Yhdysvaltain Blinken ilmoitti uudesta yli miljardin dollarin tukipaketista Ukrainalle – MTV seurasi sotaa

Ohjusisku torille Ukrainassa tallentui videolle – ainakin 16 kuollut Itä-Ukrainassa 0:34
Ohjusisku torille Ukrainassa tallentui videolle – 16 kuollut ja useita loukkaantunut

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 6. syyskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


22.31: Yhdysvaltain Blinken ilmoitti uudesta yli miljardin dollarin tukipaketista Ukrainalle

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on ilmoittanut uudesta yli miljardin dollarin tukipaketista Ukrainalle. Kiovassa vierailulla olevan Blinkenin mukaan tukipaketti auttaa ylläpitämään Ukrainan vastahyökkäyksessä aikaansaatua edistystä.

Uutiskanava CNN:n mukaan tukipaketti sisältää sotilaallista, humanitaarista ja taloudellista apua.

Tukipaketista on myös määrä tukea yli 200 miljoonalla dollarilla uudistuksia, jotka vahvistavat korruption vastaisia toimia, oikeusvaltioperiaatetta ja oikeussektoria, ulkoministeriö sanoo CNN:n mukaan.

Ukrainan puolustusministeri erotettiin tehtävästään vain muutama päivä sitten korruptiosyytösten keskellä.

19.39: USA:n ulkoministeri Blinken: Ukrainan vastahyökkäyksessä rohkaisevaa edistystä

Yhdysvallat pitää tärkeänä edistystä, jota Ukraina on saavuttanut vastahyökkäyksessään, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Ulkoministeri kuvaili tämän olevan erittäin rohkaisevaa ja sanoi Yhdysvaltain jatkavan kulkemista rinta rinnan Ukrainan kanssa.

Blinken on vierailulla Ukrainassa. Tänään hän on muun muassa tavannut maan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Blinkenin on määrä myös ilmoittaa uudesta, yli miljardin dollarin arvoisesta tukipaketista Ukrainalle.

Zelenskyi varoitti tänään, että Ukrainalla on erittäin vaikea talvi edessään.

Tapaamisessa Zelenskyi myös kiitti Yhdysvaltoja siitä, kuinka maa on avustanut Ukrainaa energiansaannin kanssa. Venäjä on kohdistanut järjestelmällisesti iskujaan Ukrainan energiantuotantoon.

18.44: Jo 17 kuollut ja 32 loukkaantunut Venäjän iskussa Itä-Ukrainaan

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjän tekemässä iskussa Itä-Ukrainaan on kuollut ainakin 17 ihmistä. Loukkaantuneita on 32. Kuolleista ainakin yksi on lapsi.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin pitämässä tiedotustilaisuudessa hän sanoi iskun olleen tahallinen hyökkäys rauhanomaiseen kaupunkiin.

18.35: Britannia aikoo luokitella venäläisen Wagner-ryhmän terroristijärjestöksi

Britannia aikoo luokitella venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin terroristijärjestöksi. Wagner olisi saamassa brittilainsäädännön silmissä saman aseman kuin esimerkiksi jihadistiset äärijärjestöt Isis ja al-Qaida.

Brittiviranomaisten aikeista ovat kertoneet esimerkiksi Daily Mail ja BBC. Parlamentin käsittelyyn tulossa oleva määräys sallisi esimerkiksi Wagnerin omaisuuden takavarikot.

Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhin sai surmansa lentokoneen putoamisessa Venäjällä elokuussa kaksi kuukautta sen jälkeen, kun hän oli aloittanut lyhyeksi jääneen sotilaskapinan Venäjällä.

17.43: Romanian presidentti: Mahdollinen lennokin osuminen Romkaniaan olisi vakava loukkaus 

Romanian presidentti Klaus Iohannis sanoo, että jos Romaniasta tällä viikolla löydetyt lennokkien osat todella kuuluvat venäläiseen lennokkiin, se on vakava suvereniteetin loukkaus.

Venäläisen lennokin osia löydettiin Romaniasta muutama päivä sen jälkeen, kun Ukraina oli ilmoittanut venäläisten lennokkien räjähtäneen Nato-maa Romanian yllä. 

– Jos varmistuisi, että osat kuuluvat venäläiseen lennokkiin, tilanne olisi mahdoton hyväksyä ja vakava loukkaus Romanian suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta vastaan, Iohannis sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

16.39: Uusi puolustusministeri vannoo Ukrainan valtaavan takaisin kaikki Venäjän miehittämät alueet

Ukrainan uusi puolustusministeri Rustem Umerov lupaa maansa valtaavan takaisin kaikki ukrainalaisalueet, jotka ovat venäläisten sotilaallisessa hallinnassa. Hän kertoi aikeistaan nimityksensä jälkeen Facebookissa.

Päivityksessään Umerov lupaa omien sanojensa mukaan tehdä kaiken mahdollisen ja mahdottoman Ukrainan voiton eteen.

Ukrainan parlamentti hyväksyi istunnossaan Umerovin nimityksen uudeksi puolustusministeriksi. Umerov nousi tehtävään muutamia päiviä aiemman puolustusministerin Oleksi Reznikovin erottamisen jälkeen.

16.12: Zelenskyi: ainakin 16 kuollut ja useita haavoittunut Venäjän Iskussa Itä-Ukrainaan.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi tuomitsee Venäjän iskun Itä-Ukrainaan, jossa on kuollut ainakin 16 ihmistä ja useita loukkaantunut. Kuolleiden joukossa on ainakin yksi lapsi.

Zelenskyi kertoi viestikanava Telegramissa, että torille, apteekkiin ja kauppoihin on isketty maan itäosissa. Hyökkäys tapahtui samaan aikaan kun Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken vieraili maan pääkaupungissa Kiovassa. 

"Tämä venäläinen paha on kukistettava mahdollisimman pian" Zelenskyi sanoi Telegramissa.

15.50: Zelenskyin neuvonantaja: Ainakin 16 ihmistä kuollut Venäjän iskussa Itä-Ukrainassa

Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podolyakin mukaan ainakin 16 ihmistä on kuollut keskiviikkona Venäjän hyökkäyksessä Kostiantynivkan kaupunkiin Itä-Ukrainassa.

Podolyak ei Reutersille antamissaan kommenteissa kertonut muita yksityiskohtia hyökkäyksestä. Paikalliset tiedotusvälineet ovat kuvailleet iskua ohjusiskuksi.

15.21: EU:n tuomioistuin hylkäsi Helsinki-hallin toisen pääomistajan valituksen pakotteista

Euroopan unionin ylin tuomioistuin on hylännyt valituksen, joka oli tehty Gennadi Timtšenkoa vastaan asetetuista pakotteista.

Presidentti Vladimir Putinin pitkäaikainen liittolainen joutui mustalle listalle Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022.

Hänellä ovat myös Suomen ja Armenian kansalaisuudet. Forbes-lehden mukaan Timtšenko on yksi Venäjän kymmenestä rikkaimmasta ja yksi maailman sadasta rikkaimmasta ihmisestä.

EU:n tuomioistuin hylkäsi myös Timtšenkon vaimon Elenan sekä venäläisen liikemiehen Dmitri Pumpjanskin ja hänen vaimonsa Galinan vastaavat valitukset.

Päätöksistä voi valittaa EU:n korkeimpaan oikeusasteeseen.

Gennadi Timtšenko erosi Venäjän suurimman yksityisen maakaasuntuottajan Novatekin johdosta viime vuoden maaliskuussa sen jälkeen, kun 27 maan blokki oli asettanut pakotteet sitä vastaan. 

EU asetti mustalle listalle myös miljardööri Dmitri Pumpjanskin, jonka yritykset tukevat ja hyötyvät yhteistyöstä Venäjän valtion kanssa.

15.10: Romanian puolustusministeri myöntää: Venäläislennokin osia putosi Romaniaan

Romanian puolustusministeri Angel Tîlvăr sanoo venäläislennokin osien pudonneen Romanian puolelle maanantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Vahvistan, että löytyi kappaleita, jotka saattavat olla lennokin osia, Tîlvăr sanoi romanialaisen HotNews-uutissivuston mukaan.

Tîlvărin mukaan aluetta ei evakuoitu, koska mikään ei viitannut siihen, että lennokin osat olisivat aiheuttaneet uhkaa.

Maan puolustus- ja ulkoministeriö sekä presidentti ovat tähän asti kaikki kiistäneet raportit lennokkien räjähtämisestä Romanian alueella ja sanoneet, että Venäjän hyökkäykset eivät aiheuttaneet suoraa uhkaa Romanian alueelle.

Venäjä on iskenyt hyökkäyksensä aikana toistuvasti Ukrainan jokisatamiin, jotka sijaitsevat Tonavan toisella puolella Romaniaa.

13.50: Yksityiskohdat julki: Näin ensimmäinen Ukrainan menettämä Challenger 2 -brittitankki tuhoutui tulitaistelussa

Britannia on vahvistanut, että yksi sen Ukrainalle antamista Challenger-taistelupanssarivaunuista on tuhoutunut sodassa. Aiemmin tällä viikolla sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa tien reunassa näkyi palava Challenger 2 -panssarivaunu.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps vahvisti Sky Newsille, että Ukrainassa todella on tuhoutunut brittipanssari.

– Se on tietojemme mukaan ensimmäinen tappio. Hyväksymme, että sota-alueella voi olla kalustotappioita, Shapps sanoi.

Puolustusministerin mukaan tykistö osui Challenger 2 -taistelupanssarivaunuun. Tykin osuma sytytti vaunun palamaan. Kun tankin miehistö yritti sammuttaa tulipalon, vaunuun osui uudelleen. Shappsin mukaan kaikki miehistönjäsenet selsivät tilanteesta.

13.40: USA:n ulkoministeri ja Tanskan pääministeri vierailevat Kiovassa, USA:lta odotetaan lupausta massiivisesta uudesta tukipaketista

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Kiovassa, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja. Blinkenin on ulkoministeriön mukaan määrä ilmoittaa uudesta, miljardien dollarien arvoisesta tukipaketista Ukrainalle.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia Blinkenistä Ukrainassa hyvin tunnetun räjähdekoira Patronin kanssa.

Myös Tanskan pääministeri Mette Frederiksen vierailee Ukrainassa. Frederiksen piti puheen maan parlamentille.

Frederiksen sanoi puheessaan, että on vierailunsa aikana nähnyt paikkoja, joissa sotarikoksia on tehty. Hänen mukaansa ne edustavat järjettömyyttä, jota on vaikea pukea sanoiksi.

– Mutta meidän on puettava se sanoiksi, koska siitä tästä sodassa on kyse. Siitä, että tuhannet viattomat ukrainalaiset ovat menettäneet henkensä.

Tanska lupasi viime kuussa antaa Ukrainalle sen kipeästi kaipaamia F-16 -hävittäjiä. Tanska toimittaa maalle yhteensä 19 hävittäjää.

Ministereiden vierailun vastaisena yönä Venäjä ampui useita ohjuksia muun muassa pääkaupunki Kiovaan, kertoo ukrainalaismedia.

Ukrainan mukaan se onnistui torjumaan kaikki Kiovaan kohdistetut iskut.

10.41: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 610 sotilasta, 8 taistelupanssarivaunua ja 36 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 610 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kahdeksan taistelupanssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja 36 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.52: Ukrainan tykistön väitetään tasoittaneen tilit Putinin putkien kanssa – Venäjällä kiehutaan: "Kauniisti sanottuna surullista"

Venäläiset sotakommentaattorit ovat jo hyvän tovin kritisoineet Venäjän armeijan vastatykistötoimintaa ja tykistön ammuspulaa, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan tykistön suorituskyky on Venäjän kanssa samalla tasolla tai jopa parempi, väittää Viron sotilastiedustelun päällikkö, eversti Margo Grosberg maan yleisradioyhtiön haastattelussa

Ukrainan tykistöstä vastaava prikaatinkenraali Serhiy Baranov puolestaan väitti Ukrainan yleisradiolle, että maan joukoilla on nyt yhtä vahva vastatykistö kuin Venäjällä.

Venäläislähteet ovat heinäkuun puolivälistä lukien olleet huolestuneita Venäjän vastatykistön heikkoudesta erityisesti Etelä-Ukrainassa, ISW kertoo.

Jos tykistöväitteet pitävät edes suurin piirtein paikkansa, on kyse merkittävästä edistysaskeleelta Ukrainan kannalta. Vielä viime kesänä yhdysvaltalaislehdet New York Times ja Washington Post uutisoivat, että Ukrainalla on huutava pula tykistöammuksista. Samoihin aikoihin väitettiin, että Ukraina käyttää taistelupanssarivaunuja tykistön korvikkeena.

Nyt venäläiset sotakommentaattorit väittävät, että venäläisjoukkojen täytyy käyttää runsaasti Lancet-kamikaze-droneja ja raskaita raketinheittimiä kompensoidakseen perinteisen tykistön ongelmia. Sekä droneja että raketinheittimiä on kuitenkin käytössä vain rajallisesti.

Yli 600 000 seuraajaa viestipalvelu Telegramissa kerännyt venäläinen sotakommentaattori Military Informant kirjoittaa, että Venäjän puolustusministeriö suunnittelee uusien tykistöprikaatien perustamista. Ydinajatuksena on vastatykistötoiminnan parantaminen.

Samainen sotakommentaattori huomauttaa, että Venäjän vastatykistötoiminta on tällä hetkellä "kauniisti sanottuna surullista". 

Venäjä on kommentaattorin mukaan ryhtynyt käyttämään 207 millisiä tykkejä vastatykistönään, koska Ukrainan saamien 155 millisten tykkien kantama on parempi kuin Venäjän 152-millisten putkien. Syynä Venäjän päätökseen turvautua järeämpiin tykkeihin on puolestaan niiden pidempi kantama.

6.10: Britannia aikoo luokitella venäläisen Wagner-ryhmän terroristijärjestöksi

Britannia aikoo luokitella venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin terroristijärjestöksi. Wagner olisi saamassa brittilainsäädännön silmissä saman aseman kuin esimerkiksi jihadistiset äärijärjestöt Isis ja al-Qaida.

Brittiviranomaisten aikeista ovat kertoneet esimerkiksi Daily Mail ja BBC. Parlamentin käsittelyyn tulossa oleva määräys sallisi esimerkiksi Wagnerin omaisuuden takavarikot.

Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhin sai surmansa lentokoneen putoamisessa Venäjällä elokuussa kaksi kuukautta sen jälkeen, kun hän oli aloittanut lyhyeksi jääneen sotilaskapinan Venäjällä.

(STT)

22.00: Venäjän iskut Ukrainaan osuivat alle kilometrin päähän Romanian rajasta, kertoo Romanian presidentti

Venäjä on jälleen iskenyt Ukrainaan erittäin lähelle sotilasliitto Natoon kuuluvan Romanian rajaa. Romanian presidentin Klaus Iohannisin mukaan hyökkäykset osuivat tänään alle kilometrin päähän Romanian rajasta.

Ukraina kertoi eilen Venäjän iskeneen lennokeilla Odessaan Izmajilin alueelle. Ukrainan mukaan osa lennokeista tai niiden romuista päätyi tuolloin Romanian puolelle. Romania kiisti väitteen, mutta sanoi seuraavansa iskuja tarkasti.

21.52: Valkoinen talo: Pohjois-Korea tulee "maksamaan hinnan" asetoimituksistaan Venäjälle

Valkoinen talon mukaan Pohjois-Korea tulee "maksamaan hinnan" asetoimituksistaan Venäjän käyttöön Ukrainaan. Asiasta kertoi Reutersin mukaan Yhdysvaltain turvallispoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan tänään.

CNN kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön apulaistiedottajan Vedant Patelin sanoneen tänään, että Venäjän ja Pohjois-Korean väliset aseneuvottelut "etenevät aktiivisesti". Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin on kerrottu matkustavan Venäjälle tapaamaan maan presidenttiä Vladimir Putinia. Kreml ei ole suostunut kommentoimaan tapaamista.

Yhdysvallat on kehottanut Pohjois-Koreaa lopettamaan aseneuvottelut Venäjän kanssa ja noudattamaan tekemäänsä julkista sitoumusta olla toimittamatta tai myymättä aseita Venäjälle. 

Sullivanin mukaan Pohjois-Korean ja Venäjän tapaaminen on todiste siitä, että talouspakotteet ovat osuneet Venäjän puolustusteollisuuteen.

18.20: Putin: Juutalainen Zelenskyi asetettiin presidentiksi natsismin ihannoinnin peittelemiseksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti Venäjän valtiontelevision haastattelussa länsivaltojen asettaneen juutalaista syntyperää olevan Volodymyr Zelenskyin Ukrainan presidentiksi tarkoituksena peitellä natsismin ihannointia.

Putin on perustellut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan natsismin kitkemisellä. Venäjän mukaan Kiovan johtajat ovat uusnatseja, jotka harjoittavat "kansanmurhaa" venäjänkielisten keskuudessa. Ukraina ja länsimaat ovat torjuneet syytöksen perusteettomana tekosyynä hyökkäyssodalle.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat