Tyhmät kysymykset ja viisaat vastaukset Portugalin talouskriisistä

Markkinoilla jännitetään tänään Portugalin kohtaloa, kun valtio kauppaa valtionlainoja yli 1,2 miljardin edestä. Portugalin mahdollisesti tarvitsema tukisumma on kuitenkin yhä hämärän peitossa.

Portugali on liittymässä EU:n talouskriisimaiden joukkoon. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen vastaa MTV3:n uutisten kysymyksiin Portugalin kriisistä.

Portugalin rahat ovat loppumassa, ja se järjestää huutokaupan, jotta se saisi lainaa mahdollisimman halvalla. Kuka Portugalille lainaa?

- Portugali on yrittänyt viivästyttää huutokauppaansa, mutta se ilmeisesti on kuitenkin tänään toteutumassa. Tällä hetkellä rahoittajien pitää löytyä sellaisista yksityisistä sijoittajista, joilla on hyvä riskinottokyky, mutta näitä on tietysti rajallinen määrä.

Pystyykö näillä lainoilla keinottelemaan? Esimerkiksi Irlannin valtion obligaatioista tuli helppoa rahaa, sillä niissä oli korkeat korot ja EU:n takaus.

- Se on helppoa rahaa lyhyellä aikavälillä, mutta pitemmällä aikavälillä kriisimaiden tapauksessa on mahdollista, että ne eivät täysimääräisesti vastaa velkavelvoitteistaan, josta syntyy sijoittajille tappioita. Keinottelua varmaan tullaan näkemään, mutta siihen sisältyy suuria riskejä.

Portugali maksaa lainoistaan jo nyt huikeaa korkea. Miten Portugali maksaa tulevat korot entisten lisäksi?

- Siinä se ongelma onkin. Tuollaisella korkotasolla ei Portugali - eikä mikään muukaan maa - pysty vastaamaan velvoitteistaan.

Miksi Portugali ei lainaa EU:n vakausrahastosta tai Kansainväliseltä valuuttarahastolta, jos niiden lainojen korko on alempi?

- Se on poliittisesti hyvin vaikeaa, koska silloin IMF ja vakausrahasto asettaisivat tiettyjä ehtoja näille lainoille ja se rajoittaisi kansallista poliittista päätöksentekoa. Valtiot haluavat välttää tätä tilannetta niin kauan kuin se on mahdollista, vaikka se olisi ehkä heidän kannalta edullisempaa.

Kuinka kauan Portugalin keikkumista odotetaan, ennen kuin pidetään uusi EU:n johtajien kriisikokous?

- Toivoisin, että kriisikokous pidetään mahdollisimman pian. Jos ei tällä viikolla, niin viimeistään ensi viikolla. Olisi kaikin tavoin toivottavaa, ettei Portugali enää rimpuilisi vastaan vaan ottaisi avun, mitä sille tarjotaan.

Mikä on Portugalin talouden suurin ongelma?

- Portugalin ongelman ydin eivät ole pankit eikä talous vaan kilpailukyvyn menettäminen. Palkat ovat liian korkeita verrattuna tuottavuuteen. Portugalilaisia tuotteita ei nykyisellä kustannustasolla kukaan halua ostaa.

Kuinka kauan Saksa on valmis maksamaan konkurssivaltioiden pelastamisesta?

- Tavalla tai toisella Saksa on valmis menemään hyvinkin pitkälle, koska euro on enemmän poliittinen kuin taloudellinen projekti. Jos euron annettaisiin kaatua, mitä jäisi jäljelle suuresta eurooppalaisesta projektista? Mielestäni ei mitään.

Espanjaa ja Belgiaa on arveltu seuraaviksi kriisimaiksi. Mikä seuraava maa on näiden jälkeen jonossa?

- Alppien eteläpuolelle jää enää Italia. Italian pankkijärjestelmä on vahvempi kuin missään näistä maista, mutta ongelma on itse itseään ruokkiva kierre. Jos rahoittajien luottamus eurooppalaisiin velkakirjoihin pettää, ja korkotaso nousee koko ajan ylöspäin, mikään maa ei pärjää sellaisessa tilanteessa. Pahan kierre pitäisi pystyä katkaisemaan ennen kuin se saavuttaa Espanjan tai Italian.

Jos pahan kierre jatkuu ja Espanjaa ja Italiaa ei pystytä pelastamaan, mikä on pahin uhkakuva?

- Pahin skenaario on se, että pohjoiseurooppalaiset veronmaksajat joutuvat maksajiksi. Kun kyse on ollut pienistä valtioista, kustannukset ovat kohtuullisen pieniä. Jos tähän liittyy Espanjan ja Italian kaltaisia valtioita, myös asiansa hyvin hoitaneiden valtioiden ja pohjoismaisten veronmaksajien kustannukset kasvavat räjähdysmäisesti.

Miten kierre katkaistaan?

- Portugali menee vanhalla vakausmekanismilla, mutta sen jälkeen pitää katsoa täysin uusia menetelmiä ja eurooppalaisten valtioiden ja keskuspankin työnjakoa. En usko, että ilman EKP:n roolin korostumista tästä asiasta päästään.

- Eurooppalainen pankkijärjestelmä täytyy myös tutkia tarkasti ja sen jälkeen miettiä, onko mahdollista lähteä leikkaamaan velkatasoja. Pidemmän päälle ainoa tapa päästä kestävälle polulle on se, että valtion lainoja leikataan. Mutta se vaatii tarkan suunnitelman. Lehman Brothersin kaltaista katastrofia ei saa päästää uudelleen tapahtumaan.

Mitä suomalainen veronmaksaja joutuu maksamaan Portugalin tilanteesta?

- Kreikasta, Irlannista ja Portugalista kustannukset suomalaiselle veronmaksajalle tulevat olemaan hyvin pieniä. Nämä maat tulevat maksamaan itse merkittävän osan veloistaan. Mutta kierre pitää pystyä katkaisemaan ennen kuin Espanjan ja Italian kaltaiset valtiot vedetään mukaan.

Jos kustannukset ovat pienet, miksi Portugalin kriisistä pitäisi kiinnostua?

- Aina ei pidä keskittyä yksittäiseen maahan, vaan pitää nähdä metsä puilta. Kun nyt ratkomme talousongelmaa, tässä tehdään isoja ja historiallisia poliittisia päätöksiä, Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat