"Todella massiivinen voitto Ukrainalle" – nähdäänkö pian sodan ratkaisuhetket?

Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on 7:01
Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on.

Ukrainan erikoisjoukot ilmoittivat lauantaina tehneensä useita paikallisia läpimurtoja vastahyökkäyksissään.

Useiden kuukausien ajan venäläisjoukkojen hallussa ollut Kupjanskin kaupunki on todistettavasti Ukrainan joukkojen hallussa, sanoo sotahistorioitsija Emil Kastehelmi. Keskeisenä liikenteen solmukohtana toimineen kaupungin valtaaminen takaisin on Ukrainalle koko sodan kannalta tärkeä etappi.

– Tämä on hyvin merkittävä saavutus. Ukraina on käytännössä murskannut kymmeniä ja kymmeniä kilometrejä pitkän puolustuslinjan, Kastehelmi kuvailee MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Samanaikaisesti Ukraina on saanut kyliä vapautettua myös Hersonin alueella. Kastehelmen mukaan Ukraina on jatkanut Kupjanskin valtauksen jälkeen vastahyökkäystään etelään kohti Izjumin kaupunkia.

– Aivan äskettäin olen saanut tietoja siitä, että Izjum on ilmeisesti nyt myös ukrainalaisten hallussa.

– Toisin sanoen pari päivää pyörineet huhut siitä, että myös siellä suunnassa Ukraina etenisi, vaikuttaisivat pitävän paikkaansa. Tämä on todella massiivinen voitto Ukrainalle.

Ukrainalaisen Kyiv Independentin sotakirjeenvaihtaja Illia Ponamorenko julkaisi Twitter-tilillään paljonpuhuvan päivityksen yli miljoonalle seuraajalleen.

– Tänään on yksi hienoimmista päivistä modernissa historiassa.

"Venäläisten pakka pahemman kerran sekaisin"

Kastehelmi uskoo Venäjältä tulevan lähiaikoina jonkinlaisia vastatoimenpiteitä, mutta ei pidä todennäköisenä, että se pystyisi lyömään merkittävissä määrin takaisin Ukrainan vastahyökkäystä.

– Venäläisten oma pakka vaikuttaa nyt olevan pahemman kerran sekaisin. He ovat menettäneet hirvittävän määrän kalustoa panssarivaunuista kuljetuskalustoon ja ampumatarvikkeisiin. Venäläiset on lyöty kerrassaan hajalle.

Venäjän armeijalla on ollut laajoja ongelmia hyökkäyssodan alusta saakka, eikä viitteitä korjausliikkeistä ole nähtävissä.

– Todennäköisesti heikkoa tiedustelutietoa, liian vähän joukkoja, joukkojen motivaatio ja koulutustaso ovat todennäköisesti heikomman puoleisia...

Kastehelmi pitää mahdollisena, että Ukraina on saanut haltuunsa jopa tuhansien neliökilometrien kokoisen alueen Oskil-joen länsipuolella.

– Venäjä on hätää kärsimässä hyvin laajalla alueella.

"Vaikea sanoa, nähdäänkö vielä ratkaisun hetkiä"

Kastehelmi muistuttaa, että Ukrainan vastahyökkäys väistämättä pysähtyy jossakin vaiheessa joukkojen huoltotoimenpiteiden vuoksi. Hän kuitenkin toteaa, että Ukrainalla on kyky edetä hyökkäyksessään hyvin nopealla vauhdilla.

Viime päivien läpimurtojen vaikutukset koko sodan mittakaavassa jäävät nähtäviksi.

– Sitä on hieman vaikea sanoa, nähdäänkö tässä välttämättä vielä ihan ratkaisun hetkiä. En usko, että tämä hyökkäys kokonaan romuttaisi Venäjän armeijaa tai lopettaisi Venäjän hyökkäyssotaa.

Venäjälle takaiskut ovat olleet jättimäisiä, mutta Kastehelmen mukaan venäläisjoukot saavat puolustuksensa vielä kasaan jossain muodossa.

– Nyt on enemmänkin kyse siitä, mikä tämä taso on.

Katso myös nämä videot: 

Ukraina hyökkää Harkovassa ja Hersonissa – tämä on sodan tilanne nyt 0:45
Asiantuntija kertasi perjantaina, millainen tilanne Ukrainassa tuolloin oli – katso video!

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, miksi Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta 1:02
Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta – puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo, miksi

Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella. 0:20
Katso videolta, miten Ukraina teki parissa päivässä läpimurron Harkovan alueella

Lue myös:

    Uusimmat