Tyttöjen syrjintä on maailmanlaajuista ja elinikäistä

Tuore raportti suomii myös länsimaita tyttöjen oikeuksien polkemisesta. Raskauteen liittyvät komplikaatiot ovat maailmanlaajuisesti nuorten naisten yleisin kuolinsyy.

Tytöt ovat maailman syrjityin väestönosa. Tyttöjen syrjintä alkaa jo ennen syntymää, ja se jatkuu läpi elämän. Tytöt joutuvat myös poikia useammin väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Näin kertoo Plan International -kehitysyhteistyöjärjestön tiistaina julkaisema Koska olen tyttö -raportti, joka on ensimmäinen kattava selonteko maailman tyttöjen tilasta.

Planin raportti antaa tyttöjen asemasta karun kuvan. Vaikka ongelmat ovat pahimpia kehitysmaissa, Plan moittii myös länsimaita nuorten naisten ja tyttöjen huonosta asemasta.

Raportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä Suomen Plan luovutti ulkoministeriölle vetoomuksen tyttöjen paremmasta huomioimisesta kehitysyhteistyössä.

Vetoomuksen vastaanottanut ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Ritva Koukku-Rondekin myönsi, että myös länsimailla on omat ongelmansa.

- EU:n sisältä löytyy paljon eroja. Esimerkiksi oikeus ehkäisyyn on yhä vaikea kysymys monissa katolisissa Euroopan maissa, kuten Irlannissa ja Puolassa, Koukku-Ronde sanoi.

Hän arvioi, että Planin raportti tulee osaltaan vaikuttamaan Suomen syksyllä valmistuvaan kehityspoliittiseen ohjelmaan.

Plan suomii raportissaan länsimaita myös muun muassa seksuaalivähemmistöjen kohtelusta sekä miesten ja naisten välisistä palkkaeroista.

Tyttöjen tukeminen kannattaa

Planin raportti on ensimmäinen yhdeksän vuosittaisen raportin sarjasta, joka seuraa vuoteen 2015 asti 125 tyttövauvan elämää Beninissä, Salvadorissa, Vietnamissa, Ugandassa, Togossa, Brasiliassa, Filippiineillä, Dominikaanisessa tasavallassa ja Kambodzhassa.

Vuoteen 2015 osuu myös YK:n kehitysyhteistyön vuosituhattavoitteiden täyttymisen takaraja. Tavoitteet koskevat muun muassa tasa-arvoa, koulutusta sekä odottavien äitien terveyden parantamista.

Plan varoittaa, että ellei uusiin käytännön toimiin ryhdytä nopeasti, tavoitteet jäävät täyttymättä. Tällä hetkellä raskauteen liittyvät komplikaatiot ovat maailmanlaajuisesti 15-19-vuotiaiden naisten yleisin kuolinsyy.

Faktojen valossa tyttöjen tukeminen kannattaa. Maailmanpankin tutkimuksen mukaan tyttöjen toisen asteen koulutusprosentin noustessa yhdellä prosentilla maan bruttokansantuote nousee 0,3 prosenttia. Silti arviolta 62 miljoonaa ala-asteikäisistä tyttöä maailmassa ei käy koulua.

Bruttokansantuotteesta puhuminen ei kuitenkaan auta kulttuureissa, joissa tyttöjen syrjintä perustuu käsitykseen, että tytöt ovat syntymästään lähtien poikia vähempiarvoisia.

- Tärkeintä on muuttaa yhteiskunnassa vallitsevia asenteita. Lapsi omaksuu oman roolinsa ympäristöltään. Siksi työ perheissä, erityisesti äitien kanssa, on hyvin tärkeää, Suomen Planin pääsihteeri Riitta Weiste painotti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat