UFC-legenda haluaa estää transnaisten pääsyn naisten vapaaotteluun: "Epäreilua"

UFC-legenda Michael Bisping ei katso hyvällä transnaisten kilpailemista naisten sarjassa vapaaottelussa.

Bisping antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun Alana McLaughlinista tuli historian toinen vapaaottelun transurheilija. McLaughlin voitti Celine Provostin perjantaina Miamissa Combate Global -organisaation ottelussa takakuristuksella.

Entinen Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukkojen sotilas McLaughlin oli mennyt sukupuolen korjausleikkaukseen vuonna 2016. Hän kävi vapaaotteludebyyttinsä alla useissa lääketieteellisissä kokeissa, ja hänen hormonitasonsa mahdollistivat ottelemisen naisten sarjassa.

UFC:n keskisarjan mestariksi urallaan yltänyt englantilainen Michael Bisping ei päästäisi transnaisia vapaaottelussa naisten sarjaan.

– En ole puhumassa transsukupuolisten oikeuksista. He voivat identifioitua miten haluavat. Uskon kuitenkin, että jos olet nainen, joka tuntee olevansa ansassa miehen vartalossa, on joitain etuja, joista pitäisi luopua, Bisping sanoi Low Kick MMA:n mukaan.

Bispingin mukaan yksi uhrauksista, joka tulisi tehdä, on se, ettei saisi otella tyttöjä tai naisia vastaan, "jos on miehen vartalossa, jota voi käyttää jonkun tajuttomaksi tainnuttamisessa".

– Jos haluat pelata lentopalloa tai jalkapalloa, anna mennä. Mutta urheilulajissa, jossa tainnutat jonkun tyrmäyksellä tai tajuttomaksi, sen ei pitäisi olla sallittua. Se on epäreilua naisten vapaaottelussa, Bisping kommentoi.

Kiivasta keskustelua

Transnaisten kilpaileminen naisten sarjassa on herättänyt kiivasta keskustelua. Tokion olympialaisten osalta aihe oli pinnalla etenkin painonnostossa kilpailleen transnaisen Laurel Hubbardin myötä.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ohjeistus sallii transnaisten kilpailemisen naisten sarjassa, jos he ottavat testosteronitasoja alentavaa hormonia vuoden ajan ja heidän testosteronitasonsa on alle 10 nanomoolia litraa kohden.

Kritiikki on kohdistunut muun muassa siihen, että naisten testosteronitaso on normaalisti selkeästi alhaisempi ja vaihtelee 0,12 ja 1,79 nanomoolin välillä litraa kohden. Esimerkiksi British Journal of Sports Medicinessa julkaistussa tutkimuksessa katsottiin olevan viitteitä siitä, että KOK:n transurheilijoita koskeva ohjeistus antaa transnaisille epäreilun kilpailuedun biologisiin naisiin nähden.

Lue myös:

    Uusimmat