Tutkimus varoittaa "kohtuukäyttäjiä" alkoholin aivohaitoista

Pennsylvanian yliopiston tuoreessa tutkimuksessa havaittiin yhteys kohtuullisen alkoholin juomisen ja aivojen kutistumisen välillä. Jo yksi tai kaksi alkoholiannosta päivässä näytti muuttavan aivoja samalla tavalla kuin kahden vuoden vanheneminen.

Alkoholi on hermomyrkky, jonka pitkäaikaisen ja runsaan käytön tiedetään olevan haitallista aivoille. Joka neljännellä alkoholin suurkuluttajalla on Muistiliiton mukaan dementiaoireita.

Mitä enemmän ja useammin alkoholia käyttää, sitä suurempia ovat aivoille koituneet haitat. Tuore tutkimus vihjaa, että "kohtuukäyttäjätkään" eivät ole turvassa. Jo yksi alkoholiannos päivässä näyttää vahvistavan ikääntymisen vaikutusta kaikkialla aivoissa. Ikääntymisen myötä aivojen tilavuus ja paino pienenevät.

Ison-Britannian biopankista saadut tiedot yli 36 000 keski-iän ylittäneen aikuisen juomatavoista sekä aivokuvauksista paljastivat, että 1–2 alkoholiannosta päivässä on yhteydessä aivojen kutistumiseen. Tiedot juomistavoista perustuivat aivokuvausta edeltäneeseen vuoteen. Lasi tai pari päivässä vaikutti pienentävän aivoja kahden vuoden ikääntymiseen vertautuvalla tavalla.

Jos viisasten juomaa nautti päivittäin 2–3 annosta, ikääntyivät aivot 3,5 vuoden verran. Yhteys aivojen kutistumisen ja alkoholinkäytön välillä muuttui sitä vahvemmaksi, mitä enemmän ihminen joi.

Naisilla kohtalaisen riskin rajana pidetään seitsemää alkoholiannosta viikossa eli tasaisesti jaettuna yhtä annosta päivässä – miehet saavat juoda kaksi kertaa enemmän riskirajat saavuttaakseen. Yksi annos alkoholia on esimerkiksi pullollinen keskiolutta tai siideriä, 12 senttilitran lasillinen viiniä tai yksi viskipaukku.

Videolla kerrotaan, mitkä samat tekijät altistavat useille eri pitkäaikaissairauksille. Juttu jatkuu videon alla.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso video: Nämä tekijät lisäävät "perussairauksien" riskiä.

Tuloksiin liittyy epävarmuuksia – kohtuukäyttö kannattaa silti

Yhdysvaltalaistutkijat ottivat laskuissaan huomioon myös muut aivojen kokoon vaikuttavat tekijät, kuten iän, tupakointistatuksen, perimän ja pään koon. Tästä huolimatta havaintoihin liittyy epävarmuuksia.

Alkoholitutkija Emmanuel Gakidou Washingtonin yliopistosta pitää uutiskanava CNN:n haastattelussa tutkimuksen suurimpana ongelmana sitä, että tiedot osallistujien juomatavoista perustuvat aivokuvausta edeltäneeseen vuoteen. Alkoholin aivoille aiheuttamat haitat kuitenkin koituvat todennäköisemmin elämän mittaisesta käytöstä.

Tutkimuksesta ei myöskään selviä, miten havaittu aivojen koon pieneminen näkyi ihmisen tiedollisissa toiminnoissa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun kohtuullisen alkoholin juomisen on todettu voivan olla haitallista aivoille.

Esimerkiksi vuonna 2017 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että noin 9–14 viikkoannosta juovilla oli aivojen hippokampuksessa kolme kertaa todennäköisemmin surkastumia kuin absolutisteilla. Hippokampuksen vauriot voivat heikentää muun muassa muistia.

Juomisen vähentäminen on hyödyllistä aivojen terveydelle. Erityisen hyväksi korkin kiertäminen kiinni on heille, jotka juovat eniten. Raittiimpi elämä parantaa jo menetettyä aivojen suoriutumiskykyä, mutta jos muutokset ovat isoja, ei täydellistä palautumista enää tapahdu.

Katso video: Alkoholi altistaa mielenterveysongelmille – ammattilaisilla vaikeuksia nostaa asia esiin potilaan kanssa.

Alkoholi altistaa mielenterveysongelmille – ammattilaisilla vaikeuksia nostaa asia esiin potilaan kanssa 0:57
Katso video: Alkoholi altistaa mielenterveysongelmille – ammattilaisilla vaikeuksia nostaa asia esiin potilaan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat