Norjasta kovia syytöksiä KOK:lle – tästä syystä Venäjä halutaan väkisin takaisin: "Sitä ei tapahdu ilman heitä"

Katso videolta: Näin suomalaispäättäjät kommentoivat Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollista paluuta kansainväliseen urheiluun.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi keskiviikkona keskustelleensa venäläisten ja valkovenäläisten mahdollisesta paluusta kansainväliseen urheiluun. KOK:n mukaan suurempi osa urheilijoista haluaa maiden urheilijat takaisin. 

KOK:n kokouksessa lopputuleman mukaan suurin osa osallistujista oli sitä mieltä, että ketään urheilijaa ei tulisi sulkea pois kisoista kansalaisuuden perusteella. KOK aikoo tämän vuoksi tarkastella, mikäli Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat voisivat palata mukaan tiukoin ehdoin. NRK:n toimittaja Jan Petter Saltvedt ei sulata ajatusta.

– MItä he oikein ajattelevat, että urheilu on? Urheilun pitäisi parhaimmillaan olla areena, jossa ei ole mukana poliittisia tai strategisia tavoitteita, mutta kaikki tietävät, ettei se ole todellisuus, Saltvedt sanoi.

Norjalaisen mukaan on lapsellista ja mahtipontista ajatella, että urheilun tulisi olla eräänlainen rauhantekijä, kun Venäjä ei osoita minkäänlaista aloitetta julmuuksien hillitsemiseksi.

KOK:n mietintään sisältyy ehtoja, joissa venäläisten urheilijoiden tulee kilpailla neutraaleina. He eivät saa olla tukeneet Venäjän sotatoimia Ukrainassa ja heidän tulee noudattaa antidopingsäännöstöä. Kaikki palaavat urheilijat joutuvat testeihin.

Norjan urheilun kattojärjestön puheenjohtaja Berit Kjöll kertoi NRK:lle, että venäläisten ja valkovenäläisten paluu on nykyoloissa mahdotonta. Saltvedt pohtii, että KOK:n mietintä olisi voitto Vladimir Putinille.

– Sitä voi vain miettiä, millainen voitto tämä on Putinille propagandan osalta, kun voi vihdoin sanoa, että maailma on tullut järkiinsä. Se on todella surullista ja päätöksessä on jossain määrin puhtaasti taloudellinen näkökulma. He haluavat Pariisiin olympialaiset, jotka ovat suuremmat kuin koskaan ja tuottavat enemmän rahaa kuin koskaan. Sitä ei tapahdu ilman venäläisten osallistumista, Saltvedt totesi.

Tärkeässä roolissa ovat myös olympiakarsinnat, jotka käynnistyvät lukuisissa lajeissa vuoden 2023 aikana. Mikäli Venäjä olisi suljettuna kansainvälisestä urheilusta, ei sen urheilijat pääsisi karsimaan Pariisin olympialaisia varten.

– Mikä on muuttunut positiiviseen suuntaan KOK:n päätöksestä? Kuinka monta ylimääräistä on kuollut köyhissä maissa tämän sodan aiheuttaman energia- ja ruokakriisin vuoksi? Tämä ei ole vain sota kahden osapuolen kanssa. Tämä on sota, jolla on maailmanlaajuiset seuraukset ja urheilijoiden sekä KOK:n on ymmärrettävä se, Saltvedt jatkoi.

Norjalaistoimittaja on pettynyt, että KOK:n mukaan suuri osa urheilijoista haluaisi venäläiset ja valkovenäläiset takaisin.

– Se, että urheilijat antavat aivopestä itsensä hyväksymään Bachin tarinan, tekee heistä hyödyllisiä idiootteja Kremlille, valitettavasti, Saltvedt sanoi.

Muiden maiden urheilijat kääntävät Saltvedtin mielestä selkänsä ukrainalalaisurheilijoille.

– He ovat olleet todella selkeitä, että venäläiset ja valkovenäläiset eivät tule takaisin. Mitä teet ukrainalaisen joukkueen kanssa, joka ei halua kisata venäläisiä vastaan? Heidät tulee silloin sulkea ulos Thomas Bachin (KOK:n puheenjohtaja) logiikan mukaan. Heitä tulee silloin rangaista poliittisen kannanoton vuoksi, Saltvedt päätti.

Katso pääkuvan videolta: Näin suomalaispäättäjät kommentoivat Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollista paluuta kansainväliseen urheiluun.

Lue myös:

    Uusimmat