Mainos

UCK:n aseriisunta etenee aikataulussa

Kosovon vapautusarmeija UCK selviytyi aseriisunnan ensimmäisestä määräajasta, joka umpeutui viime yönä kello yhdeltä Suomen aikaa.

Kosovossa olevien kansainvälisten rauhanturvajoukkojen tietojen mukaan aseriisunnan ensimmäinen vaihe näyttää sujuneen hyvin. Kfor-joukkojen ja UCK:n johdon solmiman sopimuksen mukaan albaanitaistelijoiden oli keräännyttävä tietyille kokoontumisalueille kello yhteen mennessä Suomen aikaa.

UCK:n taistelijat eivät saa enää käyttää asepukujaan tai kantaa aseita kokoontumisalueiden ulkopuolella. Vain käsiaseet ja metsästysaseet on sallittu muualla. Lisäksi albaanikapinallisilla on vajaa kuukausi aikaa kerätä noin kolmannes aseistuksestaan ennaltamäärättyihin asevarastoihin.

Miinaraivaus vie vuosia

Kosovon raivaaminen miinoista saattaa amerikkalaisarvion mukaan viedä jopa viisi vuotta. Yhdysvaltain hallituksen asiantuntija laskee, että kaikkien miinojen raivaaminen Kosovon maaperästä kestää 3-5 vuotta.

Donald Steinberg varoittaa myös, että miinanraivauksen vasta alettua pakolaisten on aivan liian vaarallista palata koteihinsa. Varoituksista huolimatta noin puolet maakunnasta paenneista albaanipakolaisista on jo palannut Kosovoon. Tähän mennessä miinat ovat vaatineet pari tusinaa ihmishenkeä.
(MTV3-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.