Mainos

Uimarit katosivat Kalajoen Hiekkasärkiltä

Lokkiskandaali turhauttaa Hiekkasärkkien yrittäjiä.

Suomen suosituimmalla uimarannalla, Kalajoen Hiekkasärkillä on koko kesän ajan kärsitty lokkien aiheuttamista jätöksistä. Uimista on kehotettu välttämään, koska suuri lokkikanta tuottaa kesän aikana rannoille tonnikaupalla ulostetta.

Yrittäjien mielestä lokkikanta on kasvanut vuosi vuodelta eivätkä viranomaiset ole puuttuneet asiaan. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta on pyydetty jo viime vuoden puolella lupaa estää lokkien pesintää, mutta anomuksen käsittely on venynyt kesän yli.

Hiekkasärkillä majoituspalveluja tarjoavan Kalajoki Resortin toimitusjohtaja Minna Tontti on tilanteeseen turhautunut.

– Uimarajoitusten vaikutusta matkailuun on vaikea mitata, se selviää vasta kesän jälkeen. Asialla voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia, koska juuri uimaranta on tämän alueen vetonaula. Melkein koko heinäkuun ajan on suositeltu uimisen välttämistä.

Tontti ihmettelee ELY-keskuksen passiivisuutta ja pitkää käsittelyaikaa.

– Tilanne on pahentunut vuosi vuodelta ja alueviranomaiset ovat olleet nihkeitä keskustelemaan asiasta. Lokeilla on varmasti hyviä pesimäpaikkoja muualla. On kummallista, että alueella, jossa matkailuun on tehty miljoonien investointeja, pesintää ei saada ennakkoon rajoittaa. Yrittäjillä on asiassa aika avuton olo. Olemme päättäneet, että ensi talven aikana tämä ongelma pitää hoitaa kuntoon.

Asia unohtunut pöytälaatikkoon?

Uimaveden epäpuhtauksien lähteestä on kesän aikana ollut epäselvyyttä. Mm. Luonnonsuojeluliitossa on epäilty lokkien roolia rantojen saastuttajana. Kalajoen vt. ympäristötarkastaja Päiviö Vertanen ei asiaa epäile.

– Paikallisena viranomaisena minulla ei ole pienintäkään epäilystä etteivätkö lokit olisi tämän ongelman takana. Alueviranomainen noudattaa varovaisuusperiaatetta ja näkee asian toisin. Liian suuriksi kasvaneita populaatioita pitäisi pystyä ennakolta torjumaan. Ihmisten terveyttä pitää ensisijaisesti suojella.

Vertanen sanoo, että pyyntö lokkien pesinnän estämisestä meni ELY-keskukselle viime marraskuussa. Tammikuussa hakemukseen pyydettiin täydennystä. Vertasen mukaan ELY-keskuksesta lupailtin helmikuussa, että asia ratkeaa muutamassa kuukaudessa.

– Joidenkin tietojen mukaan asia olisi unohtunut pöytälaatikkoon ja on väitetty myös, että asiasta halutaan tehdä ennakkopäätös. Asia on luvattu käsitellä syksyllä. Tämä on mielenkiintoista, koska hakemusemme koskee pesinnän estämistä tänä kesänä, Vertanen sanoo.

Vertasen mukaan seuraavaksi anotaan Aluehallintovirastosta lupaa muokata maisemaa siten, että lokkien on keväällä vaikeampi pesiä Hiekkasärkillä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.