"Kukaan ei pitänyt heistä huolta" – ukrainalaistoimittaja kertoo MTV:lle elämästä Venäjän miehityksestä vapautetuilla alueilla

Ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko vieraili Venäjältä vapautetuilla alueilla – näin hän näkee sodan muuttuneen 4:34
Ponomarenko vieraili Venäjältä vapautetuilla alueilla, näin hän näkee sodan muuttuneen

The Kyiv Independentin toimittaja Illia Ponomarenkon mukaan Venäjältä takaisin vallatuilla alueilla asuvat ihmiset tarvitsevat paljon aikaa toipumiseen.

Toimittaja Illia Ponomarenko on juuri palannut Kiovaan Harkovan alueelta, jonka ukrainalaisjoukot vapauttivat viimeisimmässä operaatiossaan. Sota-alueilta raportoiva Ponomarenko on erittäin tunnettu, sillä hänellä on pelkästään Twitterissä yli 1,2 miljoonaa seuraajaa.

Ponomarenko kertoo vierailleensa Balaklijassa, ensimmäisessä isossa kaupungissa, joka vapautettiin operaatiossa.

– Ihmiset olivat äärimmäisen iloisia, koska kovin monet asiat eivät olleet hyvin Venäjän armeijan ollessa paikalla.

Ponomarenko kertoo kuulleensa paikallisten kertomuksia siviileihin kohdistetusta väkivallasta.

– Yleisesti ottaen käsitykseni on se, että millään kyseisillä alueilla ei ollut lainkaan huoltotoimia esimerkiksi infrastuktuuriin tai ihmiselämään liittyen. Viimeisen seitsemän kuukauden aikana kukaan ei pitänyt heistä huolta.

– He tarvitsevat paljon aikaa toipumiseen.

"Venäjän joukot eivät ole erityisen vahvoja juuri nyt"

Ponomarenkon mukaan sodassa on alkanut uusi, kolmas vaihe. Tällä hetkellä Venäjä ei vaikuta kykenevän uusiin hyökkäysoperaatioihin, saati vakauttamaan tai ylläpitämään rintamalinjaansa, joka on yli tuhat kilometriä pitkä.

– Venäjän joukot eivät ole erityisen vahvoja juuri nyt. 

Ponomarenkon mukaan toimittajilla on hyvin vähän tietoa Ukrainan armeijan vahvuudesta. Hänen käsityksensä kuitenkin on, että Ukrainan armeija ei ole vielä käyttänyt loppuun hyökkäysvoimaansa. 

– On yhä todennäköisempää, että Venäjä on menettänyt viimeisen tilaisuutensa voittaa tämän sodan.

Koko Asian ytimessä -ohjelman jakson löydät MTV Katsomosta.

Päivitetty kello 22.08: Juttua täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat