Työryhmä: Sosiaalimenot kuuluvat kaikille

Kaikki suomalaisen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat halutaan tasapuolisesti myös kustannusten maksajiksi. Sosiaaliturvamaksujen kattavuutta selvittäneen työryhmän mielestä Suomessa vakuutettuna olevan pitäisi maksaa sairausvakuutusmaksua silloinkin, kun hän työskentelee tai opiskelee ulkomailla.

Työryhmän mielestä Suomen nykyinen lainsäädäntö on epäjohdonmukainen ja lisää eriarvoisuutta. Tällä haavaa ulkomailla tilapäisesti asuva voi pysyä pitkäänkin Suomen sosiaaliturvan piirissä, vaikka hän ei maksakaan sairausvakuutusmaksua.

Myös työnantajien pitäisi maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksua ulkomailla työskentelevistä työntekijöistään, jos nämä ovat vakuutettuna Suomessa. Maksu pitäisi periä yhtä lailla myös ulkomaisilta työnantajilta. Sairausvakuutusmaksua olisi perittävä myös EU-maissa asuvilta eläkeläisiltä silloin, kun
Suomi vastaa heidän sairaanhoitonsa kustannuksista EU-lainsäädännön perusteella. Tämä uudistus kasvattaisi sosiaaliturvamaksujen tuottoa vuosittain noin 80-120 miljoonalla markalla. Vakuutettujen osuus tästä olisi noin 25-30 miljoonaa ja loppuosa kertyisi työnantajan sosiaaliturvamaksuista.

Maksu perittäisiin myös opintotuesta ja eläkkeistä

Sairausvakuutusmaksu perittäisiin myös opintotuista

Sairausvakuutusmaksu voitaisiin periä ansiotulojen lisäksi myös opintotuesta, sairaus- ja vanhempainpäivärahoista sekä eläkkeistä. Verotettavista sosiaalietuuksista maksu perittäisiin lähdeveroon suhteutettuna. Verovapaasta tulosta ja rajoitetusti verovelvollisilta maksu perittäisiin ns. vakuutuspalkan perusteella. Tätä vakuutuspalkka voitaisiin käyttää myös työnantajan sosiaaliturvamaksun perusteena. Vakuutuspalkka vastaa palkkaa, jota työntekijälle maksettaisiin Suomessa vastaavasta työstä.

Nykyinen käytäntö lisää eriarvoisuutta

Työryhmän mielestä Suomen nykyinen lainsäädäntö on epäjohdonmukainen ja lisää eriarvoisuutta. Tällä haavaa ulkomailla tilapäisesti asuva voi pysyä pitkäänkin Suomen sosiaaliturvan piirissä, vaikka hän ei maksakaan sairausvakuutusmaksua. Yli kolme vuotta ulkomailla tilapäisesti asuvat tulevat rajoitetusti verovelvollisiksi, eikä heidän tarvitse enää maksaa sairausvakuutusmaksua Suomeen. Myös yleisesti verovelvolliset voivat joissain tapauksissa välttyä sairausvakuutusmaksun maksamiselta.

Työnantajan ei myöskään tarvitse maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksua rajoitetusti verovelvollisesta työntekijästään. Tilapäiseksi oleskelu katsotaan silloin, kun ulkomaille lähdetään lähetettynä työntekijänä, opiskelijana tai tutkijana. Myös lähetys- tai kehitysyhteistyöhön, kansainvälisten järjestöjen tai Suomen valtion palvelukseen lähtevät ovat tilapäisiä oleskelijoita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat