Mainos

Työryhmä: Urheilun lajiliittojen otettava dopingvakuutus

Opetusministeriön työryhmän mielestä urheilun lajiliittojen kannattaisi vakuuttaa itsensä doping-tapauksista mahdollisesti syntyvien oikeudenkäyntien varalta.

Viime vuoden kesäkuussa asetettu työryhmä luovutti ehdotuksensa tänään kulttuuriministeri Suvi Lindénille. Ryhmän tehtävänä oli selvittää urheilun lajiliittojen oikeusturvaa dopingtapausten varalta.

Työryhmän puheenjohtaja Hannu Tolonen sanoo, että erityisesti pienillä lajiliitoilla on vaara joutua taloudellisesti vaikeaan asemaan, kun urheilijat vievät yhä useammin dopingtapaukset joko urheilun oikeusturvalautakuntaan tai yleiseen alioikeuteen.
- Britannissa maan yleisurheiluliitto joutui tällaisen oikeudenkäynnin takia erittäin vakaviin talousvaikeuksiin.

Suomessa oikeuteen on päätynyt kaksi dopingtapausta. Toinen koski juoksija Minna Lainiota ja toinen kuulantyöntäjä Markus Koistista. Näissä tapauksissa urheilijat vaativat kilpailukieltonsa kumoamista ja vahingonkorvauksia. Kummassakin tapauksessa lajiliitto voitti oikeudenkäynnin ja urheilija velvoitettiin myös korvaamaan liiton oikeudenkäyntikulut. Nämä ovat olleet kummassakin tapauksessa noin 200 000 markkaa. Tolosen mukaan korvauksia ei kuitenkaan ole saatu perittyä ja summat ovat jääneet liiton vahingoksi.

Yhdessä tapauksessa Uhreilun oikeuturvalautakunta velvoitti Suomen painonnostoliiton ja Suomen antidopingtoimikunnan maksamaan painonnostajan 30 000 markan kustannukset, kun nostajan kilpaukielto kumottiin.

Työryhmä: ei rahastoa

Opetusministeriön työryhmän piti siis selvittää, miten nämä rahalliset riskit voitaisiin lajiliittojen kohdalta poistaa. Yhtenä vaihtoehtona oli esillä erillinen rahasto, jonka kautta valtio korvaisi oikeudenkäyntikuluja harkinnan mukaan. Tähän työryhmä ei päätynyt, koska se olisi ollut budjettiteknisesti vaikeasti toteutettavissa.

Työryhmä päätyi ehdottamaan, että lajiliitot ottaisivat SLU:n kautta yhteisen vakuutuksen oikeudenkäyntikulujen varalta. Vuosittain tämä maksaisi noin 150 000 markkaa. Lindénin mukaan summa on pieni, jos sitä verrataan ministeriön vuosittain urheilujärjestöille antamaan 140 miljoonan markan valtionapuun. Silti hän on valmis jopa lisäämään järjestöjen rahoitusta vakuutuksen maksamisessa.
- Summa ei ole ylivoimanen ja näin liitot voivat käydä rauhaisin mielin läpi doping-asioita. Esimerkiksi Wada:lla on vastaavanlainen vakuutus, Linden kertoi.

Dopingista epäilty vähävarainen urheilija voi puolestaan saada maksuttoman oikeudenkäynnin, jolloin valtio vastaa oikeudenkäyntikuluista.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.