Ukrainan turvallisuuspalvelu vihjailee olleensa Kertshinsalmen iskun taustalla – tämä tapauksesta tiedetään

Pekka Toveri arvioi Kertshinsalmen sillan tuhoja ja vaikutuksia 13:08
Pekka Toveri arvioi Kertshinsalmen sillan tuhoja ja vaikutuksia MTV Uutiset Livessä.

Liikenne Krimin niemimaalle johtavalla Kertshinsalmen sillalla on pysäytetty "hätätilanteen" takia, kertoo Venäjän valtion uutistoimisto Tass.

Venäjän nimittämän Krimin kuvernöörin Sergei Aksjonovin mukaan viranomaiset selvittävät tilannetta. Hän ei kertonut syytä, miksi liikenne on pysäytetty.

– Liikenne Krimin sillalla on pysäytetty hätätilanteen jälkeen, sanoi Aksjonov Telegramissa.

Aksjonov on kehottanut asukkaita välttämään liikennöintiä sillan kautta ja etsimään vaihtoehtoisia reittejä, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Venäjän liikenneministeriön mukaan myös lauttaliikenne Krimin niemimaan ja Venäjän välillä on keskeytetty.

Videot näyttävät vaurioita Kertshinsalmen sillalla – tämä tiedetään nyt 1:37
Videot näyttävät vaurioita Kertshinsalmen sillalla – tämä tiedetään nyt

Tassin mukaan ”hätätilanne” saattaa aiheuttaa muutoksia myös junaliikenteeseen. Tass kertoo, että sillan ajoradalla on vaurioita. Vauriot ovat Tassin mukaan tieosuudella, joka on lähempänä Krimin niemimaata.

Isku ei vahingoittanut sillalla kulkevaa rautatietä, sanoi Venäjän tukema Krimin parlamentin puhemies Vladimir Konstantinov Telegramissa.

Ukrainalaisen Kyiv Independent -sanomalehden mukaan sillalta olisi kuulunut ainakin kaksi räjähdystä. Myös CNN kertoo, että sillalla olisi tapahtunut kaksi räjähdystä noin kello kolmelta aamulla.

Tietoja räjähdyksistä tai henkilövahingoista ei toistaiseksi ole pystytty varmistamaan luotettavista lähteistä.

Ukrainalaislehti Ukrainian Pravdan sekä AFP:lle puhuneen ukrainalaislähteen mukaan Krimin sillan isku oli Ukrainan turvallisuuspalvelun ja merivoimien erikoisoperaatio. Ukrainian Pravda kertoo pohjavansa tietonsa Ukrainan turvallisuuspalvelun lähteisiin.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU vaikuttaa uutiskanava CNN:n mukaan vihjailevan sosiaalisessa mediassa osallisuudestaan iskuun, mutta ei ole suoraan ottanut vastuuta iskusta.

AFP:lle puhuneen turvallisuuspalvelun lähteen mukaan isku tehtiin vedessä kulkevilla drooneilla.

Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja Vasyl Maliuk on aiemmin todennut, että silta oli Ukrainalle täysin oikeutettu kohde. Maliuk on luvannut paljastaa ainutlaatuisen erikoisoperaation yksityiskohdat voiton jälkeen.

Kahden ihmisen kerrotaan kuolleen sillalla. Länsi-Venäjällä sijaitsevan Belgorodin alueen kuvernöörin Vjatšeslav Gladkovin mukaan sillalla kuoli loukkaantuneen lapsen vanhemmat, kertoo uutistoimisto Reuters.

Gladkovin mukaan autossa, jossa perhe matkusti, oli Belgorodin alueen rekisterikilvet.

Ukraina epäilee Venäjän provokaatiota

Krimin sillalla sattunut välikohtaus saattaa olla provokaatio Moskovan puolelta, sanoi Ukrainan eteläisen sotilasjohdon tiedottaja Natalia Humeniuk maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Tällaisten provokaatioiden luominen, joista Krimin miehitysviranomaiset ilmoittavat välittömästi hyvin äänekkäästi, on tyypillinen tapa ratkaista ongelmia Krimin ja hyökkääjämaan viranomaisten välillä, Humeniuk sanoi kansalliselle yleisradioyhtiö Radalle.

Venäjän syrjäyttämä Krimin parlamentin johtaja puolestaan väittää uutistoimisto Reutersin mukaan  "Ukrainan terroristihallinnon" hyökänneen Krimin siltaa vastaan.

Venäjän terrorismin vastaisen komitean mukaan Ukraina hyökkäsi sillalle käyttämällä meren pinnassa kulkevaa miehittämätöntä alusta. 

Venäjälle tärkeä silta

Krimin silta eli Kertshinsalmen silta vaurioitui räjähdyksessä viime lokakuussa. Venäjä syytti asiasta Ukrainaa, joka on kiistänyt osallisuutensa.

Räjähdyksessä vaurioitumisen jälkeen silta avautui uudelleen autoliikenteelle helmikuussa.

19 kilometriä pitkä silta yhdistää Venäjän hallussaan pitämän Krimin niemimaan Manner-Venäjään.

Silta on Venäjälle tärkeä, sillä se toimittaa siltaa pitkin sotatarvikkeita joukoilleen Krimillä ja Ukrainan etelärintamalla.

Katso myös: Venäjän presidentti Vladimir Putin ajoi mersulla räjäytetyllä Kertshinsalmen sillalla joulukuussa 2022.

Presidentti Putin ajoi Kertshinsalmen siltaa pitkin autolla 1:27

Lue myös:

    Uusimmat