BBC: Putin väittää Kertshinsalmen sillan räjähdystä terroristiseksi teoksi – MTV seurasi sotaa

Tältä Ukrainan sota näyttää läheltä – kameralle tallentanut lähitaistelu 1:32
Tältä Ukrainan sota näyttää läheltä – kameralle tallentanut lähitaistelu.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 17. heinäkuuta 2023. 

  • Venäjän hallitsemalla Krimin sillalla räjähdys 17. heinäkuuta, Ukraina väittää olevansa iskun takana
  • Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan, Venäjä syyttää sotarikoksen teosta
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.51: Zelenskyi: Venäjällä ei ole "oikeutta tuhota minkään kansan elintarviketurvaa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi myöhään maanantaina perinteeksi muodostuneessa iltapuheessaan, ettei kenelläkään ole oikeutta tuhota minkään kansan elintarviketurvaa. Aiheesta uutisoi CNN.

– Jos joukko ihmisiä jossain Kremlissä ajattelee, että heillä oletetaan olevan oikeus päättää, tuleeko ruokaa pöydälle eri maissa: Egyptissä tai Sudanissa, Jemenissä tai Bangladeshissa, Kiinassa tai Intiassa, Turkissa tai Indonesiassa... maailmalla on mahdollisuus näyttää, että kiristys ei ole sallittua kenellekään.

– Tästä ainoat seuraukset ovat, että elintarvikemarkkinat epävakautuvat ja, että maissa, jotka ovat riippuvaisia elintarvikkeiden tuonnista, syntyy kaaosta. 

Zelenskyi toteaa, että Ukrainasta viety ruoka- ja elintarvikevienti muodostaa perusturvan noin neljällesadalle miljoonalle ihmisille. 

21.17: Tältä Ukrainan sota näyttää läheltä – ukrainalaisjoukot keskellä tulitusta

Ukrainan sisäministeriö julkaisi lauantaina videon, joka näyttää intensiivistä taistelua Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä.

Ministeriö kertoi Telegramissa, että kansalliskaartin sotilaat hyökkäsivät Venäjän joukkoja vastaan ​​lähitaistelussa, joka käytiin todennäköisesti lähellä Zaporizhzhjan aluetta.

20.56: Putin kutsuu siltaräjähdystä terroristiseksi teoksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin on nimittänyt Kertshinsillan räjähdystä terroristiseksi teoksi, kertoo BBC. Putinin mukaan Venäjä aikoo vastata tekoon.

17.59: YK purki sen ja Venäjän välisen vilja- ja lannoitesopimuksen

YK:n pääsihteeri António Guterres ilmoitti maanantaina, että Venäjän vetäytyminen Mustanmeren viljasopimuksesta tarkoittaa, että YK:n ja Venäjän välinen sopimus Venäjän viljan ja lannoitteiden viennin helpottamiseksi on myös purettu, Reuters raportoi.

Guterres sanoi, että Venäjän päätös irtisanoutua sopimuksesta tarkoittaa kasvavaa humanitaarista avuntarvetta "kaikkialla". 

17.50: Valkoinen talo: "Kehotamme Venäjää peruuttamaan välittömästi päätöksensä"

Valkoinen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adam Hodge sanoo, että Venäjän irrottautuminen viljasopimuksesta "pahentaa elintarviketurvaa ja vahingoittaa miljoonia".

– Kehotamme Venäjää peruuttamaan välittömästi päätöksensä, Hodge sanoi lausunnossaan.

(Reuters)

17.41: Ukraina sanoo olevansa valmis jatkamaan viljanvientiä

Ukraina on valmis jatkamaan viljanvientiä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä Mustanmeren viljasopimuksesta, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

(STT)

17.02: Zelenskyin tiedottaja: Viljasopimuksen eteen tehtävä kaikki mahdollinen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Mustanmeren viljasopimuksen ja Mustallamerellä käytettävän "käytävän" eteen on tehtävä kaikki mahdollinen. Asiasta kertoo Reuters pohjaten tietonsa Zelenskyin tiedottaja Serhii Nykyforovin lausuntoon. 

– Laivanvarustajat sanovat olevansa valmiina, jos Ukraina antaa heidän tulla ja Turkki edelleen päästä läpi, Nykyforov sanoi. 

Nykyforovin lausunnon perusteella kaikki muut olisivat mahdollisesti valmiita jatkamaan viljasopimusta paitsi Venäjä. 

Venäjä ilmoitti aiemmin päivällä, että Mustanmeren viljasopimus Ukrainan kanssa on käytännössä päättynyt. Lausunto asiasta annettiin vain tunteja ennen kuin sopimuksen pidentämisen takaraja oli umpeutumassa.

Venäjä sanoo noudattavansa sopimusta sitten, kun sen ehdot on täytetty, presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

16.00: Venäläishävittäjä syöksynyt Asovanmereen 

Venäläinen Su-25 hävittäjä on syöksynyt Asovanmereen lähellä Venäjän Jeiskin kaupunkia, kertoo Reuters. 

Hävittäjän lentäjä on tiettävästi selviytynyt, Reuters kertoo pohjaten tietonsa sosiaalisessa mediassa liikkuviin venäläisviranomaistietoihin.

Tiettävästi sosiaalisessa mediassa liikkuu myös videokuvaa siitä, kun lentäjä liitää laskuvarjolla lähellä rantaa lopulta laskeutuen mereen. Venäläisviranomaistietojen mukaan lentäjä olisi pelastettu vedestä. 

Jeisk sijaitsee Asovanmeren rannalla, lähestulkoon Mariupolin vastarannalla. 

Aktiivisesti Venäjästä ja sodasta twiittaava Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko on myös jakanut videota Twitterissä. Videota ei ole pystytty vahvistamaan.

15.25: Zelenskyin neuvonantaja Gerashchenko: Krimiltä viiden kilometrin autoletka ulos

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko kertoo Twitterissä, että Krimiltä on viiden kilometrin pituinen autoletka ulos. Gerashchenkon tviitin mukaan turistit haluavat pois Krimiltä.

Korjaus: Sähkeessä kerrottiin virheellisesti aiemmin, ettäGerashchenko olisi presidentti Zelenskyin neuvonantaja. Hän on Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja. Zelenskyin neuvonantaja on Mihailo Podoljak.

14.55: Erdogan: Turkin ja Venäjän ulkoministerit keskustelevat viljasopimuksen jatkosta myöhemmin tänään

Turkin presidentti RecepTayyip Erdogan, joka on sopimuksen voimakas tukija, sanoi uskovansa edelleen, että Putin haluaa viljasopimuksen jatkuvan. Venäjän ja Turkin ulkoministerit keskustelisivat myöhemmin tänään, hän kertoi toimittajille.

– Toivon, että tämän keskustelun myötä voimme saavuttaa edistystä ja jatkaa matkaamme ilman taukoa, Erdogan sanoi yhdysvaltalaisen uutistoimisto Reutersin mukaan.

14:02: Venäjä: Mustanmeren viljasopimus käytännössä päättynyt

Venäjän mukaan Mustanmeren viljasopimus Ukrainan kanssa on käytännössä päättynyt. Lausunto asiasta annettiin vain tunteja ennen kuin sopimuksen pidentämisen takaraja oli umpeutumassa.

Venäjä sanoo noudattavansa sopimusta sitten, kun sen ehdot on täytetty, presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

(STT)

12.42: Kreml: Venäjä on keskeyttänyt osallistumisensa Mustanmeren viljasopimukseen

Venäjä on keskeyttänyt osallistumisensa Mustanmeren viljasopimukseen, ilmoitti Kreml tänään uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sopimus on umpeutumassa tänään. YK ja Turkki neuvottelivat viljasopimuksen Ukrainan ja Venäjän kanssa viime vuoden heinäkuussa. 

Sopimusta on jatkettu useita kertoja ja sen ansiosta kolmesta Ukrainan satamasta on voitu viedä viljaa ja muita elintarvikkeita maailmanmarkkinoille yli 32 miljoonaa tonnia.

Jos sopimusta ei jatketa, ruuan hinta saattaa nousta jopa nykyistä korkeammalle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi perjantaina, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on suostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta.

Venäjä on syyttänyt tänään Ukrainaa siitä, että se olisi Kertshinsalmen siltaan viime yönä kohdistuneen iskun takana.

Kremlin mukaan asiat eivät ole yhteydessä toisiinsa. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille, että Putinin kanta sopimukseen oli ollut tiedossa jo ennen hyökkäystä.

12.00: Pekka Toveri kommentoi Krimin tapahtumia MTV Uutiset Livessä.

Pekka Toveri arvioi Kertshinsalmen sillan tuhoja ja vaikutuksia 13:08
Pekka Toveri arvioi Kertshinsalmen sillan tuhoja ja vaikutuksia.

11:50: Käihkö: "Kertshinsalmen silta on Ukrainalle hyvin tärkeä kohde, ehkä jopa ykköskohde"

Kertshinsalmen silta on edelleen äärimmäisen tärkeä kohde Ukrainalle sen Venäjää vastaan käymässä sodassa, sanoo Ukrainan sodan tilannekuvaa tiivisti kommentoinut sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

– Tämä maantie- ja rautatiesilta saattaa olla Ukrainalle jopa ykköskohde. Sillat ovat väkisinkin haavoittuvaisia, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Käihkö lisää.

Suursiltaa vastaan tehtiin varhain maanantaina hyökkäys. Ukrainalaislähteen mukaan iskun teki Ukraina vesidrooneilla.

10.48: Ukrainalaislehti: Krimin sillan isku oli Ukrainan turvallisuuspalvelun ja merivoimien erikoisoperaatio

Ukrainalaislehti Ukrainian Pravdan mukaan Krimin sillan isku oli Ukrainan turvallisuuspalvelun ja merivoimien erikoisoperaatio. Lehti kertoo pohjavansa tietonsa Ukrainan turvallisuuspalvelun lähteisiin.

Lehti kirjoittaa, että hyökkäys tehtiin merenpinnalla kulkeneilla miehittämättömillä aluksilla.

Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja Vasyl Maliuk on aiemmin todennut, että silta oli Ukrainalle täysin oikeutettu kohde. Maliuk on luvannut paljastaa ainutlaatuisen erikoisoperaation yksityiskohdat voiton jälkeen.

Videot näyttävät vaurioita Kertshinsalmen sillalla – tämä tiedetään nyt 1:37
Videot näyttävät vaurioita Kertshinsalmen sillalla – tämä tiedetään nyt

9.35: Ukraina kertoo vallanneensa Bahmutin lähellä useita neliökilometrejä aluetta

Ukraina ilmoittaa vallanneensa takaisin useita neliökilometrejä aluetta itäisen Bahmutin kaupungin ympärillä. Apulaispuolustusministeri Hanna Maliar sanoi tänään Telegramissa, että seudulla on vapautettu seitsemän neliökilometrin alue.

Bahmut, jossa asui aikoinaan 70 000 ihmistä, on tuhoutunut Ukrainan sodan pisimmässä ja verisimmässä taistelussa. Venäjä sai kaupungin hallintaansa toukokuussa.

Ukraina on hiljattain tunnustanut, että sen tänä kesänä aloittaman vastahyökkäyksen taistelut ovat olleet vaikeita. Maa pyytää edelleen länsimailta pitkän kantaman aseita.

Apulaisministeri Maliar niin ikään kertoi tänään, että Venäjä on edennyt viime päivinä Kupjanskissa Harkovan seudulla. 

7.23: ISW: Venäläiskomentajien pidätykset ja erottamiset näyttäisivät liittyvän niskoitteluun

Venäjän puolustusministeriö on alkanut "poistaa komentajia joistakin Venäjän armeijan taistelukykyisimmistä yksiköistä" ja "näyttää vauhdittavan tätä toimintaa", toteaa ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa tilannekatsauksessaan.

ISW arvioi katsauksessaan, että pidätykset ja erottamiset, kuten kenraalimajuri Ivan Popovin erottaminen, näyttäisivät liittyvän niskoitteluun.

ISW kirjoittaa myös, että venäläiskomentajien niskoittelu näyttää leviävän myös joihinkin venäläissotilaisiin ja että komentajien lisääntyvä niskoittelu Ukrainassa saattaa saada myös muita komentajia vastustamaan Venäjän sotilasjohtoa entistä avoimemmin.

Katso myös: Miksi Venäjällä suututtiin diplomaatti Jaakko Iloniemen MTV:lle antamasta haastattelusta?

Miksi Venäjällä suututtiin diplomaatti Jaakko Iloniemen MTV:lle antamasta haastattelusta? 5:43

5.21: "Hätätilanne" katkaissut liikenteen Krimin sillalla

Krimin sillalla pysäytettiin liikenne, kirjoitti Venäjän nimittämä kuvernööri Sergei Aksjonov viestisovellus Telegramissa varhain maanantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Aksjonovin mukaan liikenne pysäytettiin ”hätätilanteen” vuoksi. Ukrainalaisuutistoimisto RBC:n mukaan sillalla on kuultu räjähdyksiä.

Aksjonov on kehottanut asukkaita välttämään liikennöintiä sillan kautta ja etsimään vaihtoehtoisia reittejä, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Venäjän valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan ”hätätilanne” saattaa aiheuttaa muutoksia junaliikenteeseen.

Tass kertoo, että sillan ajoradalla on vaurioita. Vauriot ovat Tassin mukaan tieosuudella, joka on lähempänä Krimin niemimaata.

Ukrainalaisen Kyiv Independent -sanomalehden mukaan sillalta olisi kuulunut ainakin kaksi räjähdystä.

Krimin silta eli Kertshinsalmen silta yhdistää Venäjän hallussaan pitämän Krimin niemimaan Manner-Venäjään.

Päivitetty kello 6.40: lisätty Aksjonovin kehotus välttää liikennöintiä ja tiedot junaliikenteen mahdollisista muutoksista.
Päivitetty kello 7.02: lisätty tiedot ajoradan vaurioista ja kahdesta räjähdyksestä.

22.02: BBC: Viimeinen viljalasti lähti Odessasta ennen Mustanmeren viljasopimuksen umpeutumista

Viimeinen Mustanmeren viljasopimuksen nojalla kulkeva laiva lähti satamasta Odessasta sunnuntaiaamuna, Britannian yleisradio BBC kertoo MarineTraffic-nettisivuston datan perusteella.

Alus lähti Odessasta Istanbuliin aamukahdeksalta.

YK:n datan perusteella sen lopullinen kohdemaa lienee Hollanti.

Mustanmeren viljasopimuksen ansiosta Ukraina on voinut viedä viljaa kolmesta satamasta. Venäjä on uhannut olla uusimatta sopimusta, koska se katsoo, että sen vaatimuksiin oman elintarvikevientinsä helpottamisesta ei ole vastattu. Sopimuksen pidentämisen takaraja on maanantai.

15.59: Ukrainan joukot sanovat edistyvänsä kohti Bahmutia

Edistystä tapahtuu päivittäin Bahmutin eteläpuolella, Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar sanoi Telegramissa. Maliarin mukaan Bahmutin pohjoispuolella Venäjä hyökkää ja Ukrainan joukot yrittävät pitää asemiaan.

Venäjä sai Bahmutin haltuunsa keväällä kuukausien kuluttavien taisteluiden jälkeen. Kesäkuussa Ukraina aloitti pitkään valmistelemansa vastahyökkäyksen miehitettyjen alueiden vapauttamiseksi.

14.38: Putin: Ukrainan vastahyökkäys on epäonnistumassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin väittää, että Ukrainan vastahyökkäys venäläisjoukkoja vastaan on epäonnistumassa.

Ukraina aloitti viime kuussa vastahyökkäyksen kerättyään lännen avulla asevarastoja ja vahvistettuaan hyökkäysvoimiaan.

Putinin mukaan kaikki Ukrainan yritykset murtautua Venäjän puolustuksen läpi ovat epäonnistuneet. Presidentti kommentoi asiaa televisiohaastattelussa sunnuntaina.

Ukraina myönsi perjantaina, että taisteluissa on kohdattu vaikeuksia ja ettei joukkojen eteneminen ole nopeaa.

14.21: Viron ex-presidentti hehkuttaa ulkoministeri Valtosen sotakommentteja: "Suomen ääni, jonka kuulemista olen odottanut koko elämäni"

Viron ex-presidentti Toomas Hendrik Ilves on kommentoinut Twitterissä Suomen ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) brittilehti Financial Timesille antamia lausuntoja tyytyväiseen sävyyn.

Valtonen kommentoi arvostetulle Financial Timesille länsimaiden antamaa tukea Ukrainalle. Valtosen mukaan Ukraina taistelee "meidän vapautemme ja Euroopan turvallisuusratkaisun puolesta".

– Meidän lännessä täytyy ymmärtää, että tämä ei ole hyväntekeväisyyttä, koska Ukraina taistelee puolestamme, Valtonen totesi.

Viron presidenttinä vuodesta 2006 vuoteen 2016 toiminut Ilves kirjoitti Valtosen lausunnoista myönteisesti.

– Tämä on se Suomen ääni, jonka kuulemista julkisesti olen odottanut koko elämäni, Ilves kirjoittaa Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lisää sunnuntain tapahtumista voit lukea täältä.

 

Lue myös:

    Uusimmat