Mainos

ELY-keskus: Metsonkin kokoiset lokit rauhoitettu EU-direktiivillä

Päättävän viranomaisen mukaan Kalajoen lokkijupakkaan ei ole nopeaa ratkaisua. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa asia halutaan selvittää perinpohjaisesti ennen kuin matkailuyrittäjien ja Kalajoen kaupungin havittelema lupa lokkien pesinnän estämiseen heltiää.

– Selvitämme parhaillaan lokkien osuutta uimaveden kehnoon laatuun ja sitä, onko päästöihin muita vaikuttavia tekijöitä. Olemme ottaneet alueelta näytteitä aina Lestijoen suulle asti. Siellä paloi alkukesällä puhdistuslaitos ja Lestijokeen pääsi vuorokauden verran puhdistamatonta yhdyskuntajätettä. Tämä saattaa myös nostaa pitoisuuksia Hiekkasärkillä.

– On selvää, että matkailijoiden ja lokkiyhdyskunnan rauhanomainen rinnakkaiselo ei näytä enää onnistuvan, johtaja Heikki Aronpää Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta myöntää.

Laki epämääräinen ennaltaehkäisyyn

Yrittäjät ja Kalajoen kaupunki ovat anoneet lupaa estää ennakkoon lokkien pesintää kepeillä, joiden päihin on viritetty naruja. Lupaa ei tälle kesälle vielä hellinnyt, koska torjuntatoimen laillisuus on epäselvä.

– Kalajoella on tavattu puolenkymmentä lokkilajia, jotka on rauhoitettu EU-direktiivillä. Laki sanoo, että niiden pesintää ei saa häiritä. Laissa puhutaan hieman epämääräisesti siitä, koskeeko häirintäkielto pesinnän ulkopuolista aikaa. Selvitämme tätä ja myös sitä, voiko lain perusteella pesintää ohjata jonnekin muualle.

– Tämä vuosi on matkailuyrittäjien kannalta menetetty. Ensi vuoteen mennessä tulee päätös, voidaanko tällaista torjuntamenetelmää käyttää, Aronpää lupaa.

Ongelma yleinen muuallakin

ELY-keskuksessa ymmärretään kalajokisten turhautuminen jatkuviin uimarajoituksiin.

– Kalajoki on Suomen merkittävimpiä kesämatkailukohteita ja lokeista on selvästi ollut yrittäjille haittaa. Toisaalta meillä on EU-tasolta lähtevä lainsäädäntö, joka on selvästi törmäyskurssilla matkailun kanssa.

Aronpään mukaan sama suojelulaki koskee myös paljon pulmia aiheuttaneita Helsingin Kauppatorin lokkeja.

– Jos lokkeja saisi vakavasti häiritä ja hävittää, Kauppatorin lokkikannan hävittämiseksi löytyisi keinoja. Lokkeja ei kuitenkaan saa hävittää edes noin tärkeästä kansallisesta näyteikkunasta.

Oulun suosittu uimaranta, Nallikari, on välttynyt lokkiongelmilta. Sen sijaan Ruskon kaatopaikasta Oulussa on tullut suosittu lokkien ruokailupaikka.

– Siellä lokit ovat kasvaneet lähes metson kokoisiksi. Hyvä kun ne jaksavat lentää, koska ovat niin hyvässä ruuassa. Lokit lähtevät aamulla töihin kaatopaikalle ja palaavat illalla yhdyskuntaansa rannikolle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.