Uefa runnoi läpi yllättävän Venäjä-päätöksen – Palloliiton pomo jyrkkänä: "Eri mieltä"

Uefa tiedotti tiistaina, että se sallii alle Venäjän 17-vuotiaiden juniorijoukkueiden osallistumisen Uefan alaisiin kilpailuihin. Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoo, että Suomi vastustaa päätöstä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefan päätös sallia venäläiset juniorijoukkueet kansainvälisiin otteluihin tuli Lahdelle yllätyksenä.

– Päätös tehtiin Uefan hallituksessa, eikä asiaa ole konsultoitu meidän kanssa. Meillä ei ole hallituspaikkaa siellä. Sillä lailla päätös tuli puskista, Lahti kertoo puhelimitse MTV Urheilulle.

Ari Lahti kertoo, että Suomen kanta asiaan on yksiselitteinen.

– Olemme eri mieltä Uefan kanssa. Palloliiton kanta on se, että venäläisiä eikä valkovenäläisiä tulisi päästää Uefan kilpailuihin ikäluokasta riippumatta.

Uefa perusteli omassa tiedotteessaan päätöstä sillä, että lapsia ei tulisi rankaista aikuisten päätöksistä. Päätös tehtiin hallituksen sisällä, ja siellä on mukana pohjoismaista edustusta, kun Ruotsin ja Tanskan edustajat istuvat hallituksessa. Lahdella ei ole tarkempaa tietoa, miten päätös hallituksen sisällä on syntynyt.

Norjan jalkapalloliiton puheenjohtaja oli ollut yhteydessä Suomeen.

– Ei suoraan kertonut kantaansa, mutta kuvittelisin, että olemme hyvin samoilla linjoilla. Hän kertoi, että Englannilla on samanlainen kanta kuin Suomella, että he ovat eri mieltä Uefan kanssa.

Onko mahdollista että tässä mennään pikku hiljaa siihen suuntaan, että Venäjä otetaan mukaan kaikissa kisoissa?

Se on tietenkin yksi kehityksen kulku. Uskoisin, että tuskin aikuisten kisoihin Venäjä ihan äkkiä tulee mukaan. Eurooppalainen rintama on kohtalaisen selkeästi ollut sitä mieltä, että Venäjä suljettava pois, Lahti vastaa.

– Tietenkin tämä on askel siihen suuntaan, että ovea venäläisurheilijoille raotetaan pikku hiljaa myös jalkapallon piirissä.

Seuraavaksi Lahti aikoo puida asiaa pohjoismaisten kollegojen kesken.

Katsotaan ja ollaan yhteydessä muihin pohjoismaisiin liittoihin ja kysytään, mikä heillä on tilanne. En tiedä miten tanskalainen ja ruotsalainen jäsen ovat toimineet ja miten päätös syntynyt.

– Tilannetta tarkkaillaan ja ollaan tilanteen päällä Suomen kannalta. Meillä ei ole mitään aihetta muuttaa meidän omaa kantaa missään lähitulevaisuudessa, Lahti sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat