Painonnostaja Laurel Hubbard on olympialaisten historian ensimmäinen transurheilija – "Tilanne on epäreilu"

4:55
Katso videolta MTV Urheilun raportti paikan päältä Tokiosta olympialaisten olosuhteista.

Uusi-Seelanti nimesi Laurel Hubbardin naisten painonnoston joukkueeseen mukaan Tokion olympialaisiin. Hän on ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen urheilija olympialaisissa. 

43-vuotias Hubbard kilpailee naisten yli 87-kiloisten sarjassa. Hän mursi kätensä kolme vuotta sitten ja tuolloin näytti, että ura olisi jo ohi. Hän kiitti maanantaisessa tiedotteessaan saamaan tukea.

– Teidän tukenne, rohkaisunne ja rakkautenne kantoi minut pimeyden läpi, Hubbard kertoi.

Hubbardin valintaan liittyy kuitenkin debattia. Joiden mielestä Hubbardilla on epäreilu asema muita kilpailijoita vastaan, koska hän kävi läpi miehen puberteetin. Uusiseelantilainen on täyttänyt Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) asettamat vaatimukset, joita vaaditaan urheilijoille, jotka korjaavat sukupuolta miehestä naiseksi. 

Vaatimuksissa sanotaan, että urheilijan täytyy vahvistaa sukupuolensa olevan nainen, eikä voi urheilullisista syistä vaihtaa sitä neljään vuoteen. Testosteronitason täytyy olla alle 10 nanomolin per litra. Sukupuoltaan naisesta mieheksi korjaavat saavat kilpailla vapaasti miesten kilpailuissa.

Hubbard korjasi sukupuoltaan kahdeksan vuotta sitten, kun hän oli 35-vuotias. Hän kilpaili sitä ennen miesten kilpailuissa ja teki kansallisia ennätyksiä juniorikilpailuissa. Viimeaikainen British Journal of Sports Medicinen tekemä tutkimus osoitti, että vielä vuosi hormoniterapian jälkeen transnaisilla oli keskimäärin etua cisnaisiin.

Belgialainen painonnostaja Anna Vanbellinghen sanoi toukokuussa, että Hubbardin osanotto Tokion olympialaisissa ei olisi reilua.

– Haluan aluksi sanoa, että tuen täysin transsukupuolista yhteisöä ja se, mitä aion nyt sanoa ei tule urheilijan identiteetin hylkäämisestä. Olen tietoinen siitä, että lain puolesta transsukupuolisten osallistuminen urheiluun on erittäin vaikeaa, koska erilaisia tilanteita on valtava määrä ja todellisen tyydyttävän ratkaisun saaminen kummankaan osapuolen osalta on ehkä mahdotonta, Vanbellinghen sanoi olympialaisten uutissivusto Inside the Gamesille.

– Kuitenkin jokainen, joka on harjoitellut painonnostoa korkealla tasolla tietävät luissa ja ytimissään tämän olevan totta: Kyseinen tilanne on epäreilu lajille sekä urheilijoille, Vanbellighen päätti.

Tokion olympialaisten viralliset avajaiset ovat luvassa perjantaina.

Juttua muokattu 26.7. klo 13.11. Muutettu ilmaisu sukupuolen vaihtamisesta korjaamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja