Tutkimus vahvistaa terveyshaitat: Huonot hiilihydraatit altistavat sydänoireille

Tällaisia ovat aivoverenvuodon oireet 0:58
Tunnetko aivoverenvuodon oireet? Oireiden alkaessa on tärkeää soittaa välittömästi hätänumeroon.

Pitkälle jalostettuja viljatuotteita paljon syövät näyttäisivät sairastuvan sydänoireisiin todennäköisemmin ja myös menehtyvän nuorempina kuin muu väestö. Tuoreen tutkimuksen havainto vahvistaa näyttöä niin sanottujen huonojen hiilihydraattien terveyshaitoista.

Viljoissa on paljon kuitua ja muita terveelliseksi tiedettyjä ainesosia, mutta jalostetusta viljasta ne poistetaan. Tällainen vilja myös imeytyy ja nostaa veren glukoositasoja nopeasti. Tässä tutkimuksessa jalostetulla viljalla tarkoitettiin jalostettua vehnää.

21 maassa tehty tutkimus kattoi tietoja lähes 140 000 aikuisesta, jotka eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alkaessa. Seurannan aikana 13 000 osallistujaa sairastui sydäninfarktiin, sydämen vajaatoimintaan, aivoverenkiertohäiriöön tai menehtyi.

Jalostettu vehnä yhteydessä sydänoireisiin

Pitkälle jalostettua vehnää eniten (yli 350 grammaa päivässä) syövät menehtyivät tai sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin kolmanneksen todennäköisemmin kuin sitä vähiten (alle 50 grammaa päivässä) syövät. Jalostettu vehnä liittyi myös korkeampaan systoliseen verenpaineeseen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös riisin ja täysjyväviljojen vaikutuksia, mutta tässä aineistossa ne eivät liittyneet sairastumisriskiin tai kuolleisuuteen. Täysjyväviljat on tosin todettu terveellisiksi monissa aikaisemmissa tutkimuksissa.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat vähentämään pitkälle jalostettujen viljatuotteiden käyttöä, mutta muistuttavat myös monien muiden seikkojen vaikuttavan riskeihin. Yksittäisen ruoka-aineen sijaan olennaista on myös, mitä muuta ruokavalio sisältää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat