylläpitää mottia ja ratkaista tilanne edukseen, everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitokselta arvioi.

Muun muassa Kyiev Postiin kirjoittava toimittaja Maxim Tucker julkaisi Twitter-tilillään karttakuvan motista.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon Ukrainan sotilaita on vaarassa jäädä mottiin Debaltsevessa.

– En usko verilöylyn mahdollisuuteen, vaan lähinnä ajattelisin, että sitä käytetään hyväksi poliittisessa tarkoituksessa. Eli jos separatistit saavat motin aikaiseksi, he käyttäisivät sitä panttina painostaakseen Ukrainan hallintoa lähtemään neuvotteluihin.

Debaltsevin kaupungin hallinnalla olisi myös strategista merkitystä. Karttojen perusteella sieltä voisi avautua Ukrainan asevoimille mahdollisuus jakaa rintama kahteen osaan ja pilkkoa sitä yhä pienemmiksi osiksi, joita vastaan taistelut voisivat olla tuloksekkaampia. 

Forsström ei odota Mariupolin tai Debaltsevin taisteluissa nopeita ratkaisuja. Taistelut kaupunkien hallinnasta eivät vielä ratkaise kriisiä suuntaan tai toiseen. Hän odottaa ratkaisuja vasta, kun osapuolet pääsevät neuvottelupöytään, ennemmin tai myöhemmin.

– Kokonaisuudessaan molemmat osapuolet näyttävät kiihdyttävän taistelutoimiaan. Jostain syystä juuri Debaltsev ja Mariupol ovat tällä hetkellä erityisen huomion kohteena, mutta joka puolella Itä-Ukrainassa taistellaan Forsström muistuttaa.

Taisteluita on käyty jo kohta vuosi ja väsymys lisääntyy kummankin osapuolen joukkojen keskuudessa.

– Kukaan ei tietenkään halua olla valkoista lippua nostamassa. Molemmilla puolilla kuitenkin lisääntyy halu saattaa taistelutoimet kunniakkaaseen päätökseen ja päästä neuvottelupöytään. Tiettyjä aloitteita tästä on ollutkin, mikä kyllä kuvastaa sitä pyrkimystä.

Ukraina aloitti 200 000 reserviläisen mobilisoinnin


Ukraina on aloittanut osittaisen liikekannallepanon kutsumalla aseisiin 200 000 reserviläistä. Tiettävästi noin 60 000 reserviläistä on saatu riviin. Ukrainan armeijan reservissä on yhteensä noin miljoona miestä ja naista.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen tutkija, everstiluutnantti Pentti Forsströmin mukaan määrät kertovat selkeästi siitä, että Ukrainan johto suhtautuu vakavissaan sotilaalliseen turvallisuuteensa ja hakee uutta voimaa armeijaan.

Samaan aikaan maa on myös kertonut aloittavansa uudelleen nuorukaisten kutsunnat varusmiespalvelukseen.

– Tämä on paluu entiseen kutsuntajärjestelmään. Se taas kertoo siitä, että tällä hetkellä ammattiarmeijan ylläpito on Ukrainalle taloudellisesti kestämätöntä, Forsström sanoo.

Tuoreiden joukkojen sijoittelusta rintamalle ei ole tarkempia tietoja, mutta oletettavasti niitä suunnataan rintamalle maan itäosiin.

Viime päivien Itä-Ukrainan taistelut ovat raskaimpia sitten syyskuussa solmitun tulitauon. Kuluneen vuorokauden aikana taisteluissa on kuollut ainakin yhdeksän ihmistä. Kuolleista seitsemän oli Ukrainan armeijan sotilaita.



 

Lue myös:

    Uusimmat