Ukraina pakotti Venäjän muuttamaan koko sotansa tavoitteita – "Nyt alkoi kolmas vaihe"

Ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko vieraili Venäjältä vapautetuilla alueilla 1:22
Katso video: The Kyiv Independentin sotatoimittaja Illia Ponomarenko palasi eilen Ukrainan vapauttamilta alueilta Itä-Ukrainassa.

Ukrainan sodan tapahtumia karttojen avulla tiiviisti seuraava sotahistorioitsija näkee, että Venäjä joutui muuttamaan koko sotansa tavoitteita viime päivien tappion jälkeen. Myös tunnettu ukrainalainen sotatoimittaja näkee, että sota on siirtynyt uuteen vaiheeseen.

Ukraina on ajanut reilun viikon aikana Venäjän joukot ahtaalle Koillis- ja Itä-Ukrainassa. Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä, että Venäjä on menettänyt lähes 9 000 neliökilometriä jo valtaamiaan alueita.

Rintamalinja mukailee nyt pitkälti suuria jokilinjoja, Donetsia ja Oskilia. Jos Venäjä pyrkisi uudelleenvalloittamaan jokien takaisia alueita, se olisi erittäin vaikeaa.

– Venäjä voi yrittää nyt lähinnä puskea suoraan idästä kohti länttä. Ongelma on, että tätä se on yrittänyt jo kuukausia, Kastehelmi sanoo.

– Tuloksia on vähän ja ne saavutetaan hyvin kalliilla hinnalla.

Vastahyökkäys jatkuu

Venäjän vetäytyminen on tosiasia, ja alueiden takaisinvalloitus vaikuttaa enää Venäjän sotahaukkojen kaukaiselta haaveelta. Venäjän on pakko muuttaa hyökkäyssotansa tavoitteita.

Kastehelmen mukaan Ukraina vetää nyt hieman henkeä huoltaakseen joukkojaan ja järjestelläkseen logistiikkaansa, eli tavaroiden ja ihmisten siirtoa ja huoltoyhteyksiä.

Mutta taistelutkin jatkuvat, ja Ukrainan joukot ovat hänen mukaansa edenneet Bilohorivknaan lähelle Severodonetskin kaupunkia.

– Tämän suunnan huhumylly pyörii kiivaana. Uskon, ettemme ole nähneet vielä vastahyökkäyksen loppua.

Venäjän sotatilanne näyttää tällä hetkellä hyvin heikolta.

– Sota on siirtynyt uuteen vaiheeseen, jossa aloite on lipsunut Venäjän käsistä Ukrainalle.

Sodan kolmas vaihe alkoi

Asian ytimessä -ohjelman eilen haastattelema The Kyiv Independentin tunnettu sotakirjeenvaihtaja Illia Ponomarenko sanoo, että sodan koko kuva on nyt muuttunut. Hänen näkemyksensä mukaan sota on siirtynyt nyt kolmanteen vaiheeseen.

– Ensimmäinen vaihe oli niin kutsuttu salamasota, jolloin Venäjä sai ensimmäiset voittonsa, Ponomarenko kertoo sodan ensipäivistä, jolloin Venäjä pyrki voimalla muun muassa kohti pääkaupunki Kiovaa.

Toinen vaihe oli Donbassin taistelu, jossa Venäjä keskittyi valtaamaan maan itäosia.

– Nyt alkoi kolmas vaihe, ja Ukraina on päässyt niskan päälle.

Onko nyt selvää, että Venäjä ei voita tätä sotaa, vaikka mitä kävisi?

– Yritän olla varovainen tällaisten johtopäätösten tekemisen suhteen, mutta näkemämme perusteella on yhä todennäköisempää, että Venäjä on menettänyt viimeisen tilaisuutensa voittaa tämän sodan.

Katso lisää Illia Ponomarenkon näkemyksiä sodan kulusta ja tulevien viikkojen kuukausien näkymistä.

Ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko vieraili Venäjältä vapautetuilla alueilla – näin hän näkee sodan muuttuneen 4:34

Lue myös:

    Uusimmat