Teollisuusliitto: EK ja Teknologiateollisuus ovat julistaneet Suomen suurimman työsulun – MTV Uutiset seuraa suurlakkoa

Kahden viikon poliittinen lakko alkaa 1:57
Näin kahden viikon poliittiset lakot vaikuttavat Suomen vientiin, polttoainejakeluun ja talouteen.

Kaksiviikkoinen poliittinen lakko pysäyttää suuren osan Suomen ulkomaankaupasta ja vaikuttaa myös esimerkiksi polttoainejakeluun. Lakkoon osallistuu joukko SAK:n ammattiliittoja. MTV seuraa lakon etenemistä ja vaikutuksia tässä artikkelissa.

Tästä on kyse:

  • Uudet lakot alkavat maanantaina 11.3. ja kestävät kaksi viikkoa
  • Poliittisiin lakkoihin osallistuvat Teollisuusliitto, JHL, AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja PAM 
  • Lakko seisauttaa Suomen viennin 
  • Satamien ja rautateiden tavaraliikenne pysähtyy kahdeksi viikoksi
  • Polttoainejakeluun saattaa tulla häiriöitä yksittäisten asemien osalta
  • Elintarvikkeiden saatavuuden odotetaan pysyvän hyvänä

Tiistai 12.3.

13.40: Teollisuusliitto: EK ja Teknologiateollisuus ovat julistaneet Suomen suurimman työsulun

Teollisuusliitto syyttää EK:ta ja Teknologiateollisuutta Suomen historian suurimman työsulun julistamisesta. Liitto katsoo, että työnantajajärjestöjen ohjeistus palkanmaksun välittömästä keskeyttämisestä on työntekijöitä vastaan suunnattu työtaistelutoimenpide.

SAK:lainen Teollisuusliitto muistuttaa, että työnantajan on maksettava työntekijälle palkka seitsemältä päivältä, jos työnteko estyy työsopimuksen osapuolista riippumattomasta työnseisauksesta.

(STT)

12.47: Stora Enso ajaa tuotantoaan alas lakkojen takia

Metsäyhtiö Stora Enso ajaa alas Varkauden pakkauskartonki- ja sellutehtaan poliittisten lakkojen takia, yhtiöstä kerrotaan. Tuotanto ajetaan alas huomisesta alkaen. Sen sijaan Stora Enson Varkauden viilupuutehtaalla ja sahalla toiminta jatkuu.

Imatran tehtailla Stora Enso on jo ajanut joitakin tuotantolinjoja alas, ja lisää linjoja on vielä tarkoitus ajaa alas.

Myös Oulussa Stora Enso on tehnyt suunnitelmia tuotannon alasajosta.

Anjalankosken tehtailla ja Joensuun Uimaharjun tehtaalla ei toistaiseksi olla ajamassa tuotantoa alas, Stora Ensosta kerrotaan.

(STT)

10.14: Eri näkökannat vastakkain MTV:n haastattelussa: Rakennetaanko Suomeen kilpailukykyistä vai palkansaajiin vihamielisesti suhtautuvaa yhteiskuntaa?

Pysyykö poliittinen lakkoilu kohtuullisuuden rajoissa? 10:56
Pysyykö poliittinen lakkoilu kohtuullisuuden rajoissa?

STTK:n alaisen toimihenkilöliitto Erton puheenjohtaja Juri Aaltosen mukaan tärkein syy Erton osallistumiselle lakkoon on se, että Suomesta ollaan tekemässä Pohjoismaiden palkaansaaja-vihamielisintä yhteiskuntaa. 

– Jos katsotaan työmarkkinauudistuksia, työrauhauudistuksia ja katsotaan sitä, millä tavalla hallitus on puuttumassa työmarkkina-asioihin: Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus, paikallinen sopiminen ilman luottamusmiestä ja aikuiskoulutustuen lakkauttaminen. Tämäntyyppiset asiat ovat merkittäviä kysymyksiä jäsenillemme, Aaltonen toteaa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on täysin eri mieltä. Hänen mielestään Petteri Orpon hallitus ei ole suinkaan rakentamassa palkansaajiin vihamielisesti suhtautuvaa politiikkaa.

– Hallitus on tekemässä palkansaajille ja kaikille suomalaisille myönteistä politiikkaa vauhdittamalla Suomen kilpailukykyä sekä työllisyyden ja tuottavuuden kasvua. 

Romakkaniemi toteaa, että Suomessa on ollut viidentoista vuoden ajan taloudellinen pysähtyneisyys eikä talous ole kasvanut lainkaan. 

– Samaan aikaan meidän kilpailijamailla Ruotsilla ja Tanskalla talous on kasvanut 20 ja 25 prosenttia. Suomi on jäänyt aivan taakse. Nämä uudistuksen ovat tavallaan välttämättömiä, että me saamme tuottavuutta sekä kannustavuutta työntekoon kaikilla tulotasoilla. Työnteko ja kasvu ovat niitä, millä me hyvinvointivaltio maksetaan, Romakkaniemi sanoo.

Maanantai 11.3.

18.47: Lentokoneita tankataan ulkomailla

Lentopolttoaineen toimitukset Helsinki-Vantaan kentälle keskeytyvät maanantaista alkaen. 

Helsinki-Vantaalle saapuvia lentoja kehotetaan tankkaamaan koneet jo lähtömaassa, jos se on mahdollista. Suomesta lähtevien koneiden on niin ikään syytä varautua tankkaamaan Suomen ulkopuolella.

Lue lisää aiheesta täältä.

Kello 15.57: Kouvolan Sanomat: UPM aikoo keskeyttää palkanmaksun välittömästi 

UPM ja Metsä Group pysäyttävät paperitehtaita lakon vuoksi 2:13
UPM ja Metsä Group pysäyttävät paperitehtaita lakon vuoksi.

Kouvolan Sanomat kertooUPM Kymin paperitehtaan ajavan Kouvolassa alas toimintojaan. Syynä ovat kuljetusalan lakon aiheuttamat häiriöt tavaran logistiikkaketjuissa.

UPM kertoo Kymin paperitehtaan työntekijöille lähettämässään viestissä, että työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa, vaikka työ estyy toisten työntekijöiden työtaistelun takia.

Kello 12.37: Erto ilmoitti lakoista kolmella alalla ensi viikolla

Toimihenkilöliitto Erto on ilmoittanut kaksipäiväisistä poliittisista lakoista kolmella alalla. Ilmoituksen mukaan taloushallinnossa, sosiaalialan järjestöissä ja optisella alalla toteutetaan lakot maaliskuun 20. ja 21. päivänä.

Erton mukaan sillä on valmius lakkojen peruuttamiseen, jos hallitus käynnistää aidot neuvottelut suunnitelluista uudistuksista.

Kello 10.10: AKT: Ahtaajat lakkoilevat suuremman joukon puolesta

AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan hallituksen työelämäuudistukset koskettavat vain osaa AKT:n jäsenistä, mutta esimerkiksi ahtaajat taistelevat suuremman joukon puolesta.

Katso haastattelu:

AKT:n puheenjohtaja: Ahtaajat lakkoilevat suuremman joukon puolesta 7:04

Kello 9.50: Suora lähetys Vuosaaren satamasta 

Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillaan 9.50 Vuosaaren satamassa, jonka suurlakko on hiljentänyt. Ahtaajat kertovat, mitä sopu vaatisi. Voit katsoa lähetystä videolta artikkelin alusta.

Kello 8.45: Ahtaajat: Nyt ei ole hyvä aika höykyttää heikommassa asemassa olevia

MTV Uutiset seuraa suurlakon ensimmäistä aamua Vuosaaren satamassa. Paikalla olevat ahtaajat kuvailevat tilannetta rauhalliseksi.

MTV Vuosaaren satamassa: Näin ahtaajat perustelevat lakkoilua 1:39
MTV Vuosaaren satamassa: Näin ahtaajat perustelevat lakkoilua

Kaksi viikkoa kestävän lakon vaikutuksia Suomen talouteen ja yrityksiin on kuvailtu "massiivisiksi". 

– Koskaanhan ei ole hyvä aika [lakkoilla], jos miettii talouden kannalta. Toisaalta vaikeassa taloustilanteessa ei ole myöskään hyvä aika höykyttää kaikista heikoimmassa asemassa olevia, sanoo Helsingin ahtaustyöntekijät ry:n tiedotusvastaaja Jape Loven.

Loven muistuttaa työntekijöiden olevan lopulta ne, jotka tuovat arvon yrityksiin ja pitävät talouden pyörät pyörimässä kuluttajina.

Kello 7.47: "Suurlakon vaikutukset teknologiateollisuuteen massiiviset"

Näin suurlakko iskee satamiin ja vientiin 9:54
Huomenta Suomessa vieraana Satamaoperaattorit ry:n Juha Mutru ja Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola. 

Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kuvailee Suomea saareksi, johon tavaraliikenne pääsee parhaiten satamien kautta. Reilu puolet Suomen tavaraviennistä on teknologiateollisuutta.

–  Se on nyt pysähdyksissä. Raaka-aineita ei tule, komponentteja ei tule. Valmiita tuotteita ei lähde. Kyllä tämä vaikutus on massiivinen, Hirvola kuvailee Huomenta Suomessa.

Hirvolan mukaan teknologiateollisuudessa joudutaan nyt miettimään vakavasti, mitkä tuotantoprosessit voidaan pitää käynnissä.

– Yksinkertaisinta on ajaa tehtaat kiinni lakon ajaksi. 

Kello 7.18: Mutru: Menetykset ovat pysyviä

Suurlakko hiljentää satamat, työnantajapuoli pelkää pysyviä menetyksiä 1:25
Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru pelkää lakkojen aiheuttavan pysyvää haittaa Suomen tuotantolaitoksille sekä maineelle.

Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutrun mukaan lakot pysäyttävät satamissa lähes koko toiminnan. Mutru kommentoi asiaa Huomenta Suomessa maanantaina. 

Ainoastaan huoltovarmuuskriittiset tuotteet ja ahtaajista riippumaton rekkaliikenne jatkaa lakon aikana. Joissakin satamissa osa ahtaajista tulee töihin, jolloin työt hoidetaan vajaalla henkilökunnalla. 

Lakon aikana satamiin kerääntyy ruuhkaa, jonka purkamisessa Mutrun mukaan menee viikkoja.

– Kestää viikkoja, kuukausia, selvittää sitä ruuhkaa, satamasta riippuen. Mutta sitten kun tuotantolaitoksia ajetaan alas, tavaraa alkaa tulla vähemmän, eli menetykset ovat pysyviä, Mutru sanoo.

Mitä pidempään lakot kestävät, sitä enemmän tuotantolaitoksia joudutaan ajamaan alas sekä vientiteollisuudessa että kotimarkkinateollisuudessa, Mutru kuvailee.

– Ja sitten on tämä pitkäaikainen mainehaitta: saammeko enää investointeja, onko Suomi liian lakkoherkkänä tunnettu? 

Kahden viikon poliittinen lakko alkaa 1:57
Kahden viikon poliittinen lakko alkaa – näin se vaikuttaa 

Kello 7.00: Lakot pääaiheena Huomenta Suomessa 

Huomenta Suomessa vieraana maanantaiaamuna kello 6.45 Satamaoperaattorit ry:n Juha Mutru ja Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola

Kello 8.30, 9.00 ja 9.50 lähetyksessä vieraillaan Vuosaaren satamassa katsomassa, miten lakkoaamu on alkanut. Haastattelussa myös AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko. Lähetystä voit seurata videolta:

MTV Uutiset Live Logo LIVE

Kello 5.20: Lakot alkoivat yöllä

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n tiettyjen jäsenliittojen poliittiset lakot alkavat tänään. Pääosin lakot käynnistyivät puolen yön aikaan vuorokauden vaihtuessa sunnuntaista maanantaiksi. Ahtausalalla työnseisaus alkaa varhain maanantaiaamuna.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n lakko pysäyttää Suomen viennin kahdeksi viikoksi. Katkot tavarantoimituksissa vaikuttavat teollisuuteen ja energiantuotantoon. Lakolla on todennäköisesti vaikutuksia myös polttoaineen ja elintarvikkeiden toimituksiin.

Näin maanantain lakkonyrkki iskee vientiin ja polttoainejakeluun 2:35
Näin lakkonyrkki iskee Suomeen.

Mistä on kyse?

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n lakko pysäyttää Suomen viennin. Katkot tavarantoimituksissa vaikuttavat teollisuuteen ja energiantuotantoon. Lakolla on todennäköisesti vaikutuksia myös polttoaineen ja elintarvikkeiden toimituksiin.

Teollisuusliiton ja Sähköliiton lakon piirissä ovat esimerkiksi Outokummun ja SSAB:n terästehtaat Torniossa ja Raahessa.

Tälläkin kertaa STTK:hon kuuluva Ammattiliitto Pro on mukana toimissa.

Tilanne jumissa

Perjantaina työmarkkinatoimijat olivat koolla Kesärannassa pääministeri Petteri Orpon (kok.) kutsusta.

– Aika nopeasti kävi ilmi sekä pääministerin että työministerin sanoituksista, että heillä ei ollut mitään uutta tuotavana siihen pöytään, kertoo STT:lle Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström.

Orpo ja työministeri Arto Satonen (kok.) toivat esiin hallituksen toiveen, että työmarkkinamallista ryhdyttäisiin neuvottelemaan työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen välillä lakiin kirjaamisen sijasta. Ekström arvelee, että lainsäädäntöpaketti voi olla vaikea saada sellaiseen muotoon, ettei se riitelisi kansainvälisiä sopimuksia ja direktiivejä vastaan.

Julkisen alan palkansaajat ovat olleet huolissaan, että jos valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotukset sidotaan vientialojen palkankorotuksiin, julkisen alan työntekijät sysätään ikuiseen palkkakuoppaan.

Ekström näkee, että sovittelijan merkityksen pienenemisen myötä työriitoihin olisi vaikeampaa löytää ratkaisuja. Hän on vakuuttunut, että tämän myötä lakot lisääntyisivät.

Osa työmarkkinaosapuolista on hyvinkin halukkaita osallistumaan neuvotteluihin vientivetoisesta työmarkkinamallista. SAK totesi perjantain tapaamisessa jälleen, että neuvoteltavaksi pitäisi saada muitakin asioita työmarkkinamallin lisäksi. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on sanonut, että näitä asioita ovat työrauhakysymykset ja paikallisen sopimisen säännöt.

Tällä hetkellä paikallista sopimista eli yleissitovasta työehtosopimuksesta poikkeamista voivat lähtökohtaisesti tehdä vain järjestäytyneet työnantajat, mutta hallitus ajaa tähän muutosta.

Valtiosihteeri käy osapuolet läpi

Perjantain tapaamisessa pääministeri Orpo antoi Satosen valtiosihteerille Mika Nykäselle tehtäväksi olla yhteydessä tapaamisessa olleisiin työmarkkinatahoihin ja selvittää, voisivatko he palata neuvottelupöytään.

Ekströmin mukaan on vaikeaa nähdä, että keskustelut voisivat viedä tilannetta eteenpäin. Hän näkee, että tarkoituksena on saada kirjoihin ja kansiin osapuolten näkemyksiä tilanteesta.

Nykäsen mukaan kyseessä on kierros, jossa kartoitetaan, miten saataisiin kasaan tilanne, jossa työmarkkinaosapuolet voisivat jatkaa neuvotteluja.

– Pääministeri Orpo haluaa, että kaikkia tahoja kuunnellaan, kertoo Nykänen STT:lle.

Nykänen kertoo, ettei lähde käymään minkään tahon kanssa erilliskauppaa tai neuvottelua siitä, millä ehdoilla he tulisivat pöytään.

Työ alkaa maanantaina, mutta valmisteluja on tehty jo viikonlopun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat