Venäjän panssarien läpimurto Itä-Ukrainassa "puolustajan kannalta valitettavasti mahdollinen" – Ukraina povaa päätaisteluja loppuviikolle

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja muiden ukrainalaisviranomaisten äänensävy Itä-Ukrainan sotatilanteen tiimoilta on muuttunut viime päivinä.

Tämän on katsottu olevan yksi lisämerkki siitä, että Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainan pullistumassa etenee tavalla, joka ei Ukrainan sodanjohtoa miellytä, kirjoittaa ABC.

Vaikka sotaa analysoivan ajatushautomon Institute for the Study of Warin arvion ja Donetskin niin sanotun kansantasavallan johdon mukaan Venäjä on luopunut jättimotin luonnista, ovat sen yritykset luoda pienempiä piirityksiä edenneet hitaasta tahdistaan huolimatta.

Venäjän keskeinen kohde tällä hetkellä on Severodonetsk, jossa asui ennen suurhyökkäyksen alkua noin 100 000 ihmistä. Teollisuuskaupunki on keskeinen Luhanskin alueen hallinnan kannalta, katsoo CNN.

Kaupunkia ja sen lähiympäristöä vastaan kohdistetut tykistöiskut ovat kasvaneet "eksponentiaalisesti", totesi Ukrainan armeijan johto keskiviikkona.

Samaan aikaan ISW:n arvion mukaan Venäjä on siirtänyt joukkoja eri puolilta rintamaa laittaakseen lisää painetta puolustajille.

– Yleistilanne on ajautunut yhä vaikeammaksi. Ukraina onnistui hillitsemään venäläisten etenemistä viikonlopun yli, mutta nyt hyökkäys jatkuu, arvio Ukrainan sodasta karttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi Twitterissä.

Zelenskyi totesi Davosin talousfoorumissa pitämässään puheessa, että Venäjällä on 20-kertainen ylivoima aseistuksessa Donbassin alueella, kertoo ABC

Jos luku on edes suuntaa antava, voi hyvinkin olla, että Venäjä on vihdoin saanut paikallisesti kasattua sellaisen ylivoiman, jolla menestyksekäs hyökkäyssota modernien taisteluoppien mukaan on mahdollinen.

Luhanskin sotilasalueen ukrainalaisjohtaja Serhiy Haidain mukaan Venäjä on keskittänyt Severodonetskia vastaan yli 10 000 sotilasta, kertoo ISW. Venäjä hakee alueella menestystä "hinnalla millä hyvänsä", Haidai sanoo CNN:n mukaan.

– Jos he eivät onnistu lauantaihin tai sunnuntaihin mennessä, niin heiltä loppuu virta ja tilanne ainakin tasoittuu, Haidai totesi CNN:n mukaan.

– Päätaistelut käydään tällä viikolla, Haidan arvioi Telegramissa.

Venäjä iskee huoltoa vastaan

Luhanskin viereisellä Donetskin alueella on käynnissä "intensiivinen hyökkäys" Lymania vastaan, kuvailee Ukrainan puolustusministeriö. Lyman on reilun 20 000 asukkaan kaupunki, mutta rautatieliikenteen kannalta keskeinen paikkakunta.

Myös Venäjän hyökkäykset kohti kahta Severodonetskiin kulkevaa isompaa tietä vastaan esimerkki Kremlin joukkojen taktiikasta tukkia ukrainalaisjoukkojen huoltoreitit. Alueella on toki muitakin teitä, mutta valtaväylien haltuunotto mutkistaisi ukrainalaistaistelijoiden asemaa.

Lyman on ilmeisesti pääosin yhä ukrainalaisten hallussa, mutta CNN:n mukaan tällä viikolla venäläissotilaat julkaisivat sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa on Lymanin pohjoisosista tuttuja kohteita.

Separatistien mukaan heillä on hallussaan noin 8 000 ukrainalaisvankia, kertoo Venäjän valtionmedia TASS. Lukua ei ole vahvistettu.

– Mikäli Lyman kaatuu, uusi todennäköinen linja muodostuisi tasalle Bakhmut-Siversk-Slovyansk, pohjoisessa jokia mukaillen, Kastehelmi arvioi tiistaina.

– Lyhennetty rintama mahdollistaisi myös kuluneimpien taistelevien osien vetämisen pois etulinjasta huoltoa, täydennyksiä ja lepoa varten, Kastehelmi jatkoi.

"Tilanne vaikea puolustajalle"

Itä-Ukrainassa ei ole sellaisenaan vielä tapahtunut läpimurtoa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen Twitterissä.

Paikallisia murtoja puolustukseen on Parosen mukaan joka tapauksessa tapahtunut ja "tilanne näyttää vaikealta puolustajalle, mutta se ei ole mahdoton".

Parosen mukaan läpimurto Itä-Ukrainassa voisi tässä tilanteessa tarkoittaa esimerkiksi Itä-Ukrainan puolustuksen jäämistä valtavaan mottiin ja altistumista tulella tuhottavaksi.

– Voisiko tällainen kehitys olla mahdollinen? Puolustajan kannalta valitettavasti. Varsinkin, mikäli hyökkääjä kykenee hyödyntämään omien kivijalkamaisten periaatteidensa ohjaamana viime päivien menestystä, Paronen katsoo.

Sotilasprofessori listasi Ukrainan sodan merkittävimmät tapahtumat kolmelta kuukaudelta 1:22
Sotilasprofessori listasi Ukrainan sodan merkittävimmät tapahtumat kolmelta kuukaudelta.

Lue myös:

    Uusimmat