Näin vyötärölihavuus ja suuri rasvaprosentti voivat vaikuttaa muistiin

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO MYÖS. Millaiset oireet kertovat muistisairaudesta? Milloin pitää mennä lääkäriin?

Tutkimus selvitti, miten vyötärölihavuus vaikuttaa muistisairauksien riskiin.

Monet lihavuuden aiheuttamat sairaudet suurentavat muistisairauksien riskiä, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella rasvakudosten runsaus saattaa myös suoraan altistaa niille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja sen perusteella sekä kehon suuri rasvaprosentti että viskeraalinen rasva, joka kertyy vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille, liittyvät muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen.

Osallistujat, joiden kehossa oli eniten rasvaa, saivat kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä tuloksia, jotka vastasivat kolme vuotta vanhempien potilaiden tasoa. Tämä näkyi verrattuna osallistujiin, joilla oli vähiten rasvakudoksia.

Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muut sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, mahdolliset muistisairauksiin liittyvät aivomuutokset sekä osallistujien koulutustaso. Tämä viittaa siihen, että rasvakudoksen runsaus itsessään voi altistaa muistiongelmille, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kahta aikaisempaa tutkimusta, joihin oli yhteensä osallistunut 9 200 kanadalaista ja puolalaista 30–75-vuotiasta. Vaikka tulokset ovat uskottavia, on ne hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Kapeneeko vyötärö hulaamalla? Testasimme:

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Laitoimme tavalliset naiset hulaamaan painotetulla hulavanteella kuuden viikon ajan. Miten taukojumppa vaikutti?

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat