Syötkö täysjyväviljoja ja kasviksia? Ruotsalaistutkimus paljasti uuden terveysvaikutuksen: Voi estää jopa kuoleman

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa.

Runsaasti hedelmiä, kasviksia ja marjoja syövät saattavat sairastua vatsa-aortan aneurysmaan muita epätodennäköisemmin, ruotsalaistutkimus osoittaa. Vatsa-aortan aneurysmassa aortta pullistuu ja pahimmillaan repeää, mikä voi johtaa kuolemaan.

Ruotsalaisten tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat 26 000 aikuisen 20-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 430 osallistujalla todettiin vatsa-aortan aneurysma.

Analyysin perusteella eniten salaattia ja muita kasviksia sekä hedelmiä ja marjoja nauttivien riski sairastua oli noin 40 prosenttia pienempi kuin osallistujien, joiden ruokavaliossa niitä oli vähänlaisesti. Myös täysjyväviljojen käyttö liittyi pienempään sairastumisriskiin.

Kuitujen lisäksi kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa on runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, jotka voivat selittää ruokavalioon liitettyjä suotuisia vaikutuksia.

Vatsa-aortan aneurysma todetaan joka kymmenennellä yli 75-vuotiaalla. Niitä leikataan Suomessa noin 400 vuodessa. Aneurysman syynä on lähes aina valtimonkovettumatauti, jonka riskitekijöitä ovat tupakointi, kohonnut verenpaine ja kohonnut paha eli LDL-kolesteroli.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat