Pitkälle jalostettuja viljatuotteita paljon syövät näyttäisivät sairastuvan sydänoireisiin todennäköisemmin ja myös menehtyvän nuorempina kuin muu väestö. Tuoreen tutkimuksen havainto vahvistaa näyttöä niin sanottujen huonojen hiilihydraattien terveyshaitoista.
Viljoissa on paljon kuitua ja muita terveelliseksi tiedettyjä ainesosia, mutta jalostetusta viljasta ne poistetaan. Tällainen vilja myös imeytyy ja nostaa veren glukoositasoja nopeasti. Tässä tutkimuksessa jalostetulla viljalla tarkoitettiin jalostettua vehnää.
21 maassa tehty tutkimus kattoi tietoja lähes 140 000 aikuisesta, jotka eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alkaessa. Seurannan aikana 13 000 osallistujaa sairastui sydäninfarktiin, sydämen vajaatoimintaan, aivoverenkiertohäiriöön tai menehtyi.
Lue myös: Toteutuuko kohdallasi? Näin paljon kuitua pitäisi päivässä syödä – pelkillä kasviksilla vaikea onnistua: "Alin kuitutavoite täyttyy syömällä kolme kiloa sekasalaattia"
Jalostettu vehnä yhteydessä sydänoireisiin
Pitkälle jalostettua vehnää eniten (yli 350 grammaa päivässä) syövät menehtyivät tai sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin kolmanneksen todennäköisemmin kuin sitä vähiten (alle 50 grammaa päivässä) syövät. Jalostettu vehnä liittyi myös korkeampaan systoliseen verenpaineeseen.