SAK:lla ei suuria odotuksia pääministeri Orpon tapaamiseen, Akava valmis työtaistelutoimiin "tarvittaessa"

Tästä Orpon ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa on kyse 14:02
Tästä Orpon ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa on kyse

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapaa tänään työmarkkinajohtajia virka-asunnollaan Kesärannassa.

Petteri Orpo on kutsunut virka-asunnolleen palkansaajapuolelta keskusjärjestöjen puheenjohtajat: SAK:n Jarkko Elorannan, toimihenkilöiden STTK:n Antti Palolan ja korkeakoulutettujen Akavan Maria Löfgrenin

Työnantajia edustavat Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Tarkoitus on käydä läpi hallituksen työmarkkinauudistuksia, jotka ovat herättäneet vastustusta palkansaajajärjestöissä. 

SAK:n jäsenliitot ja STTK:lainen Ammattiliitto Pro käynnistivät tiistaina työtaistelutoimet vastustaakseen hallituksen kaavailemia muutoksia. 

Tänään keskiviikkona järjestöjen ulosmarssit ja muut tapahtumat keskittyvät Lounais-Suomeen.

Lisäksi tapaamisessa keskustellaan tulevasta eläkeuudistuksesta, josta on tarkoitus neuvotella kolmikannassa järjestöjen kanssa. Hallitusohjelman mukaan muutoksia valmistellaan esimerkiksi huoltosuhteen heikkenemisen ja talouden kehitykseen liittyvän epävarmuuden vuoksi.

Miten SAK:n työtaistelutoimet vaikuttavat yrityksiin? 5:37

SAK:n Eloranta osallistuu vailla suuria odotuksia pääministerin tapaamiseen

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei odota läpimurtoa tai suurta suunnanmuutosta pääministerin tapaamisesta tänä aamuna. Hän pitää kuitenkin hyvänä, että tapaaminen järjestyy ja tilannetta käydään puolin ja toisin läpi.

– Ei tässä ole odotettukaan, että kun ensimmäiset ulosmarssit tulevat, hallitus kellahtaa selälleen, Eloranta sanoi STT:lle ennen tapaamista.

Kyseessä on Elorannan mukaan ensimmäinen kerta, kun pääministeri Orpo tapaa työmarkkinajohtajien viisikon.

– Käydään ajankohtaiset tilanteet läpi ja vähän osapuolten näkemyksiä siitä, että miksi ollaan tässä, missä nyt ollaan.

Muitakin kiviä kengässä

Tapaamisessa keskustellaan ajankohtaisen tulehtuneen tilanteen lisäksi muun muassa eläkeuudistuksesta, josta on tarkoitus neuvotella hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken.

– Sekin neuvottelu pitäisi tässä jossain vaiheessa aloittaa. Varmasti keskustellaan myös työttömyysvakuutusmaksujen kohtalosta niin tänä syksynä kuin jatkossakin. Se on myös iso periaatteellinen kysymys. Kyllähän tässä on vähän muitakin kiviä kengässä, Eloranta sanoo.

Akava valmis työtaistelutoimiin

Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren odottaa avointa keskustelua Orpon kanssa.

– Kun pääministeri omalla arvovalallaan kutsuu meidät paikalle, hänellä on varmaan halu meidän kanssamme keskustella, Löfgren totesi MTV Uutiset Livessä.

Tällä viikolla alkaneet mielenilmaukset ovat vasta alkusoittoa. Ammattiliitoissa on nostettu valmiutta ja valmistauduttu erilaisiin skenaarioihin. Niistä tehdään Elorannan mukaan arvio nyt ilmoitettujen toimien jälkeen.

Akava on Löfgrenin mukaan valmis arvioimaan uudelleen osallistumistaan työtaistelutoimiin, jos tilanne ei neuvotellen ratkea. 

Akavan Löfgren odottaa avointa keskustelua Orpon kanssa 3:26
Katso myös: Akavan Löfgren odottaa avointa keskustelua Orpon kanssa

Lue myös:

    Uusimmat