Mainos

Työvoimaa karkaa Baltiasta muihin EU-maihin

Baltialaisen työvoiman kohdemaita ovat lähinnä Irlanti, Britannia ja Ruotsi.

Latviasta ja Liettuasta on käynnissä valtava muuttoaalto muihin EU-maihin, pääasiassa Britanniaan ja Irlantiin. Jopa 150 000-200 000 ihmisen arvioidaan lähteneen leveämmän leivän toivossa töihin ulkomaille.

Työvoimaa on karannut ulkomaille myös Virosta. Varsinkin Tallinnan seudulla on pula ammattitaitoisesta työvoimasta esimerkiksi rakennuksilla sekä julkisilla palvelualoilla.

Taloustieteen laitoksen johtaja Raita Karnite Latvian tiedeakatemiasta Riiasta sanoo STT:n puhelinhaastattelussa, että Latviassa muuttoliike alkoi jo ennen maan liittymistä EU:hun toukokuussa 2004.

Parin viime vuoden kuluessa muuttoliike on kiihtynyt. Nyt viranomaiset arvioivat, että ainakin 50 000 latvialaista työskentelee ulkomailla. Latvian tiedotusvälineissä on puhuttu jopa 100 000 muuttajasta.

Kohdemaita ovat lähinnä Irlanti, Britannia ja Ruotsi, jotka avasivat markkinansa uusien jäsenmaiden työvoimalle heti jäsenyyden alettua.

Muuttoliike näkyy työttömyystilastoissa

Muuttoliike sekä nopean talouskasvun synnyttämät uudet työpaikat näkyvät selvästi myös tilastoissa 2,3 miljoonan asukkaan Latviassa. Työttömyys putosi viime vuonna seitsemän prosentin tuntumaan. Maan keskuspankin mukaan talouskasvu on 9-10 prosenttia.

- Todellisuudessa ehkä viitisen prosenttia Latvian työvoimasta työskentelee ulkomailla. Se ei vielä ole hälyttävä luku, mutta jos muuttoliike jatkuu, maahan voi syntyä työvoimapula, Raita Karnite arvioi.

Latviaa väkiluvultaan suuremmasta Liettuasta muuttajia on ollut enemmän. Viranomaiset ovat arvioineet, että ainakin 100 000 liettualaista olisi jo lähtenyt maasta. Liettuassa on 3,5 miljoonaa asukasta.

Lähes 40 miljoonan asukkaan Puolasta on arvioitu lähteneen noin 400 000 työikäistä läntisille työmarkkinoille.

Palkka ja kokemus houkuttimina

Tutkija Raita Karnite sanoo, että muuttoaallon taustalla ovat pääasiassa taloudelliset syyt. Latviassa minimipalkka on 130 euroa ja keskipalkkakin vain 300 euroa kuukaudessa.

- Valitettavan usein lähtijät ovat korkeasti koulutettuja ja heillä on saattanut olla Latviassa hyvä työpaikka. Ulkomailla he kuitenkin ansaitsevat hanttihommissakin moninkertaisesti sen mitä kotona. Monet arvostavat myös ulkomailla saatua kokemusta ja kielitaitoa.

Karniten mukaan tutkimukset osoittavat, että latvialaiset ovat olleet tyytyväisiä työnantajiinsa ja työoloihinsa ulkomailla. Latvialaiset ja liettualaiset työskentelevät ulkomailla pidempiä jaksoja kuin virolaiset, jotka hakeutuvat enemmän sesonkiluonteisiin töihin. Viron sosiaaliministeriö on arvioinut, että myös tuhansia virolaisia on työskennellyt Irlannissa ja Britanniassa EU-jäsenyyden alettua.

- Jotkut palaavat Latviaan, mutta hyvin monet nuoret jäävät ulkomaille. Edessä on työvoimapula, ei vain muuttoliikkeen mutta myös alhaisen syntyvyyden takia, sanoo puolestaan kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n Riian toimiston johtaja Ilmars Mezs.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.