Transurheilijan voitto sai yleisön suunniltaan – Piers Morgan paahtoi jyrkän kannanoton

Transurheilija Aayden Gallagherin osavaltiomestaruus high school -tyttöjen 200 metrin juoksussa on kirvoittanut närkästyneitä reaktioita.

McDanielin high schoolin transurheilija Aayden Gallagher juoksi lauantaina voittoon tyttöjen sarjassa Oregonin osavaltion high school -mestaruuskisoissa Eugenessa. Hän päihitti muut loppukirissä ja voitti 200 metrin kilpailun ajalla 23,82.

Katsojat buuasivat Gallagherin voitolle kuuluvasti. Yleisö sen sijaan hurrasi, kun toiseksi sijoittuneen juoksijan nimi kuulutettiin.

Gallagher kilpaili myös 400 metrillä. Hän juoksi ratakierroksella nopeimman alkueräajan, mutta sijoittui finaalissa toiseksi.

Oregonissa voimassa olevissa high school -järjestön säännöissä ilmaistaan, että "kun transsukupuolinen opiskelija on ilmoittanut koululle sukupuoli-identiteetistään, opiskelijaa on johdonmukaisesti kohdeltava kyseisen sukupuolen edustajana urheilussa ja aktiviteeteissa". Kaikille opiskelijoille halutaan tarjota "oikeudenmukainen ja turvallinen ympäristö" ja "reilua kilpailua" pyritään edistämään.

Morgan: "Aika lopettaa epäreilu ja epätasa-arvoinen hulluus"

Tunnettu toimittaja Piers Morgan otti tapaukseen voimakkaasti kantaa New York Postin julkaisemassa kolumnissa.

– On aika lopettaa transurheilijoiden epäreilu ja epätasa-arvoinen naisten urheilua tuhoava hulluus, otsikossa julistettiin.

Morgan kirjoitti voittaja Aayden Gallagherin kilpailleen yleisurheilussa "vasta kaksi kuukautta". Gallagher oli Morganin mukaan epäsuosiossa, koska hän syntyi biologiseksi mieheksi ja hänellä on "todistetusti parempi fysiologia kuin naiskilpailijoilla". 

Morganin mukaan muun muassa Gallagherin voima ja nopeus olivat huomattavasti kilpailijoitaan paremmat ja "oikeudenmukaisuuden tai tasa-arvon teeskentelylle tehtiin täydellisesti pilkkaa".

"Näin ei pitäisi tapahtua naisia vastaan"

Morgan kirjoitti, että sukupuolet erotetaan yleisurheilussa biologisten erojen takia. Hän arvosteli Oregonin high school -kilpailutoimintaa säätelevän järjestön perusteluja ja ilmaisi, että todellisuudessa edistettäisiin epäreilua kilpailua.

Morganin mukaan viitatusta reilun ja turvallisen ympäristön vinkkelistä on huomioitava, että Gallagher "tarvitsi turvaa hotellissaan ja yleisurheilukentällä".

– Radalla seisoi jopa sheriffi siltä varalta, että hänen kimppuunsa hyökättäisiin. Vihaa katsojien keskuudessa kasvatti tilanteen selkeä epäoikeudenmukaisuus. Kuulostaako tämä sinusta turvalliselta?

Morgan korosti, että transnaiset ansaitsevat kunnioittavaa ja ystävällistä kohtelua ja heillä on samat ihmisoikeudet oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon saralla. 

– Kenenkään ei pitäisi viedä pois Aayden Gallagherin oikeutta kilpailla urheilijana Amerikassa. Mutta näin ei pitäisi tapahtua naisia vastaan. Gallagherin tulisi joko kilpailla muita biologisia miehiä vastaan tai tulisi perustaa uusi avoin sarja transurheilijoille.

Lue myös:

    Uusimmat