Ukrainalainen Anna, 31, valmistautuu olympiakisoihin keskellä pommituksia – tämä muisto kalvaa yhä sydäntä: "Kuinka voit jättää perheesi siinä kohtaa"

Ukrainalaisnyrkkeilijä Anna Lysenko valmistautuu kotimaansa pääkaupungissa Kiovassa ensi vuoden Pariisin kesäolympialaisiin. 31-vuotias Lysenko kertoi uutistoimisto AP:lle, kuinka Venäjän hyökkäyssota ja jatkuvat pommitukset vaikuttavat päivittäiseen tekemiseen.

Lysenko oli mukana viime kesäolympialaisissa Tokiossa, jossa hän ylsi puolivälieriin asti. Hän jäi yhden otteluvoiton päähän pronssisesta mitalista. Ukrainalaisen elämä sai täyskäännöksen 17 kuukautta sitten, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Nykyään Lysenkon harjoittelun taustameluna on ulkoa tulevien pommien räjähdyksien äänet. 

– Se on tukahduttavaa. Se ei varmastikaan tuo minulle rauhallista oloa harjoitteluun ja valmistautumiseen. Jatkuva pommitus tai muut, maan tilanteeseen liittyvät asiat, vaikuttavat olevan jatkuvasti läsnä, Lysenko kertoi.

Lysenko ei suostu haasteista huolimatta jättämään harjoitteluaan kesken. Hän on uhrannut kymmenisen vuotta nyrkkeilyyn. Pariisin kisat voivat olla Lysenkolle uran viimeiset. Hän harjoittelee kuudesti viikossa toivoen, että tulisi paremmaksi ja nopeammaksi ja pystyisi sitä kautta ottamaan voiton. Pariisin kisat ovat kuitenkin kysymysmerkki ukrainalaiselle.

Ukrainalaisurheilijoilta on jäänyt viime viikkoina väliin MM- tai EM-kisoja judossa, miekkailussa ja taekwondossa. Näissä lajeissa venäläiset ja valkovenäläiset saivat olla mukana neutraaleina urheilijoina. Heidät oli suljettu suurimmilta osin kansainvälisestä urheilusta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kansainvälinen olympiakomitea ja sen puheenjohtaja Thomas Bach väläyttelivät aiemmin tänä vuonna mahdollisuutta, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat osallistua Pariisin kisoihin neutraalein maatunnuksin. Se on Lysenkon mielestä todella huono ajatus.

Juttu jatkuu videon alla. 

Sota jatkuu – miten Ukraina menestyy vastahyökkäyksessään? 10:30
Sota jatkuu – miten Ukraina menestyy vastahyökkäyksessään?

Lysenkon mielestä on erittäin epämiellyttävää, mikäli Venäjän kansalaiset saavat osallistua olympialaisiin. Hän sanoo, että urheilijat ovat sen maan kansalaisia ja he edustavat sitä. Olympialaisten lähestyessä KOK otti avoimemman linjan ja Bach totesi, että urheilijoiden sulkeminen kansalaisuuden perusteella olisi syrjintää ja heidän ihmisoikeuksiensa rikkomista.

– Siellä he voivat harjoitella rauhassa. Kukaan ei pommita heitä. He eivät menetä rakkaimpiaan, tuttujaan, ystäviään. He eivät menetä heitä sodassa. Olympialaiset ovat jokaiselle urheilijalle uran tärkein hetki. Urheilijana voin ymmärtää sen, mutta ihmisenä, kun todistat rakkaimpiesi surua, niin sitä on vaikea hyväksyä.

"Kuinka voit jättää perheesi"

Lysenko muisteli viime syksyn päivää, jolloin hän hänen ja Ukrainan joukkueen oli määrä lähteä EM-kisoihin. Tuolloin Venäjä ampui ohjuksilla Kiovaa. Lysenko oli pommituksien sattuessa pääkaupungin lähistöllä harjoittelukeskuksessa.

– Siellä todella kuulit räjähdykset. Tärinä oli valtavaa ja meidän piti lähteä 2-3 tunnin päästä matkaan. Kuinka voit jättää perheesi siinä kohtaa, kun jotain sellaista tapahtuu. Se on stressaavaa, Lysenko totesi.

Vaikeimmatkaan ajat eivät pysäyttäneet Lysenkon harjoittelua. Venäjä pommitti viime talvena Kiovaa ja Ukrainaa joka viikko tusinoin ohjuksin tuhotakseen energiainfrastruktuutria. Lysenko jatkoi harjoittelua ilman sähköä. 

– Se oli todella haastavaa. Aloitimme harjoittelun aiemmin, jotta saimme valoa ulkopuolelta, Lysenko sanoi.

"Pitäisi koskea kaikkia"

Ukrainan olympiakomitea päätti aiemmin, että maa boikotoi karsintakilpailuja, joissa on mukana venäläisiä ja valkovenäläisiä. Tämä saa aikaan ristiriitaisia tunteita Lysenkossa. 

– Jos he sulkevat kaikki ulos ja puhuvat boikotista, niin sen pitäisi koskea kaikkia.

Lysenko nosti esille, että Ukrainan tennispelaajat osallistuvat yhä kilpailuihin, joissa on mukana venäläisiä ja valkovenäläisiä. Hän on päättänyt kaikesta huolimatta kilpailla ja taistella.

– Meillä on oma urheilun etulinjamme. Meidän pitää mennä sinne ja voittaa, Lysenko sanoi ja lisäsi, että olisi suuri pettymys, mikäli hän ei pääse olympialaisiin.

Mikäli Lysenko nähtäisiin Pariisin olympiakisoissa, ovat ne suurella todennäköisyydellä hänen viimeisensä. Hän tulee olemaan 36-vuotias, kun Los Angelesin vuoden 2028 kisat käynnistyvät. Lysenkolla on kuitenkin omat suunnitelmat elämänsä varalle. Nyt toistaiseksi harjoittelu ja valmistautuminen jatkuu pommituksista huolimatta.

– Ihminen tottuu kaikkeen. Kun ajattelet, kuinka raskasta siellä on (sotarintamalla), niin ymmärrät, että sinulla on kaikki hyvin. Jatkamme työntekoa täällä, koska he tekevät kaikkensa, jotta voimme tehdä niin, Lysenko päätti.

Lue myös:

    Uusimmat