Olympiavoittajan väite: Osa Venäjän maajoukkuemiehistä voisi kisata testosteroniarvoillaan naisten sarjassa – "Sinun pitää vain ilmoittaa olevasi nainen"

Venäläinen pituushypyn olympiavoittaja Tatjana Lebedeva pohtii transnaisten kilpailemista naisten sarjoissa monelta kantilta.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n nykyisten sääntöjen mukaan transnainen voi siirtyä kilpailemaan naisten sarjaan alentamalla testosteroniarvonsa alle kymmeneen nanomooliin litrassa vähintään vuodeksi. Lisäksi tarvitaan urheilijan oma ilmoitus.

– Mitään operaatiota ei tarvita. Testosteronin alentaminen ja oma ilmoitus riittävät. Itse asiassa tämä on KOK:n suositus, jota kansainväliset liitot soveltavat, Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala kertoi kesällä STT:lle.

Tokion olympialaisten yhteydessä valokeilassa oli varsinkin painonnoston naisten sarjassa kilpaillut transnainen Laurel Hubbard

– Katsokaa painonnostaja Laurel Hubbardin suorituksia Tokiossa. Monet katsoivat olympialaisten painonnostoa vain hänen takiaan, monet ovat halunneet ottaa kuvan hänen kanssaan. Hän ei edes nostanut painoa onnistuneesti, mutta hänestä tuli tähti jo ennen kilpailua, Tatjana Lebedeva alusti Sport-Expressille.

– Onko tämä oikein vai ei? En sano mitään varmana, tutkimusta tarvitaan edelleen, ja tutkijoiden tulee olla osallisina. Fakta on, että sellaisia ihmisiä on olemassa, emmekä voi kieltää heidän olemassaoloaan, Lebedeva jatkoi.

Pituushypyn ja kolmiloikan parissa myös kolme ulkoratojen ja kolme sisäratojen maailmanmestaruutta voittanut Lebedeva nostaa keskusteluun myös teoreettisen mahdollisuuden, että osa Venäjän maajoukkueen nykyisistä miesurheilijoista voisi sääntöjen puitteissa pystyä kilpailemaan naisten sarjassa.

– Jos sallimme miehille osallistumisen naisten kilpailuihin alle kymmenen nanomoolin testosteronilla litrassa, osa Venäjän maajoukkueen urheilijoista voisi kilpailla naisten kanssa. Sinun pitää vain ilmoittaa olevasi nainen ja ylläpitää tietyt testosteroniarvot, Lebedeva sanoi.

Naisten testosteronitaso on normaalisti transnaisille määrättyä maksimiarvoa selkeästi alhaisempi ja vaihtelee 0,12 ja 1,79 nanomoolin välillä litraa kohden. 

"Haluan oppia kaiken"

Tatjana Lebedeva on muuttanut suhtautumistaan transihmisten kilpailemisesta tietojensa lisääntyessä. Yleisurheilulegenda kertoo, ettei ole asiassa niin kategorinen kuin hän oli aiemmin. 

– Vuosi sitten en voinut sietää tällaista ilmiötä. Nyt kaikki on selitetty minulle tieteellisestä näkökulmasta, ja haluan oppia kaiken. Genetiikka on yleisesti mielenkiintoinen tieteenala.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja