Työmarkkinajumia avaamaan pestattu Nykänen: Keskustelut etenevät hyvässä hengessä

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tapaamisessa ei löytynyt sopua, lakko toteutuu 2:02
Katso myös: Kesärannassa haettiin viikko sitten perjantaina ratkaisua lakkoihin – sopua ei syntynyt

Valtiosihteeri Mika Nykäsen mukaan hänen keskustelunsa työmarkkinakiistan osapuolten kanssa ovat edenneet hyvässä hengessä. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antoi perjantaina 8. maaliskuuta Kesärannassa järjestetyssä tapaamisessa Mika Nykäselle tehtäväksi olla yhteydessä työmarkkinatahoihin ja selvittää, voisivatko he palata neuvottelupöytään.

– Keskustelut etenevät hyvin ja hyvässä hengessä. Keskustelujen suuresta lukumäärästä johtuen ne jatkuvat edelleen tulevalla viikolla, Nykänen viestitti STT:lle tänään sunnuntaina.

Nykänen sanoi aikaisemmin STT:lle, että hänen keskustelukierroksellaan on tarkoitus kartoittaa, miten saataisiin kasaan tilanne, jossa työmarkkinaosapuolet voisivat jatkaa neuvotteluja.

Nykänen ei suostunut sunnuntaina arvioimaan sitä, onko keskusteluissa ollut havaittavissa osapuolten lähentymistä.

– Sisältöjä en arvioi millään tavalla, Nykänen viestitti.

Nykänen toimii työministeri Arto Satosen (kok.) valtiosihteerinä.

"Ei uutta kerrottavaa"

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n kaksiviikkoinen poliittinen lakko on nyt puolivälissään. 

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei sunnuntaina halunnut kommentoida STT:lle mahdollisia Nykäsen kanssa käymiään keskusteluja tai sitä, onko SAK suunnittelemassa uusia työtaistelutoimia nyt käynnissä olevan lakon jatkoksi.

– Tässä vaiheessa ei ole uutta kerrottavaa tai kommentoitavaa kyseisistä asioista, Eloranta viestitti STT:lle.

SAK:n suurimman jäsenjärjestön Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei vastannut sunnuntaina STT:n soittopyyntöihin.

Käynnissä olevan lakon vaikutukset näkyvät ennen kaikkea Suomen viennissä ja teollisuudessa. 

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n lakko pysäyttää Suomen viennin kahdeksi viikoksi.

Teollisuusliiton ja Sähköliiton lakon piirissä on esimerkiksi Outokummun ja SSAB:n terästehtaat Torniossa ja Raahessa.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK vastustaa lukuisia hallituksen työelämään kaavailemia muutoksia ja sosiaalietuuksien leikkauksia, ja sen jäsenliitot ovat järjestäneet jo aiemmin lukuisia poliittisia työtaisteluita.

SAK:laisten liittojen ohella myös keskusjärjestö STTK:hon kuuluva Ammattiliitto Pro on mukana toimissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) lakon alla esittämän alustavan arvion mukaan työtaistelu aiheuttaa 320 miljoonan euron vahingot Suomen bruttokansantuotteelle.

Huoltovarmuus kunnossa

SAK:n kasvu ja vaikuttaminen -osaston johtajan Jyrki Konolan mukaan lakkojen toimeenpano on sujunut ensimmäisellä lakkoviikolla hyvin.

Konolan mukaan Huoltovarmuuskeskus on ollut yhteydessä lakossa oleviin liittoihin mahdollisten huoltovarmuusongelmien ehkäisemiseksi.

– Olen ymmärtänyt, että asiat on saatu hyvin sovittua. Sitä mukaa, kun huolia on ilmentynyt, ne on hoidettu pois, eikä ole syntynyt huoltovarmuusnäkökulmasta mitään riskejä, Konola sanoi STT:lle.

Huoltovarmuuskeskus tiedotti perjantaina, että käynnissä olevista lakoista huolimatta Suomen huoltovarmuustilanne on vakaa. 

Keskuksen mukaan yritykset ovat tehneet varautumistoimia ja hakeneet huoltovarmuusperusteella poikkeuslupia lakkorajoihin, jolloin huoltovarmuusvaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

"Harkitsematon linjaus"

Ensimmäistä lakkoviikkoa leimasi Konolan mukaan myös työnantajapuolen antama ohjeistus, jonka mukaan palkanmaksu yrityksissä voidaan lopettaa välittömästi työnteon estyessä poliittisen lakon vuoksi.

Ohjeistuksen mukaan päätös palkanmaksun keskeytyksestä tehdään yrityksissä.

Linjauksen seurauksena monelta työntekijältä voi jäädä palkkaa saamatta, kun yritykset ajavat toimintojaan alas poliittisten lakkojen vaikutusten vuoksi.

Teollisuusliitto on kertonut pitävänsä palkanmaksun välitöntä keskeyttämistä laittomana ja vievänsä asian tarvittaessa oikeuteen. 

Liiton mukaan palkkaa pitää maksaa ensimmäisten seitsemän vuorokauden ajalta, minkä jälkeen työntekijä voi hakea työttömyyskorvausta.

Konola pitää työnantajapuolen ohjeistusta harkitsemattomana, sillä palkanmaksun keskeyttäneet yritykset saattavat joutua hankalaan tilanteeseen.

– Minun tietooni ei ole tullut kovin suurtakaan joukkoa jäsenyrityksiä, jotka olisivat tämän ohjeistuksen mukaan toimineet, Konola sanoo.

Elorannan tavoin myöskään Konola ei kommentoi SAK:n mahdollisia jatkosuunnitelmia. Hän toivoo, että toisen lakkoviikon aikana osapuolten välillä tapahtuisi lähentymistä.

– Toivottavasti tämän ensimmäisen viikon aikana hallituksen puolella on mietitty, että millainen asento tässä otetaan. Toivotaan, että alkava viikko olisi erilainen kuin kulunut viikko, Konola sanoi sunnuntaina.

Lue myös:

    Uusimmat