Venäjän jääkiekkolegenda ärähti KOK:lle – "Tarjoavat meille kuin pakolaisen asemaa"

Neuvostoliiton paidassa kaksi jääkiekon olympiakultaa ja seitsemän maailmanmestaruutta voittanut Vjatsheslav Fetisov arvostelee Sports.ru:n haastattelussa kovin sanakääntein Kansainvälistä olympiakomiteaa KOK:aa.

Fetisov on aiemminkin ottanut kantaa venäläisurheilijoiden asemaan kansainvälisissä kilpailuissa. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat olleet suurelta osin suljettuna kansainvälisestä urheilusta Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Venäläinen oli mukana ennen vuodenvaihdetta delegaatiossa, joka yritti selvittää venäläisten mahdollisuutta osallistua ensi vuoden Pariisin kesäolympialaisiin. Fetisov osoitti jo tuolloin vihansa venäläisissä medioissa. Nyt hän on käynyt hyökkäykseen kansainvälistä olympiakomiteaa vastaan.

– KOK sanoi vastikään, että he eivät aio kutsua Venäjän olympiakomiteaa Pariisiin. Samalla he sanovat, että kyse ei ole urheilijoista yksilöinä. Pitäisikö ajatella, että he painostavat urheilijoitamme yrittämään pääsyä kisoihin omilla ehdoillaan, kannattaako silloin osallistua? Urheilijat eivät ole syyllisiä tapahtumiin. Se on valitettavaa. Jos jotkut tekevät väärin, niin he ovat varmasti syyllisiä? Fetisov sanoi.

KOK on väläytellyt, että mikäli venäläiset saisivat olla mukana, tulisi heidän kisata neutraalin lipun alla. Fetisov on kriittinen ehdon suhteen. 

– Tarjoavat meillä kuin pakolaisen asemaa. Se on nöyryyttävää. Ihmiset voivat elää omien päätöksiensä kanssa, mutta meidän pitäisi pystyä olemaan siellä oman lippumme ja kansallislaulumme kanssa tai olemme kuin mikä tahansa syyrilainen joukkue, Fetisov totesi.

Venäläisurheilijoilla alkaa jo olemaan kiire karsimaan olympiakilpailuihin.

– Mahdollisuus meni jo. Kilpailuja on vähän jäljellä. Miten venäläiset urheilijat selviytyvät? He aivopesevät meitä, Fetisov päätti. 

Pariisin kesäolympialaiset käydään 26. heinäkuuta - 11. elokuuta 2024.

Lue myös:

    Uusimmat